Danmark overhaler Sverige og ligger højt på liste over pressefrihed

Danmark genvinder den tredjeplads, vi mistede efter mordet på journalisten Kim Wall i 2017, mens USA ifølge World Press Freedom Index ikke længere er en forkæmper for den frie presse.

Danmark ligger på en tredjeplads i verden på listen over pressefrihedens vilkår i 180 lande. Her er det pressens minister, statsminister Mette Frederiksen, der holder pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

De nordiske lande besidder den højeste grad af pressefrihed i verden.

Det mener organisationen Reporters Without Borders, der har offentliggjort sit årlige World Press Freedom Index.

Danmark genvinder den tredjeplads, vi mistede efter mordet på journalisten Kim Wall i 2017, mens Norge ligger som nummer et, og Finland som nummer to. Med tredjepladsen har Danmark lige akkurat overhalet Sverige, der ligger som nummer fire efter at have ligget på tredjepladsen i 2019.

Hvad Danmark angår nævnes det til almindelig orientering for læserne, at landet har haft pressefrihed stadfæstet i Grundloven siden 1849, og at det var den danske avis Morgenavisen Jyllands-Posten, der i sin tid stod bag Muhammed-tegningerne.

Årets  World Press Freedom Index skriver, at regeringer i flere rige lande, der normalt regnes for at være meget demokratiske, har forsøgt at stække kritiske medier. Om USA, der ligger på en beskeden 45.-plads, står der således, at pressefriheden nu på tredje år lider som følge af præsident Donald Trumps lederskab. Det hedder i den forbindelse, at »arrestationer, fysiske overgreb og offentlig nedgørelse og chikane af journalister« fortsætter, og at den føderale regering har demonstreret, at USA ikke længere er en forkæmper for den frie presse.

De europæiske lande beskrives generelt som havende en høj grad af pressefrihed, dog er der adskillige anmærkninger, hvad angår østeuropæiske lande som Polen, hvor de statsejede medier »har forvandlet sig til propagandamaskiner for regeringen«, og Ungarn, hvor adgang til information ifølge World Pres Freedom Index bliver mere og mere vanskelig for »uafhængige journalister«.

Mellemøstlige lande ligger lavt på den aktuelle World Pres Freedom Index.

Et land som Saudi-Arabien får den summariske bemærkning: »Der er ingen pressefrihed i Saudi-Arabien« og scorer en 170. plads ud af de i alt 180 lande, som er blevet undersøgt.

Nederst på listen ligger Nordkorea.