Dan Rachlin: »Jeg lever af mit navn«

50-årige Dan Rachlin bliver ofte fyret fra arbejdspladser, men på Facebook er han både sin egen chef og et fænomen. Rachlin nyder succesen, for han har ord, han skal af med, og et navn, han for alt i verden vil holde varmt.

Dan Rachlin - DJ med mere. Fotograferet i hans hjem i Rungsted Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært forestille sig, at der nogensinde er stille i Dan Rachlins hus i Rungsted Kyst. Han har fire børn, hvoraf de to yngste stadig bor hjemme hos ham og konen Charlotte. Derudover stormer tre hunde en i møde, når man går ind ad hoveddøren. De to mindre hunde er hyggelige nok. Det større sorte vejkryds med hyrdehundeblod cirkulerende i kroppen knurrer og snerrer de første sekunder og beslutter sig så for, at det alligevel er okay at få gæster. Inde i køkkenalrummet står et halvandet meter højt bur, hvor seks fugle fiser op og ned og rundt omkring og ustandseligt pipper. Men trods de mange levende væsener under samme tag, er det særligt manden i huset – den 50-årige radio-, TV-vært og DJ Dan Rachlin – der fylder i lydbilledet. Fra sekundet, hvor hunden knurrer af en ved ankomsten, til øjeblikket, hvor man lettere udmattet lukker døren bag sig, snakker Dan Rachlin. Uden pause.

Ovenstående indledning er ikke blot noget, jeg skriver for at gøre dette interview interessant eller for at skose dets hovedperson. To timer efter mit besøg skrev Dan Rachlin følgende statusopdatering på sin Facebook:

»Jeg har lavet et langt interview i dag til et dagblad. Det blir godt, hold kæft hvor er jeg klog, og hvor mener jeg meget om mange ting. Og jeg snakker og snakker, og røven går. Og jeg tænker en lille smule, og så snakker jeg igen. Og stillede journalisten overhovedet nogen spørgsmål???«

Men faktisk er det ikke helt sandt, at Dan Rachlin snakkede under hele interviewet. Af og til råbte han. Det skete, når han hidsede sig op over ting, han netop havde sagt. For Rachlin har meget på hjerte og masser af ord at beskrive sine holdninger med. Men spørgsmålet er, hvor man placerer alle de formuleringer, der bare må og skal ud, når man som han går rundt hjemme i mange af døgnets timer. Alene, mens konen passer sit arbejde og børnene deres skole.

De seneste syv år har han nogle timer om ugen været vært på musikkanalen VH1 og er desuden frontmand for et lille gossip-program »Dans med de kendte« på Ekstra Bladets hjemmeside. Han er også tit ude og vende plader til fester fredag og lørdag aften – særligt her i julefrokostperioden. Men et fast job, hvor han befinder sig 37 timer om ugen, har massevis af kolleger omkring sig og eksponeres i den bedste sendetid til hundredtusinder af danskere via større radio- eller TV-programmer, har han ikke. For tiden. Til gengæld har han Facebook – et sted, hvor adskillige tusinde danskere følger ham. Her finder han plads til alle sine ord: De sjove, de provokerende, de politiske.

»Det er på Facebook, jeg holder mit navn varmt, for det er jo mit navn, jeg lever af. Min side er min egen lille medievirksomhed, hvor jeg er chefen for det hele og den eneste vare på hylderne er »Dan Rachlin«,« siger han.

Frontalangreb på Mariager

I hvert fald tre timer bruger han dagligt på hjemmesiden. Og det er ikke bare for at hygge sig – det er for at nå ud til masserne. Det skete for eksempel 30. oktober, hvor han med egne ord lavede et frontalangreb på den østjyske landsby Mariager efter nyheden om, at et lesbisk par var blevet voldsomt chikaneret gennem længere tid. Her er, hvad han skrev:

»Hvad sker der for jer Mariager??? Kom ikke og fortæl mig, at INGEN ved hvem de svin er? Hvad fanden foregår der? Er I aldeles blæst??? Det er jo faneme som hekseafbrændinger for 500 år siden. Og så involverer det et fuldstændigt uskyldigt barn. Føj for satan! Nogen må gå rundt med en voldsom dårlig smag i munden, og JA jeg taler om jer, der ved noget!!!«

Efter en time havde flere end tusind mennesker givet statusbeskeden en opadvendt tommeltot på Facebook. Samme aften havde den 26.000 tusind likes og var delt af flere end 4.000 andre brugere. Hundredvis af danskere deltog i en ophedet debat om den betændte sag direkte på Rachlins personlige side.

»Mine opdateringer vækker allermest opmærksomhed, når de er skrevet i en blanding af affekt, frustation og raseri. Det er der, jeg peaker. Åbenbart.«

I starten går bølgerne højt, fortæller han.

»Jeg lover dig, jeg fik mange mails fra folk i Mariager, der kort sagt bad mig lukke røven. Men hvert enkelt angreb på min person tog jeg mig tid til at svare på,« siger Dan Rachlin.

Men i løbet af det tidsrum, en debattråd lever – det er sjældent mere end et halvt døgn – lægger raseriet sig hos Rachlin. Hans følgende indlæg bliver mere konstruktive, mere uddybende. Håbet er, at både han selv og de øvrige deltagere bliver klogere eller i hvert fald mere forstående på problemstillingen og over for hinanden. At de lærer af hinanden. Af samme grund føler han sig privilegeret over, at så mange følger med på hans side og giver deres meninger til kende.

»Fordi min Facebook er så åben og tilgængelig, er der så mange forskellige meninger fra mennesker fra hele det politiske spektrum og fra alle samfundslag. Så har jeg en mulighed for at samle hele dynen af meninger og opfattelser op og derefter udkrystalisere min endelige opfattelse. Det er en KÆMPE gave,« siger Rachlin.

»Ligesom på Facebook forsøger jeg i den »virkelige verden« at omgive mig med alle forskellige slags mennesker. Unge og gamle. Røde og blå. For det er simpelthen så røvsygt udelukkende at interagere med folk fra Rungsted og omegn, der alle sammen kører sorte Audier og stemmer på Liberal Alliance.«

En »air personality«

At kaste sig ind i debatter med hvem som helst har altid kendetegnet ham, men de seneste ti år er det blevet en mere udpræget lyst for ham. Udslaget kom, da han som 40-årig tog sin fremtid op til overvejelse. Ligesom så mange andre i mediebranchen overvejede han, om han skulle tilbringe resten af sit professionelle liv som redaktionschef på en TV-produktion eller en radio-kanal. Var det noget for ham?

»Nej, sagde jeg til mig selv. Det gør du bare ikke! Du er en air personality! Du skal være PÅ!« siger han og taler højere og højere, indtil han rent faktisk råber sætningens sidste ord.

Og scroller man ned over hans Facebook-side er »PÅ« netop ordet. Han blander sig i ligestillingsdebatten, taler for fri hash, harcelerer mod kendisser som Medina (der i hans øjne ofte opfører sig tåbeligt), blander sig i udlændingedebatten, debatterer musik, TV-programmer, hvad som helst. Og han er heller ikke bange for at forsvare sine kontroversielle venner fra kendis-miljøet, når de er i problemer. Således backede han ungdomsveninden Rigmor Zobel op, da hun gennemgik en kokain-skandale, og sin kammerat Klaus Riskær Pedersen, da han for nylig blev far til et barn, som han følte, at eks-kæresten narrede ham til at få.

»Jeg står hundrede procent ved, hvem jeg er, og hvem jeg omgås. Og det er vigtigt for mig, at jeg favner en masse emner. Der er ikke noget mere pisseirriterende, end de folk, der hele tid kører den samme sag,« siger han.

»Desuden er jeg et politisk menneske. Jeg tænker politisk. Som mange andre danskere føler jeg mig partiløs, men jeg stemmer til den blå side. Min Facebook-side er blevet min måde at lege politiker på, uden at jeg er tvunget til at læse 172 siders røvsyge finansrapporter hver dag.«

For Dan Rachlin er ingen arbejdshest, siger han selv. Og det har han aldrig været. Som 13-årig gik det op for ham, at musik var hans et og alt. Senere fornemmede han, at radio og livet som DJ kunne blive hans fremtid. I hans ungdom blev det vigtigere for ham at udvide sin pladesamling og »kende Kim Wildes alder« end at følge med i skolen. Passionen fik konsekvenser. I bunden af eksamenspapiret fra gymnasiet stod et gennemsnit på 6,2 og til sin følgende handelseksammen landede han på 6,0. Trods karaktererne antog karrieren kometfart, da han i 1984 blev ansat som vært og DJ på The Voice.

»I årevis lavede jeg radio hver dag i timevis, uden at nogen fortalte mig, hvordan jeg skulle gøre det. Min stil var at spille en masse musik, fyre en masse selvpromoverende pis af og komme med frygteligt mange betragtninger om alt og ingenting,« siger han.

»Men jeg var samtidig nyskabende. Jeg var nemlig en af de første radioværter, der ikke led under en altoverskyggende underdanighed over for mediet. Altså, før mig og min generation satte Danmarks Radios værter sig hen foran mikrofonen med et manus i hånden og ventede på, at lyset tændte. Når det gjorde det, læste de op.«

Det var fra midten af 80erne og ti år frem, at Dan Rachlin blev et landskendt navn. Det betød dog ikke, at han fik respekt.

»I mange år var jeg og min slags prototypen på de der uudannede, unge fløse. Vi var datidens reality stjerner. Og jeg blev som de kritiseret for ikke at kunne noget. Folk sagde det direkte til mig.«

Det var særligt dagbladenes kulturjournalister, der følte, at Rachlin fyldte for meget i mediebilledet. Eksempelvis Politikens Kim Skotte eller Berlingskes Ebbe Rosander, husker han. Dan Rachlin så dem som sure mænd i læderjakke og med skægstubbe, der målte al musik op mod Neil Young og Bob Dylan. Rachlin derimod havde intet imod med at være folkelig og han havde rigeligt med platforme at lege på. Men også for mange, indrømmer han i dag.

»I 90erne havde jeg for mange bolde i luften. Mit eget talkshow på TV2. Voice radio. Klumme i Berlingeren. Det betød, at de ting, jeg lavede, sjældent blev gode nok. Jeg var ude og optræde torsdag, fredag og lørdag hver eneste uge. Samtidig havde jeg det skidt som menneske. Jeg var i et sindssygt turbulent forhold til moren til mine to ældste børn. Det var på mange måder et kaos.«

De hårdtarbejdende

Det var i samme periode, han fik sin første fyring, og siden er han blevet fyret fra flere TV-produktioner og radioprogrammer, end han lige umiddelbart har tal på. Dan Rachlin ærgrer sig over, at han var sen til at finde ud af, at arbejdet altid skal leveres i gennemarbejdet stand. Og det var faktisk de fremadstormende komikere, som er generationen efter ham, der lærte ham det.

»På TV3 i slutningen af 90erne arbejdede jeg med Casper Christensen og Lars Hjortshøj. Det kan godt ske, at de virker som typerne, der bare laver virkeligt hurtige jokes og vittigheder og skæg og ballade, men det var helt tydeligt, at de arbejdede disciplineret med det. Og det har så været Caspers varemærke lige siden. Alle tror, det drejer sig om at spille smart og holde fester, men han arbejder enormt disciplineret. Det inspirerede mig og forbedrede mig, selv om jeg da godt ved, at jeg ALDRIG kommer til at arbejde så hårdt som ham eller de andre hotshots. For det gider jeg ikke.«

At Rachlin i dag er selvstændig og vælger at bruge meget af sin tid på Facebook, hænger sammen med, at han som person ofte har fyldt meget, når han har været ansat på landets medievirksomheder.

»Jeg havde i mange år et prædikat af at være selvcentreret, selvsmagende, mig selv nok. Det ry trængte ind på arbejdspladserne, før jeg selv trådte ind ad døren.«

Det var den attitude, han mødte, da han til de flestes overraskelse blev ansat på DR P3 i 2004 som vært for Musikquizzen. Men programmet blev en succes, Rachlin ser det som »sit ottende gennembrud« og for en gangs skyld forlod han selv jobbet, da Sky Radio tilbød ham »en formue i løn«.

»Det er helt indiskutabelt, at jeg også er blevet et rundere og mere lyttende menneske med tiden. At jeg ikke bare kæfter op ustandseligt. Men grundsubstansen af hvem jeg er, og hvad jeg står for, er sgu alligevel ikke så ændret igen. Der er helt sikkert også mange, der stadig synes, at jeg er pisseirriterende, men lur mig om ikke de samme mennesker kigger med på min Facebook-side,« siger han og vender tilbage til, hvor glad han er for tilværelsen på det sociale medie, og hvordan det påvirker både liv og brand positivt.

Det er ikke længere radio- og tv-programmer folk vil snakke om, når de kommer op til ham ved DJ-pultene rundt omkring i landet.

»Nej, de kommer og siger »hold kæft, hvor jeg elsker dig på facebook. Du må IKKE holde op!« Det oplever jeg hele tiden. Både blandt kendte og helt almindelige danskere, får jeg nye venner på den her måde. Og det er da fedt.«

Se med i dette klip fra forrige sommer, hvor en chili lukkede munden på Dan Rachlin