Da Danmark lukkede ned, trænede balletdanserne videre derhjemme

Hvad gør man, når man normalt bruger kroppen højintenst i op til otte timer om dagen, og man pludselig ikke længere har adgang til træningslokalerne. Berlingskes fotograf Søren Bidstrup har fulgt balletdanserne fra Det Kongelige Teater, der træner hjemme under coronanedlukningen.

Astrid Elbo Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De havde lige gennemspillet Mahlers 3. symfoni i Operaen. Stået på tæerne, strakt armene ud og ladet kroppene forme den ene scene efter den anden. Alt sammen for at premieren om lørdagen kunne forløbe med den præcision, som er så vigtig i ballet.

Men da statsminister Mette Frederiksen tonede frem foran danskerne med den historiske besked om, at Danmark skulle lukke ned som følge af coronapandemien, blev hele balletkorpset på Det Kongelige Teater i lighed med mange andre danskere sendt hjem fra deres arbejdsplads.

Normalt fylder den daglige træning og optræden på scenen om aftenen det meste af kalenderen, men nu stod balletkorpset i en helt ny virkelighed, som for enhver optrædende kunstner er tæt på at være komplet uudholdelig: De vidste ikke, hvornår de igen kunne gå på scenen.

Hvad gør man så, når man normalt bruger kroppen højintenst i op til otte timer om dagen på både træning og optræden? Hvad gør man, når salene med barrerne er lukket ned, og det eneste rum, der er tilbage, er inden for de fire vægge i dit eget hjem? Berlingskes fotograf Søren Bidstrup har fulgt balletdanserne fra Det Kongelige Teater med sit kamera under coronalukningen.

Ida Praetorius – solodanser, træner sammen med sin kæreste Ryan Tomash fra Canada

Foto: Søren Bidstrup.

Ida Praetorius har været så heldig at kunne danse med sin canadiske kæreste, Ryan Tomash. Sammen træner de »Kameliadamen«, som de har optrådt med i en baggård på Nørrebro og på Sluseholmen under coronalukningen. Hun skulle have brugt sommeren på at danse i Tyskland, Italien, Kina og Danmark. Og hun skulle som den første danske ballerina have været med i Verdensballetten. Men nu er alt det sat på pause. Indimellem bliver noget af tiden derhjemme brugt på at lægge puslespil.

 

Solodanser Ida Praetorius og Ryan Tomash øver »Kameliadamen« hjemme i lejligheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Ida Praetorius og Ryan Tomash danser »Kameliadamen« i en baggård på Nørrebro under »Det Kongelige Teater bringer ud«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

 

Caroline Baldwin – solodanser fra USA

Foto: Søren Bidstrup.

Caroline Baldwin har måttet købe høretelefoner med støjreduktion, så hun ikke bliver generet af, at hendes mand, tidligere balletdanser Christian Hammeken, taler i telefon med sine medstuderende, mens de laver bachelorprojekt på CBS, der skal afleveres til juni.

De havde købt billetter til Chicago denne sommer for at besøge familien, men den rejse er blevet sat på hold. Mens kroppen bliver holdt i gang, har balletdanseren brugt coronatiden til at begynde på et helt nyt projekt. Hun er begyndt på et onlinestudie, hvor hun læser til klinisk diætist, så der er noget at falde tilbage på efter balletten.

Scarlett, Caroline Baldwin og Christian Hammekens gravhund holder et vågent øje med træningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

 

Astrid Elbo – solist

Foto: Søren Bidstrup.

Balletdanserens liv er fyldt med ting, hun skulle: »Et Folkesagn«, der skulle have haft premiere 23. maj, skulle have været Astrid Elbos første store hovedrolle. Pausen fra teatret under coronalukningen har dog også bragt gode ting med sig. Den har gjort hendes fingre godt, for det slider normalt hårdt på dem at tilpasse tre par balletsko om ugen. I coronapausen er det kun blevet til tre par i alt. I de sidste fire-fem år har balletdanseren højst haft en pause på en uge om året fra balletten. Hun plejer at bruge sommerferien til at rejse og danse med andre dansekompagnier ude i verden. Og hun skulle have danset sommerballet rundt om i landet.

Foto: Søren Bidstrup.

 

Jonathan Chmelensky – solodanser fra Frankrig

Foto: Søren Bidstrup.

Han havde set frem til det som en af karrierens højdepunkter. Jonathan Chmelensky havde fået hovedrollen i Mahlers 3. symfoni. Balletdanseren indrømmer det åbnet: De første ti dage efter hjemsendelsen var meget hårde, og han fik slet ikke trænet. I stedet købte han en Playstation 4 og har brugt noget af karantænetiden på at spille »Call of Duty« sammen med sin roommate fra Frankrig. Hans forældre hjemme i Paris har været under udgangsforbud.

I sommerferien skulle han have været til Las Vegas til polterabend med sin fætter fra New York, der skal giftes senere på året. Og han skulle have gæsteoptrådt i Kina, Grækenland og på Cypern samt undervist på balletsommerskole for unge i København.

Foto: Søren Bidstrup.

 

Jón Axel Fransson – solodanser fra Island, træner sammen med sin kæreste Joscelyn Dolson fra USA

Foto: Søren Bidstrup.

Det er nemmere at motivere sig selv, når man har en at træne med.

Parret har anskaffet sig en rigtig coronahund – den toårige gordon setter Ea. De havde længe talt om at få hund, så en måned inde i coronanedlukningen anskaffede de Ea.

Jón Axel Fransson og Joscelyn Dolson skulle have danset »Et Folkesagn« og »Kentaur«.

Normalt er de hjemme og besøge familien på henholdsvis Island og i USA i sommerferien foruden en tur på Roskilde Festival, men nu ender det måske med en telttur og lange gåture med Ea på Amager Strand.

Foto: Søren Bidstrup.

 

Wilma Giglio – solist fra Argentina

Foto: Søren Bidstrup.

Wilma Giglio hjemmetræner online via Zoom og YouTube i sin og kærestens stue. Lige som de andre dansere har hun fået et stykke vinylgulv udleveret fra teatret.

Hendes familie hjemme i Argentina har ikke været ude, da der er udgangsforbud, hvilket hun tænker er meget godt på grund af den sydlandske krammekultur. Hun var senest hjemme i Argentina for at besøge familien i januar.

Hen over sommeren skulle hun have danset Den Sorte Svane i »Svanesøen« på Ofelia Plads under EM i fodbold.

Foto: Søren Bidstrup.