Da Camilla Lindemann blev model som 70-årig, fik hun bekræftet én ting om alder

Alder bliver der ofte talt om, når det gælder parforhold, udseende og modet til at søge nye veje i arbejdslivet. Nu har spørgsmålet om alderens betydning rejst sig igen.

I dag skriver Camilla Lindemann klummer og bøger – blandt andet har hun skrevet »60 med mere« om at blive ældre. Hun holder også foredrag om alder ved siden af sin deltagelse i »Gudindealderen«, der handler om alt det spændende, men også skræmmende ved at blive ældre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Les Kaner/BAM/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frankrig førstedame, Brigitte Macron, er blevet kaldt både »pædofil« og »pervers«, fordi hun forelskede sig i sin elev, Emmanuel Macron, der i dag er Frankrigs præsident. Hun er 24 år ældre end ham.

Diskussionen om alder trængte sig også på, da fiktive Carrie Bradshaw, der i 90erne og 00erne var et ikon for kvinder i 30erne i serien »Sex and the City«, havde fået grå udgroninger, da serien blev genoptaget i 2021.

Alder betyder noget.

Det vakte også debat, da ALT for damerne for nylig besluttede, at man ikke længere skal kende alderen på de personer, man ser, når man åbner bladet – kun hvis det har relevans for historien.

For alder skal ikke være et »et uhensigtsmæssigt sammenligningsgrundlag« eller stempel, som kvinder – og mænd – får på sig, lyder argumentet fra chefredaktør Rikke Dal Støttrup:

»Nu tager vi den ud af ligningen dér, hvor den ikke har relevans for historien. Og giver dermed mere plads til personen bag alderen og dét, hun (eller han) bringer til bordet. Man er ikke sin alder.«

Camilla Lindemann forstår godt intentionen bag.

I 27 år, frem til 2011, var hun chefredaktør i Aller-koncernen, i syv år for ALT for damernes konkurrent Femina, så hun har i mange år beskæftiget sig med kvinders måde at tænke på. For blot to år siden blev hun i en alder af 70 år model for L’Oréal, og i dag taler hun om at blive ældre i Podimo-podcasten »Gudindealderen«.

Camilla Lindemann har i mange år været træt af, at alder skal være en ting. For selvom hun mener, at alder betyder noget for det liv, man lever, og den måde, man ser andre på, skal det hverken være noget, man skjuler eller flygter fra, siger hun.

»Vi tænker jo alle sammen over, hvilket aldersgrundlag en person taler ud fra. Og det synes jeg ikke, der er noget galt i. Jeg vil altid gerne vide, hvor gammel en person er. Ikke for at se, om hun eller han holder sig godt, eller om han eller hun ser ung ud. Men jeg vil gerne vide, hvilket livserfaringsgrundlag personen står på. Om han eller hun er 27, 57 eller 87,« siger hun og afslører, at hun ikke er fan af ALT for damernes beslutning.

»Alder betyder bare noget i mange sammenhænge, om vi vil det eller ej.«

Mærkaterne lever stadig

At alder betyder noget, manifesterer sig som nævnt gang på gang i debatter – og det er også noget, vi ifølge livsstilseksperten Christian Grau for altid vil forholde os til og forstå hinanden igennem. Før hed det »fyrre, fed og færdig«, i dag siger vi »boomer« i flæng. Mærkaterne lever stadig.

»Vi lever i en kultur, der dyrker ungdommen. Barndommen er den korteste af alle vores aldre. Vi er ikke børn særligt længe, og så bliver vi teenagere og går i puberteten og er officielt 'unge'. Det klamrer vi os til langt ind i det 'ynkelige', hvor vi har fået fast job, måske en ægtefælle og realkreditlån, og så tænker vi måske, når vi er omkring de 40 år, at vi er voksne midaldrende. Og det vil vi gerne holde fast i fremfor at komme derhen, hvor vi bliver kaldt 'ældre' eller 'gammel',« siger han.

Det skyldes blandt andet, at det er blevet endnu mindre attraktivt at ryge i bås med »ældre«, efter boomer-udtrykket har vundet frem.

Når noget, der ellers beskrives i mange sammenhænge som værende 'bare et tal', er en vigtig markør for mange – blandt andet når man møder nye mennesker eller læser om andre mennesker – er det, fordi alder naturligt indikerer, hvor en person er i livet.

Om man måske har børn, uddannelse, partner, realkreditlån, om man har været igennem kærlighed, sorg eller sandsynligvis er tæt på en livskrise som mange andre i samme alder – alt det siger alderen noget om.

Christian Grau er bil- og livsstilsekspert, TV-vært, børnebogsforfatter og foredragsholder. Blandt andet holder han foredraget »Gråt hår og smilerynker« – et portræt af generationerne, der »nægter at blive gamle«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (Arkivfoto).

Også selvom de seneste år har været præget af en brydningstid, hvor køn, etnicitet, seksualitet både er blevet mere almindeligt at tale om og mere uacceptabelt at måle på. Der er både eksempler på, at det går i samme retning for alder, og at det ikke gør, siger Christian Grau.

»Mange kvier sig stadig ved at fortælle deres alder, og det er noget, som mange holder skjult. Men omvendt er der også nogle trends, som går den helt anden vej – for eksempel at lade det grå hår gro. Når man kigger på mænd, er mange modeller i modeannoncer 60 år. Så alder kan også noget som stil eller look, selvom det stadig ikke er sjovt at sige, man er 64.«

»Biologi og identitet er også en dimension i det, som er tabuiseret, for eksempel i begge køns overgangsalder – og måske især kvinders, fordi den handler om evnen til at reproducere sig selv, som fylder meget i vores biologi og selvforståelse. Der ligger et tab, som kan være svært at dele. Og på samme måde med mænds overgang og livskriser, som vi er tilbøjelige til at latterliggøre, hvis de leves ud,« siger han.

Med alderen følger hos nogen en bekymring om, hvor attraktiv man er både på arbejdsmarkedet og i andres øjne. Mænd og kvinder går overordnet set gennem de samme aldersrelaterede livskriser, siger Christian Grau, men han vil gerne vove en påstand om, at mænd med gråt hår er mere udbredte som modeller end kvinder, der viser tegn på aldring.

Mænd kan stadig, i medierne, blive anset som sexsymboler højt oppe i alderen, mens der i nogens øjne kan gå noget af kvinder med alderen. For kvinder er det til gengæld mere socialt acceptabelt at farve hår og forsøge at skjule sine aldringstegn, end det er for mænd, siger Christian Grau.

Det efterlader en masse spørgsmål og udfordringer for samfundet, for, som han siger, det skulle gerne være sådan, at folk ikke blev mindre interessante i andres øjne, blot fordi de bliver ældre. Især arbejdsmarkedet lider under, hvis man forkastes, blot fordi vi bliver ældre og ældre.

Hals og hænder afslører alderen

Man kan altså ikke komme udenom, at alder betyder mere eller mindre noget for alle mennesker.

Og Camilla Lindemann er »varm fortaler« for, at man skal være stolt af den. Vi er kommet videre – eller skal i hvert fald helst videre – fra der, hvor mænd får »interessante furer«, mens kvinder får rynker.

»Jeg ved ikke, hvordan mænd har det med alder generelt, men jeg har oplevet, at kvinder gerne vil skjule deres alder. Og det gør mig ked af det, at alder bliver noget skamfuldt. Med alderen kommer også gode ting. Man bliver klogere og forhåbentlig mere erfaren,« siger hun.

Hun oplever, at kvinder på de sociale medier holder deres alder skjult, ligesom de dækker over den ved at ændre på deres udseende.

»I dag kan du jo ikke se på en mand eller kvinde, hvilken alder de har, fordi der er mange, der får lavet Botox, restylane eller kosmetiske operationer. Men når det handler om at skjule sin alder, bliver man til sidst afsløret af hænderne eller halsen,« siger hun.

Men hvem vil ikke også gerne have af vide, at de holder sig godt?

»Selvfølgelig er det rart at få at vide. Men det er også trist, at der er kvinder, der føler, at det er en pligt at gøre sig yngre for ikke at miste værdi. Og det bekæmper vi ikke ved at skjule det eller få Botox. Det bliver afsløret. En skønne dag er man ældgammel og får en aldersrelateret sygdom – der kan det ikke nytte noget, at man ligner Dolly Parton,« siger hun.

»Man bliver nødt til at erkende, hvem man er. At man kan være stærk og ikke affældig på trods af en høj alder,« siger hun.

Desuden, siger Camilla Lindemann smilende, »har jeg selv en kæreste, der er en del yngre end mig.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Les Kaner/BAM/Ritzau Scanpix.

Selv føler hun, at vi bliver »ældre« og »gammel« på en anden måde, end man gjorde for bare 30 eller sågar 50 år siden. Hun kender folk på sin alder, der dater på Tinder, og hun omfavner, at hun er 72 år, selvom hun ikke altid forstår, at hun er blevet »så gammel«.

Alt andet ville være tåbeligt, som hun siger.

Da hun for et par år siden blev model for L’Oréal Paris som 70-årig blev hun mødt af overraskelse fra tilhørerne, når hun holdt foredrag – for tænk, at det kan lade sig gøre at starte den form for karriere »i den alder«.

»Folk er ved at dåne over det, fordi det ikke er normen. Og det overraskede da også mig. Men jeg fik bekræftet, at man ikke er færdig, når man er 40. At kvinder – og mænd – i alle aldre har noget at byde på. Heldigvis er det blevet et spørgsmål om at vise alle typer og aldre af kvinder, så jeg tror, at mode- og skønhedsbranchen er på vej i den rigtige retning. Men jeg tror ikke, vi kommer alderstyranniet, der stadig findes mange steder, til livs ved at skjule den på egne eller store medier.«

For, siger hun, en ting er sikkert: Det at have en fastlåst forestilling om, hvordan man er og bør være, når man er 37, 57 eller 87 år, går alligevel ikke længere.