Coronakrisen sætter museer under massivt pres: Massefyring på Tate i Storbritannien

Tate-museerne i Storbritannien må som følge af coronakrisen fyre 313 medarbejdere. I USA frygter hvert tredje museum at gå konkurs. »Mit museum er et spøgelseshus,« forklarer tysk direktør.

Krisen har ramt Tate-museerne i Storbritannien hårdt, og 313 stillinger bliver nu nedlagt. Billedet er fra Tate Modern i London, der 27. juli genåbnede. Her sidder to besøgende med mundbind og betragter et billede af Henri Matisse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Neil Hall/Ritzau Scanpix

Store museer virker med de ofte solide bygninger og indhold af genstande og kunst fra fortiden som urørlige og udødelige. Det er de ikke.

Coronakrisen har – først med lukningen i foråret og derefter med indførelsen af restriktioner, som har begrænset antallet af besøgende – sat mange dem under et livstruende økonomisk pres.

Tirsdag måtte Tate-museerne i Storbritannien varsle massefyringer. 313 ud af i alt 640 ansatte i museernes kommercielle afdeling, Tate Enterprises Ltd., som omfatter museumsbutikker, forlagsvirksomhed, cafeer og restauranter, vil blive opsagt, fordi museernes indtægter er styrtdykket. Tate forventer, at museerne i en rum tid fremover kun vil have halvt så mange gæster som normalt.

»Det er med stor bedrøvelse, at omstændighederne tvinger os til at træffe denne beslutning. Vi anerkender, hvor svært det må være for vores kolleger og vil bestræbe os på at være så understøttende, som vi kan være, og samtidig sikre virksomhedens fremtid,« siger Tates direktør, Maria Balshaw til Radio4.

Nedlæggelsen af 313 stillinger på Tate rammer museernes kommercielle afdelinger, som blandt andet omfatter museumsbutikkerne og -cafeerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Leal-Olivas/Ritzau Scanpix.

De ansattes tillidsmand, Steven Warwick, kalder nedskæringerne for »brutale« og »utroligt skuffende«.

»Vi mener ikke, at der skal foretages nedskæringer samtidig med, at direktørerne på Tate får flere hundredtusinde pund i løn,« siger han til The Guardian.

Coronakrisen rammer museer og kulturinstitutioner over hele verden. En undersøgelse foretaget af den amerikanske museumsorganisation, American Alliance of Museums (AAM), viser således, at 33 procent af direktørerne på de amerikanske museer, mener, at der er en signifikant risiko for, at de i efteråret må lukke permanent, eller at de ikke ved, om deres museer vil overleve krisen. 760 museer har deltaget i den amerikanske undersøgelse, der blev offentliggjort i slutningen af juli.

»Det er en udbredt offentlig opfattelse, at museerne bygger på statslig støtte, men realiteten er, at de kun får 25 procent af indtægterne fra staten,« siger Laura Lott, præsident og CEO i AAM, til NPR, som er en uafhængig, non profit medieorganisation.

Ifølge AAM er der 726.000 ansatte på de amerikanske museer, som årligt omsætter for 50 mia. dollar, og denne økonomi er som andre under hårdt pres på grund af coronakrisen. Museum of Modern Art i New York har måttet fyre 160 ansatte.

Holland og Tyskland ligeledes hårdt ramt

En tilsvarende undersøgelse blandt hollandske museer viser, at en fjerdedel af dem er i fare for at lukke inden for det kommende år. Især private og mindre regionale museer er i fare, mens et museum, Tassenmuseum (taskemuseum, red.) i Amsterdam allerede i april måtte dreje nøglen om.

Også i Tyskland mærker museerne, som hovedsageligt er offentligt finansierede, krisen.

»Mit museum er et spøgelseshus,« skrev Stephan Berg, direktør på kunstmuseum Bonn, forleden i dagbladet Die Welt.

»Museet er i det mindste midlertidig lagt ned som socialt mødested for diskussioner på grund af coronakrisen,« skrev Stephan Berg.

Museet har normalt 150 til 200 arrangementer om måneden. I øjeblikket er der ingen.

I München har krisen medført, at byens store bymuseum har måttet udskyde ombygninger til 2026, og at mange museer i især Berlin har store indtægtstab, fordi turister udebliver.

Tate er ikke den eneste kulturinstitution i Storbritannien, som er ramt af coronakrisen. Det store kulturhus Southbank Centre i London har varslet nedlæggelse af 400 job, fordi indtægterne i år ventes at falde med 25 millioner pund. Det store teater Sadler's Wells, der har fokus på dans, har også økonomiske problemer og har bebudet nedlæggelse af 51 job, svarende til en fjerdedel af de fastansatte.