Christopher Arzrouni: »Jeg hader passiv rygning«

Der sidder mange små og store djævle på vore skuldre, og vi burde - af hensyn til os selv - verfe dem beslutsomt væk.

Christopher Philippe Arzrouni - Ny klummeskribent i B Christopher Arzrouni, debatredaktør på Børsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax LIndhardt Bax Lindhardt

Røg ødelagde mine ferieoplevelser, da jeg var barn. På bilturen sydpå, ned gennem Tyskland og Schweiz, forsøgte jeg at gå i frivilligt koma for at undgå ubehaget ved mine forældres cigaretter. Min organisme reagerede med køresyge og lejlighedsvise opkast. Jeg hader passiv rygning.

Gennem århundreder har rygerne påført tredjepart, alle os andre, en hel del gener. Og havde det ikke være for disse, ville tobakskulturen have været mere udbredt i dag, også i Danmark. Strengt taget har vi intet imod at folk dyrker deres laster. Tag bare den romantiske dyrkelse af alkohol. Vin smager spændende, både med og uden bobler. Ja, vin er kultur, og de bedste køb bliver prist i høje toner på særlige sider i alle dagblade.

I vore dage er tobakskulturen udryddet. Hvor er WØ Larsens flotte butik på Strøget? Hvor er de traditionsrige klubber, som sluttede middagen med et glas portvin og en cigar? Nikotin-nyderne kunne have haft det lettere. Uden passiv rygning kunne de have dyrket deres last i fred.

Måske skulle tobaksindustrien have haft lidt mere fart på med at udvikle e-cigaretter. Eller for længst have lanceret IQOS, et produkt, der opvarmer tobak i en lille boks, og som ikke generer andre end rygeren. Jeg ville have jublet over den slags produkter til mine nikotin-afhængige forældre, da jeg var barn.

Burde man så ikke juble nu? Langt om længe er produkterne på markedet, og Berlingskes Kristian Lindberg anmeldte IQOS positivt for et par uger siden. Men sundhedseksperter er ikke desto mindre oprørte over udviklingen.

»Der sidder en lille nikotindjævel på enhver (eks-)rygers skulder og hvisker: »Du kan jo bare skifte til et sundere produkt i stedet for at stoppe,« skrev Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse.

Det har hun utvivlsomt ret i. Der sidder mange små og store djævle på vore skuldre, og vi burde - af hensyn til os selv - verfe dem beslutsomt væk. Men kødet er skrøbeligt. Fristelserne er alle steder. Og hvis vi nu er afhængige af nikotin, hvorfor er det så en sag for Pisinger, hvad folk vælger at indtage, så længe vi ikke skader andre?

Pisinger har fuldstændig ret i, at tobaksindustrien »ikke er blevet godhjertede spejderdrenge«, som hun skriver. Men hvilke virksomheder er egentlig det?

»Tobaksindustriens nylige aggressive markedsføring af opvarmet tobak og e-cigaretter er en strategisk tilpasning, ikke et bidrag til at fremme folkesundheden,« lyder det fra Pisinger. Også her har hun ret. Og hvad så?

Deres opgave er at sælge et lovligt produkt. Det er ikke at gøre os sundere, med mindre sundhed er produktet. Hvad med alle de mange mennesker, som blot kunne tænke sig lidt mindre passiv rygning, og så i øvrigt lade rygerne inhalere, som de vil?

Pisinger ønsker det perfekte. Hun ønsker stop for al rygning, eller rettere: stop for indtag af nikotin. Men uden for elfenbenstårnene ønsker vi ikke det perfekte, vi ønsker bare det lidt bedre: en hensynsfuld tobakskultur. Og hvor kunne jeg dog have ønsket mig røgfri bilferier. Det perfekte er det godes værste fjende.

 

 

 

 

SvarSvar alleVideresend