Chefredaktør opfordrer mandlige TV 2-ledere til at stå frem: »Det ville klæde jer«

Så længe ingen står frem, er mistanken rettet mod alle, mener tidligere nyhedschef på TV 2 Jacob Nybroe. Han benægter, at han som chef har haft kendskab til, hvad der foregik på tv-stationen. Tidligere TV 2-medarbejder Anna Thygesen mener, at de »rene« TV 2-chefer bør overveje at pege på de pågældende.

 
Se traileren til dokumentaren MeToo: Sexisme bag skærmen. Den omdiskuterede dokumentar hvor tidligere og nuværende ansatte på TV2 fortæller om en sexistisk kultur. Video: discovery+ Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stå frem, så vi andre slipper for at være under mistanke.

Sådan lyder opfordringen fra Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jacob Nybroe, som i 15 år, fra 2000 til 2015, var redaktionschef og nyhedschef på TV 2 og dermed indgik i det ledelseslag, hvor flere i dokumentaren »MeToo: Sexisme bag skærmen« på Discovery+ beskyldes for krænkende opførsel over for især kvindelige journalistpraktikanter.

Her er alle anklagede mænd – bortset fra Jes Dorph-Petersen, som selv stod frem med sin sag i Politiken – anonymiserede.

»Jeg synes, det ville klæde dem, som anklagerne nu bliver rettet imod, at stå frem. For jeg er ret træt af, at jeg kan forveksles med en af dem, som det måtte være,« siger Jacob Nybroe til Politiken.

Han oplevede ikke selv, at kulturen på TV 2 var sexistisk, og at magtmisbrug var en del af hverdagen.

»Programmet har valgt at anonymisere dem (mændene, som beskyldes for grænseoverskridende og upassende adfærd, red.), men jeg synes, det er ret ubehageligt at være omfattet af en mistanke om så grove anklager, som der er tale om her. Og det er jo en kraftig slagside på princippet om anonym journalistik,« siger Jacob Nybroe.

Mandag aften besluttede kommunikationsdirektør, tidligere TV 2-ansat og medvirkende i Discovery-dokumentaren Anna Thygesen at sætte navn på manden, som ifølge hende skulle have sagt, at Thygesen »aldrig ville blive til noget på TV 2«, fordi hun var for gammel, for rapkæftet, og fordi han ikke ville »kneppe hende«.

Det var Michael Dyrby, daværende nyhedsdirektør på TV 2 og i dag chefredaktør på B.T, lød den opsigtsvækkende oplysning fra Anna Thygesen, som i løbet af mandagen var blevet provokeret af, at Michael Dyrby ifølge hende ikke vedkendte sig sit ansvar.

Michael Dyrby afviser at skulle have sagt noget sådant til Anna Thygesen. Hun fastholder dette.

Navngivningen er imidlertid ikke et forsøg på at få nuværende og tidligere kvindelige TV 2-ansatte til at følge trop og gøre det samme, siger Anna Thygesen til Berlingske.

»Nej, for er I klar over, hvor hårdt det er? Det skal jeg simpelthen ikke blande mig i. Dem, der står frem, står frem. Det er nærmest omvendt usolidarisk at bede folk om det, for man aner ikke, hvilke omkostninger det har. Hvis man ikke siger navnet, er man fuld af løgn. Hvis man siger navnet, ødelægger man en mand. Det er dét, man er oppe imod. Måske skulle nogle af de mænd – de, som er så rene og ikke har gjort noget – pege på de pågældende,« siger Anna Thygesen.

Jacob Nybroe for eksempel?

»Han siger jo, at han ikke ved noget. Der er tilsyneladende ingen i det øverste cheflag, som har hørt rygterne, så man bliver da i tvivl om, hvordan de har kunnet passe deres arbejde. Jeg undrer mig i hvert fald over, at jeg kan vide så meget fra et år som udviklingsmus, mens chefer, der har været på TV 2 i 15 år, aldrig har hørt om de her ting,« siger Anna Thygesen.

I et skriftligt svar til Berlingske siger programdirketør i Discovery, Pil Gundelach Brandstrup, at fokus har været på det strukturelle og ikke det individuelle, hvorfor man har besluttet ikke at navngive de mænd, som er under anklage.

Det har også været de medvirkende kvinders ønske, oplyses det.

Jacob Nybroe mener, at den beslutning retter en mistanke mod alle TV 2-chefer dengang, herunder ham selv. Er det retfærdigt?

»Dokumentaren er gennemarbejdet, grundig og fair. De medvirkende har ret til at fortælle deres historie om, hvad de har oplevet, og de har ligesom vi haft et ønske om at sætte fokus på strukturer, kultur og ledelsesansvar i stedet for at fokusere på enkeltpersoner,« siger Pil Gundelach Brandstrup.