Chef for københavnsk kunsthal må tilsyneladende se langt efter genåbning: »Vi kan overholde de samme regler som alle andre«

Det tyder på, at museer og kunsthaller ikke får lov til at slå dørene op i denne omgang. Men hvorfor? Direktør for kunsthal påpeger, at han kan overholde samme coronaregler som andre.

»Det forekommer mig virkelig underligt, hvis det er tilladt at åbne forretninger på 20 kvadratmeter, når vi ikke kan åbne op for vores 1.500 kvadratmeter på Charlottenborg, hvor der stort set ikke er nogen kontaktflader, og vi kan holde spredning mellem de besøgende,« siger Michael Thouber fra Kunsthal Charlottenborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Michael Thouber er direktør for Kunsthal Charlottenborg i København, og han undrer sig.

Mandag aften afleverede den såkaldte indsatsgruppe sine anbefalinger til en lempelse af restriktionerne, som tirsdag vil danne grundlag for de politiske forhandlinger om en genåbning af Danmark. Og endnu en gang tyder det på, at museer og flere andre indendørs kulturinstitutioner som eksempelvis den, Michael Thouber står i spidsen for, ikke må åbne dørene op i nærmeste fremtid.

Således lyder Indsatsgruppens foreløbige anbefalinger, når det kommer til kulturlivet, at kun »udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om negativ test«.

Michael Thouber undrer sig over, at museer og kunsthaller ikke må slå dørene op.

Thouber understreger, at han på Charlottenborg følger eksperternes og sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Er det deres vurdering, at kunsthallen ikke kan åbne, så »accepterer jeg selvfølgelig det«, siger han.

»Men det forekommer mig virkelig underligt, hvis det er tilladt at åbne forretninger på 20 kvadratmeter, når vi ikke kan åbne op for vores 1.500 kvadratmeter på Charlottenborg, hvor der stort set ikke er nogen kontaktflader, og vi kan holde spredning mellem de besøgende,« siger han og fortsætter:

»Jeg har stor sympati for de små og store erhvervsdrivende, men der er også kunstnere og museer, som ikke har nogen indtægt.«

Gearet til corona

Kunsthal Charlottenborg er ifølge direktøren »fuldstændig gearet til at kunne tackle en genåbning«. Han påpeger, at de tidligere har stået i en lignende situation og derfor allerede har lavet en masse anvisninger for deres gæster.

»Selv i de store gallerier må der ikke færdes flere end 20 personer ad gangen, og de er væsentlig større end en almindelig butik. Vi har spritstandere stående adskillige steder, vi har krav om mundbind og så videre.«

Michael Thouber mener, at kunsthallen kan overholde de samme regler som alle andre og har god plads at gøre det på. Men alligevel bliver der ikke talt om at genåbne de indendørs kulturinstitutioner, siger han.

»Den eneste måde, jeg kan tolke det på, er, at man fra myndighedernes side ikke betragter kunst og kultur som et betydningsfuldt erhverv, til trods for at den kreative industri er næsten lige så stor økonomisk som landbruget i Danmark.«

Hvordan den kommende genåbning præcis kommer til at tegne sig, skal Folketingets partier forhandle om i dag, tirsdag.

Endnu ikke nævnt

Dina Vester Feilberg, der er formand i Foreningen af Kunsthaller i Danmark og direktør i Den Frie Udstillingsbygning i København, siger, at hun »naturligvis respekterer myndighedernes anbefalinger«.

Men omvendt påpeger hun i lighed med Michael Thouber, at kunsthallerne har mange kvadratmeter og har let ved at regulere antallet af besøgende.

»Ud over al den plads, som mange kunsthaller har, er der utroligt få kontaktflader, og der er ingen tvivl om, at smittefaren er lav. Det bekymrer mig meget, at vi endnu ikke er blevet nævnt i forbindelse med den kommende genåbningsplan. For mig at se giver det ikke mening, hvis vi først får tilladelse til at åbne i slutningen af genåbningen af landet.«

»Smittefaren på et museum eller en kunsthal er begrænset, og danskernes mulighed for at besøge kulturinstitutioner er også med til at bidrage til at komme godt igennem den krise, vi befinder os i,« mener Dina Vester Feilberg.

Flemming Just, der er formand i brancheorganisationen Danske Museer, er ikke overrasket over, at museerne tilsyneladende ikke får lov at åbne i denne omgang.

»Det har jo længe været kendt, at vi har ligget langt tilbage i køen. Vi har givet de argumenter, vi kunne. Politikerne og myndighederne kender vores situation. Jeg har forståelse for, at der til en genåbning skal vælges ud fra en række parametre: Smittetryk, samfundsøkonomi, frihedsrettigheder og folkesundhed,« siger han og påpeger, at når det er sagt, vil han gerne gøre opmærksom på, at museerne står klar næste gang, der skal forhandles genåbning.

»Museer har jo også en betydning for folkesundheden, fordi mennesker har behov for oplevelser og være blandt andre.«

Hvorfor påvirker det dig ikke mere, at museer ikke får lov at åbne, når I tilsyneladende kan gøre det forsvarligt?

»Fordi jeg også læser aviser og analyser. Det her forbavser mig ikke, for vi har jo som nævnt aldrig været forrest i køen.«