Brygmann om sin flippede skoletid: Lærerne var mine venner

Martin Brygmann blev selv undervist af typer som den flippede musiklærer Arne Nougatgren, da han var ung.

Martin Brygmann spiller i musicalen musiklæreren Arne Nougatgren. Brygmann er kendt som skuespiller, komiker, musiker og komponist. Han har blandt andet skrevet sangen Vent på Mig til filmen En kort en lang fra 2001. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Skuespiller og musiker Martin Brygmann har snart premiere som den fløjlsbuksebærende, vegetariske, musikalske, guitarspillende socialpædagog og rytmeterapeut Arne Nougatgren i musicalen »Terkel - The Motherfårking Musical«.

Martin Brygmann gik som barn selv på Bernadotteskolen i Hellerup, der som skole var et slags opgør med den autoritære folkeskoles undervisning.

Her voksede Brygmann op med den type lærer, som Arne Nougatgren repræsenterer i »Terkel - The Motherfårking Musical«.

»Hvis man ser »Terkel i Knibe«-filmen vil man sige, at det ikke engang er overdrevet. Jeg ved ikke, om den slags lærere findes mere,« siger han.

Brygmann kom hurtigt til at elske musikken, som lærerne gav ham frie tøjler til at udforske i skolens musiklokaler. Han og et par andre drenge dannede et band, og så længe de bare kunne lære en sang udenad i løbet af de to timer lange musiklektioner, så var der frit spil.

De lånte også lærerens nøgler til musiklokalet efter skoletid. Bare de låste efter sig og afleverede nøglerne tilbage dagen efter.

»De var meget flippede. Det var sådan: »Hvad har vi lyst til i dag? Hvad har vi lyst til at spille?«.«

»Vi elskede dem, de var jo vores kammerater. De var ikke autoritære på den der måde. Min lærer hed Peter Musik. Super sød fyr, der spillede saxofon i et swingband,« siger Brygmann.

Skolen blev dannet i efterkrigstiden og var velanset blandt de kulturradikale. I dag er skolen hjemsted for mange af kulturpersonlighedernes børn.

Når han tænker tilbage, morer han sig over, hvordan børnene fra de omkringliggende skoler ikke forstod den løse stil på Bernadotteskolen.

»De sagde sådan noget med: »Nå Martin, vi har hørt om den der Bernadotteskole, er det ikke der, hvor lærerne går med kitler?« Så spurgte jeg, hvorfor de dog skulle gøre det.«

» »Jo, så I kan spytte på dem, hvis I har lyst.« Så sagde jeg, at det har vi ikke lyst til, for det er vores venner. Det troede de ikke på,« siger Brygmann.

Igennem skolen lærte han, at det handler om lyst. Hele hans karriere, der både har gjort ham til skuespiller, komiker og musiker, har været styret af, om han har »kunnet optjene lyst til et projekt«.

Det navigerer han stadig efter.

»Hvis ikke jeg kan se mig 100 procent i et projekt - uanset hvor mange penge der er i det - så siger jeg nej. For ellers bliver det et lorteprojekt.«

»Da jeg blev spurgt til den her musical, sagde jeg ja med det samme. Jeg tænkte: »Selvfølgelig, hvem skulle ellers spille den rolle?«. Rollen er skræddersyet til mig,« siger han.

»Terkel - The Motherfårking Musical«, der er instrueret af Nikolaj Cederholm, har premiere torsdag 14. februar i Tivolis Koncertsal.

Her kan man fange musicalen indtil 31. marts, hvor den rykker videre til Holstebro, Aalborg, Aarhus, Odense og Vejle.

/ritzau/