Brutale Brasilien: Æd eller bliv ædt!

En pervers forretningsmand, en grønøjet kvinde, et brutalt dikatur og en ung, søgende dansker. Der er masser af interessante personager på spil i Sune de Souza Schmidt-Madsens spændingsroman fra landet, hvor man enten æder eller bliver ædt.

Brasilien er ikke for begyndere. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURO PIMENTEL

»Ligvognen parkerer i gruset. Kisten lyser hvidt, en betjent træder højtideligt frem med en æske af blankpoleret kongetræ. I den ligger Auriverde, Brasiliens gul-grønne flag.”

Året er 1971. Den dansk-brasilianske forretningsmand Viktor Holbrandt,  overskurken i forlagsredaktør Sune de Souza Schmidt-Madsens debutroman, »Kannibalens lov«, er død, og romanen begynder med hans begravelse. Bagefter skrues tiden tilbage, til året før, hvor en ung, rod- og forældreløs dansker kommer  i tanker om, at hans far engang havde en ven i Brasilien. Så tager han afsted, ned til eventyret, og han får arrangeret et møde med den karismatiske, kvindeglade og magtfulde mand, der lever i luksus i São Paulo, og han begynder at arbejde for hans firma, SPARTA, som chauffør med uventede rædsler i bagagerummet.  Viktor Holbrandts grønøjede brasilianske hustru, Fanny, inviterer den nyankomne til en gang begærlig, subtropisk erotik af den allermest forbudte slags, og alting bliver i det hele taget mere og mere farligt, for Viktor Holbrandt er ikke bare en succesrig forretningsmand med dyre vaner. Han er også en højreorienteret voldsdyrker og ven med militærdiktaturet.

Og så fandtes han endda på en måde i virkeligheden. Sune de Souza Schmidt-Madsen, der er brasiliansk gift, har hentet inspiration til ham i den succesrige dansk-brasilianer Henning Albert Boilesen, der efter sigende fik et torturinstrument opkaldt efter sig, og i hans historie alene turde der være  stof nok til mindst én roman, men »Kannibalens lov« er også meget mere: En fortælling om at prøve sig selv af i det fremmede og finde sig selv i nogle fjerntboende slægtninge, en kærlighedserklæring til et fascinerende og skræmmende land og en erotisk historie, og fordi den vil så meget, går den ikke meget i dybden med hverken det ene eller det andet. Trådene spindes til gengæld fermt, og de smukke stednavne, der er strøet ud over siderne, bidrager til fortælllingens pirrende og troværdige fremmedartethed.

Sambaens og bossa novaens fædreland fremstår alt i alt  både smukt, truende og nådesløst, og som­­ forfatteren påpeger i sit efterord, blev den stærkt højreorienterede militærmand Jair Bolsonaro præsident, netop som bogen var ved at blive skrevet færdig. Det er urovækkende,  for den politiske tragedie giver fornyet aktualitet til den lov, som romanen har sin titel efter. Den blev  formuleret af »Brasiliens Shakespeare«, Oswald de Andrade. Den lyder sådan her:

»Alle kæmper for at få det, de ikke har. Begæret er det eneste, du kan være sikker på, det er det, der gør os til mennesker. Kød, blod hud, hår. Æd eller bliv ædt«.

Cover Fold sammen
Læs mere
Foto: Forlaget.

Kannibalens lov

Forfatter: Sune de Souza Schmidt-Madsen. Forlag: Lindhardt og Ringhof. Sider: 272. Pris: 249,95