Britiske medier: Facebook vil slække på databeskyttelsen. Og politikerne skal hjælpe dem

Lækkede dokumenter viser angiveligt, at Facebook prøver at få politikere verden over til at lempe på reglerne, så de generer Facebook mindst muligt. »Det cementerer, at vi har at gøre med en superkynisk, topstyret virksomhed,« siger dansk ekspert.

Facebook har truet med at tilbageholde investeringer fra lande, der ikke vil støtte Facebook-venlige love, skriver britiske medier. Foto: Lionel Bonaventure/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: LIONEL BONAVENTURE

Vi på Facebook laver gode investeringer hos jer, hvis I politikere til gengæld vil arbejde for, at databeskyttelseslovgivningerne ikke bliver for stramme.

Sådan har det ifølge The Observer og Computer Weekly lydt gang på gang, når Facebook har været i kontakt med politikere i Storbritannien, USA, Canada, Indien, Vietnam, Argentina, Brasilien, Malaysia  og EUs 28 medlemslande.

Facebooks strategi fremgår ifølge de to anerkendte britiske medier af dokumenter, der for tiden befinder sig i en retssal i Californien, men som The Observer og Computer Weekly har fået mulighed for at se. Dokumenterne viser angiveligt, at forsøgene på at mildne databeskyttelseslovgivningerne, herunder EUs såkaldte General Data Protection Regulations (GDPR),  blandt andet har involveret den daværende irske premierminister Enda Kenny.

Premierministeren skal have sagt til Facebook, at hans land, når det i 2013 ville få formandsskabet i EU, ville være i stand til at øve betydelig indflydelse til fordel for Facebook. Facebook skal på sin side have kaldt Enda Kenny for »en ven af Facebook« og rost »det strålende forhold« mellem parterne.

At det netop var den daværende irske premierminister, der synes at have været så gode venner med Facebook, kan ifølge The Observer og Computer Weekly tolkes som særligt påfaldende og betænkeligt. Eftersom en lang række internetvirksomheder har deres europæiske hovedkontorer i Irland, spiller det irske datatilsyn og dets chef, Helen Dixon, nemlig en helt særlig og for hele EU afgørende rolle, når det gælder om at kontrollere teknologigiganterne.

Af de lækkede dokumenter fremgår det ifølge The Observer og Computer Weekly også, at Facebook truede med at tilbageholde investeringer fra lande, der ikke ville støtte Facebook-venlige love.

Endelig skriver de to medier, at man kan læse af dokumenterne, at eksemplarer af en feministisk selvbiografi, »Lean In«, som Facebooks chief operating officer, Sheryl Sandberg,  udgav i 2013, blev sendt til kvindelige EU-kommissærer, som man mente var fjendtligt indstillede over for Facebook.

En talsperson for Facebook siger til The Observer og Computer Weekly, at dokumenterne stadig befinder sig under lås og slå, og at de af dem, som de to aviser citerer, er blevet håndplukket, så de kun fortæller »én side af historien«, samtidig med at de »udelukker vigtige sammenhænge.« Derfor vil Facebook ikke kommentere yderligere.

Kommunikationsrådgiver Kresten Schultz Jørgensen, der følger teknologigiganterne tæt,  siger om sagen, at den, hvis ellers The Observer og Computer Weeklys informationer står til troende, »er pikant og dybt problematisk«, ikke mindst hvad angår Irlands rolle.

»Når et land har formandskabet i EU, skal det være en neutral formidler af et samarbejde, men hvis historien holder, så viser det, at Irlands rolle som front runner på teknologiområdet er relativt dyrekøbt, i og med at man får udenlandske investeringer til gengæld for politiske modydelser. Det ser ud, som om Irlands politiske elite har et enormt forklaringsproblem.«

Ifølge Kresten Schultz Jørgensen er det også »dybt ironisk og grotesk«, at Facebook, hvis forretningsmodel baserer sig på fuldstændig åbenhed i forhold til dataflows, når det gælder firmaets egen åbenhed er det stik modsatte, nemlig en virksomhed, »som ikke vil blotlægge sine egne forretningsmodeller, og som derfor heller ikke vil kommentere på den aktuelle sag.«

Konklusionen, siger Kresten Schultz Jørgensen, er, at Facebooks omdømme som værende en virksomhed »i demokratiets tjeneste«, hvis opgave det er at sprede og dele information mellem almindelige mennesker, efterhånden er helt ødelagt.

»Det, Facebook nu hævdes at have gjort, er formentlig ikke ulovligt, men det cementerer, at vi har at gøre med en superkynisk, topstyret virksomhed. Forhåbentlig vil vi om nogle år se tilbage på disse år som et underligt intermezzo, hvor man troede, at superkapitalistiske virksomheder, der ejer hele verdens digitale infrastruktur, kunne forblive uregulerede.«