Britisk filosof udnævner katten – ikke hunden – som det dyr, mennesket bør tage ved lære af

Hvem vil ikke gerne være kat? I en ny bog af den britiske filosof John Gray udnævnes katten til at være det »viseste« dyr i dyreriget og det, som vi mennesker kan lære mest af.

Hvem vil ikke gerne være kat? Den britiske filosof John Gray skriver i en ny bog om katte, at katten er det dyr, vi mennesker ville kunne få mest ud af at efterligne. Arkivbilledet viser en pige fra Kirgizistan, der i 2019 deltager i en kattekonkurrence med sin kat. Fold sammen
Læs mere
Foto: VYACHESLAV OSELEDKO

Hvis man kunne krydse mennesket med en kat, ville det forbedre mennesket – og forringe katten, sagde den amerikanske forfatter Mark Twain om menneskets næstbedste ven.

Den 72-årige britiske filosof John Gray giver Twain ret. I en ny bog, der med en fordansket titel hedder »Katte-filosofi: Katte og meningen med livet«, kalder han katten for den »viseste« af alle dyrerigets arter. Og det på trods af, at hundeelskere meget nemt kan bevise, at hunde kan lære langt flere trick end katte, og derfor må være meget mere intelligente.

Det er bare ikke det, som John Gray mener med, at katten rummer visdom. I et interview med websitet Vox påpeger han, at visdom ikke handler om intelligens eller viden.

Katte er de viseste dyr, fordi de aldrig synes at kede sig, og fordi de er spontane. De forholder sig legende og tilfredse med livet og er – så vidt vides – fuldstændig til stede i nuet. John Gray indrømmer, at man kunne sige det samme om andre dyrearter, men fastholder at katte er »de viseste«, hvis man fokuserer på, hvilke dyr mennesker kan lære af, når det handler om at få det bedste ud af livet.

»Mennesker er ret ængstelige og rastløse af natur. Det er det, der gør os så forskellige fra katte (…). (...) Medmindre katte er sultne eller parrer sig eller direkte trues, så hviler de sig eller befinder sig i en rolig og dyb tilfredshed – dybest set det modsatte af det mennesker gør,« siger John Gray til Vox.

Katte har intet lært af mennesker

I modsætning til katte begynder mennesker, der ikke lider eller oplever glæde, hurtigt at kede sig, siger kattefilosoffen. Han henviser til den franske filosof Blaise Pascal, der mente, at inaktive mennesker er i stor fare for at starte krige eller spille hasard, da de vil gøre alt for at slippe ud af inaktiviteten.

»Alle vores fornøjelser – sex, drikke, god mad, uanset hvad – alt sammen bliver kedeligt efter et stykke tid. Hvorfor er vi sådan? Når katte ikke umiddelbart er under direkte direkte trussel, vender de tilbage til at være tilfredse. Selve fornemmelsen af ​​livet er nok for dem,« siger John Gray.

»Når katte ikke umiddelbart er under direkte direkte trussel, vender de tilbage til at være tilfredse. Selve fornemmelsen af ​​livet er nok for dem,« siger John Gray. Arkivillede af palæstiensisk kat i Gaza. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAHMUD HAMS.

I den henseende har hunde lært meget af mennesket og tillagt sig meget af det samme maniske behov for aktivitet. Katte har til gengæld intet lært af mennesker. Det er de for »kløgtige« til, siger John Gray. Men vi kunne lære meget af dens zenagtige tilgang til livet ... og døden. For som John Gray siger, så lader katte sig heller ikke forstyrre af spekulationer om livets forgængelighed.

»Hvis en kat kunne tale, ville den nok sige til os, at man ikke skal kæmpe for blive klogere, for det fører ingen vegne. Bare tag livet som det kommer, og nyd det som det er. Og hvis det er for vanskeligt, så kast dig ind i menneskets verden med alle dens afledningsmanøvrer og illusioner,« siger John Gray.

John Gray, der har været professor på The London School of Economics har tidligere skrevet bogen »Straw Dogs: Thoughts on Humans and Other Animals«, hvori han sætter spørgsmålstegn ved menneskets evne til ultimativt at styre sin egen skæbne, hvilket han anser for at være en illusion fremelsket af Oplysningstiden.