British Museum siger nej til Grækenland: I får ikke jeres kulturarv tilbage

Briternes overtagelse af Parthenon-friserne for mere end 200 år siden var "en kreativ handling", siger British Museums direktør. Udtalelsen vækker vrede i Grækenland, der i årtier har forsøgt at få klenodierne retur.

Et udsnit af Parthenonfrisen, også kaldte the Elgin Marbles, som har været i British Museums vartægt siden 1816. Foto: Leon Neal/AFP.   Fold sammen
Læs mere
Foto: LEON NEAL

Så er den gal igen.

Den gamle diskussion om, hvorvidt Parthenon-friserne skal forblive på British Museum i London, har fået fornyet styrke. Det er sket, efter at British Museums direktør, Hartwig Fischer, i et interview med den græske avis Ta Nea endnu engang kategorisk har afvist, at klenodierne kan blive udleveret til Grækenland, der siden 1983 har gjort officielt krav på dem.

Ifølge den britiske avis The Guardian har det gjort grækerne særligt vrede, at Hartwig Fischer i interviewet ikke bare siger, at British Museum er den legitime ejer af Parthenon-friserne, men også argumenterer med, at flytningen i sin tid til British Museum gav verden en enestående mulighed for at se dem i et nyt lys.

»Når man flytter et stykke kulturarv til et museum, fjerner man det fra dets oprindelige omgivelser, men der er også tale om en kreativ handling,« sagde Hartwig Fischer blandt andet.

George Vardas, der er talsmand for International Association for Reunification of Parthenon Sculptures, reagerede ifølge The Guardian  med et tweet, hvor han spurgte, hvad det er, der er »så kreativt« ved at plyndre nogle af de vigtigste kilder til et andet lands historie. Den græske kulturminister, Myrsini Zorba, udsendte en erklæring,  hvor hun kaldte Hartwig Fischer »snæversynet og kynisk.«

Det var Lord Elgin, der i begyndelsen af 1800-tallet, angiveligt med tilladelse fra de daværende tyrkiske magthavere, fjernede Parthenon-friserne fra Akropolis  i Athen og fik dem transporteret til den britiske hovedstad. I 1816 solgte han dem til British Museum.

Allerede dengang var der fremtrædende personligheder, herunder digteren Lord Byron, der dybt beklagede fjernelsen af de 2500 år gamle friser fra det tempel, de blev skabt til, og siden er de blevet det mest kendte eksempel på et stykke bortfjernet kulturarv, der ifølge mange bør vende tilbage til, hvor det kom fra.

Ifølge The Guardian forhindrer britisk lovgivning, at British Museum, der er et at verdens største kulturhistoriske museer, leverer Parthenon-friserne tilbage, også selv om museet skulle finde på at skifte mening. Labours leder, Jeremy Corbyn, har tidligere sagt, at han vil sørge for, at de bliver flyttet til Grækenland, hvis hans parti får magten.