Briterne beskyldes for at være racistiske over for Meghan: »Sorte er grimme«

Sorte briter er ikke i tvivl om, at det er racismen i Storbritanniens medier, der har fået Harry og Meghan til at overveje at flytte fra Storbritannien. »Sludder«, svarer kommentator.

Britiske prins Harry og Meghan Markle, der på det tidspunkt ikke var gift endnu, mødte i april 2018 Doreen Lawrence og hendes søn Stuart ved en mindeceremoni for Doreens søn, der blev dræbt for 25 år siden i et racebetonet mord. Prins Harry og hertuginde Meghan har meddelt, at de agter at flyttte til Canada, og af sorte briter opfattes det som en følge af racistisk behandling af parret fra medierne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Victoria Jones/AFP/Ritzau Scanpix

En af årets første store britiske nyheder var, at prins Harry og dennes hustru, hertuginden af Sussex, født Rachel Meghan Markle, sagde farvel til den forreste linje af det britiske kongehus, for fremover at dele deres tid mellem Storbritannien og Nordamerika, hvor de ifølge et opslag på Instagram vil arbejde på at blive »økonomisk selvstændige«.

Ifølge sorte briter er der dog en særlig grund til, at parret overvejer at flytte fra Storbritannien. I en kommentar i The New York Times skriver den sorte britiske forfatter Afua Hirsch, at flytningen skyldes briternes racistiske behandling af Meghan, der er datter af en kaukasisk far og en afroamerikansk mor.

»Fra første avisoverskrift om, at hun skulle være »straight outta Compton« (en henvisning til gangsterrap-gruppen N.W.A, red.), og at hun skulle være indehaver af »eksotisk« DNA, har den racistiske behandling af Meghan været umulig at overse,« skriver Afua Hirsch.

Hirsch skriver, at behandlingen af Meghan beviser det, som sorte briter altid har vidst:

»Uanset hvor smuk du er, hvem du end gifter dig med, hvilke paladser du bor i, og hvilke velgørenhedsformål du støtter, hvor loyal du er, og hvor mange penge du har samlet sammen, så vil racismen i dette land stadig forfølge dig.«

Træt af racismen

Også The Huffington Post har undersøgt sagen, og har samlet udtalelser fra en række sorte briter der bekræfter samme opfattelse af, at parret har fået en racistisk behandling i de engelske medier.

»Jeg forlod Storbritannien, fordi jeg var træt af racismen. Jeg forstår Meghan. Amerika rummede samme løfte for hertuginden, som det gjorde for mig,« siger britiske Mutale Nkonde, der flyttede til USA for at studere på Harvard University.

Den britiske antiracisme-aktivist Patrick Vernon siger til Huffington Post, at han ikke er overrasket over det kongelige pars beslutning, og han mener, at de britiske medier bærer en del af skylden.

»Medierne er en nøglefaktor. Man kan bare se på den nylige behandling af Stormzy (sort britisk rapper, der blandt andet er blevet kritiseret for homofobiske tweets, red.) Medierne har et problem med synlige og succesfulde sorte. Meghans erfaringer minder os tydeligt om, at vi er millioner af lysår fra et postracistisk Storbritannien,« siger Patrick Vernon.

Påstanden om, at Meghan har fået en racistisk behandling, imødegås af uenige skribenter, heriblandt The Telegraphs klummeskribent Sherelle Jacobs, der skriver, at konflikten mellem det royale par og de britiske medier ikke har noget med hudfarve at gøre.

Hun erkender, at der har været en konflikt, men hun ser den snarere som et resultat af, at parret synes at bo på en anden planet end flertallet af briter – en verdensfjern planet bestående af kendisser med luksusproblemer.

Jacobs skriver, at Meghan kan have læst kritikken som racistisk, fordi hun selv er fra et USA, hvis opmærksomhed på race er blevet skærpet af mange års racekonflikter.

»Storbritanniens dæmoner handler om klasse snarere end race,« skriver Jacobs, der mener, at den engelske middelklasse med få undtagelser forsøger at være farveblind.

Uanset om de britiske medier har været racistiske eller ej, har de dog været flittige til at skrive om enhver, der har udtalt sig negativt om hertuginden af Sussex.

I 2018 blev lederen for det EU-fjendtlige britiske parti UKIP, Henry Bolton, kritiseret for ikke at lægge afstand til sin kæreste, fotomodellen Jo Marneys racistiske SMSer om Meghan, hvori hun blandt andet havde skrevet, at »sorte er grimme«. Bolton endte med at forlade sin kæreste, efter at en avis havde offentliggjort indholdet af hendes beskeder.