Brillen, der altid er lige ved hånden

Smykkekunstneren Gitte Helle har opfundet brilleringen, der lige er blevet lanceret og allerede har vundet en pris.

Gitte Helle fandt nogle stumper glas i en optikers skraldespand og udviklede »brilleringen«.<br>Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Hvad gør en smykkekunstner, når hun tilstrækkeligt længe har været irriteret over, at hun aldrig kan finde sine læsebriller, når hun skal slå et nummer op i telefonbogen, studere varedeklarationen i supermarkedet, synge fra Højskolesangbogen eller besvare en SMS?

Hvis man er Gitte Helle fra Containerjuvelen i gaden Åbenrå ved Nørreport, opfinder man brillen, man altid har lige ved hånden i form af en fingerring.

»Jeg går jo altid og roder i andre folks skraldespande for at finde materiale til mine smykker, og for et halvt års tid siden rodede jeg i en optikers skraldespand for at finde noget glas, som jeg kunne bruge til en ring til mig selv. Da jeg fandt nogle stumper af det tykke ridsefri glas, begyndte jeg at videreudvikle idéen,« fortæller Gitte Helle, der lavede syv prototyper, inden hun fandt den endelige form, hvor det ovale optikerglas med styrke fire er indfattet i to lette firkantede sølvringe.

»Den skulle ligne en ring, ikke et hjælpemiddel, den måtte ikke være grotesk stor, men heller ikke for lille,« siger Gitte Helle.

Brilleringen, der koster 3.200 kr., modtog den nyindstiftede pris »Håndfuglen« for bedste produkt på det årlige Kunsthåndværkermarked på Frue Plads i København i sidste weekend, hvor brilleringen blev lanceret, og på markedets første dag blev der solgt syv.

»Der er allerede stor efterspørgsel på min lille problemknuser, som jeg kalder den. Det er helt nyt for mig, der ellers næsten udelukkende laver unika, at skulle lave mange eksemplarer af den samme ring, men da den stadig er håndlavet, kan den udformes, som kunderne vil have den. Jeg tror f.eks. at mange gerne vil have den i guld, og glasset kan også fås i flere farver og former,« siger Gitte Helle.