Brad Pitt overrasker med skulpturer med skudhuller i Finland: De handler om hans parforhold

Brad Pitt har lige nu ni skulpturer med i en udstilling på Sara Hildén Art Museum i Finland. Det er en del af en større udstilling af værker af den britiske kunstner Thomas Houseago og med keramik lavet af Nick Cave.

 
Skulpturerne handler om tidligere forhold, siger Brad Pitt til finsk tv. Video: Yle Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Brad Pitt spillede halvguden Achilleus i »Troja«, var han så muskelsvulmende, at han blev omtalt som »perfekt skulpteret«.

»Han har den nærmest guddommelige skønhed, som Achilleus har brug for,« sagde Wolfgang Petersen, storfilmens instruktør, endda til New York Post i 2004.

Nu har filmstjernen selv kastet sig over at skulptere.

The Guardian skriver nemlig, at skuespilleren for første gang har vist sine skulpturer frem offentligt. Det sker ved en udstilling på Sara Hildén Art Museum i Tampere i Finland.

Han var selv til stede ved åbningen af udstillingen lørdag, og hans skulpturer er udstillet ved siden af værker fra den britiske kunstner Thomas Houseago og den australske musiker Nick Cave, der har kastet sig over keramikken.

Blandt de ni værker, som Pitt har fået udstillet, er en husformet skulptur i klar silikone eller silikat, som er blevet beskudt med en pistol eller et gevær. Der er også et 46 centimeter højt miniaturehus lavet af træbark, der er nødtørftigt holdt sammen af tape. Det skriver The Art Newspaper.

Det handler om tidligere forhold

På en optagelse fra Yle, der er det finske svar på DR, spørger en reporter Brad Pitt om, hvad Pitt vil sige med sine ni skulpturer.

»Taler du mod vold, eller hvad?« spørger reporteren.

»Nej. Det hedder … Jeg kan ikke … For mig handler det om selvrefleksion. Det handler om, hvor jeg har begået fejl i tidligere forhold. Hvor trådte jeg ved siden af? Hvor er jeg medskyldig?«  siger Brad Pitt, som Sara Hildén Art Museum beskriver som autodidakt.

De største skulpturer er en kisteformet bronzekasse, hvor hænder, fødder og ansigter forsøger at bryde gennem strukturen i forskellige vinkler, og en vægtophængt gipsskulptur ved navn »Aiming At You I Saw Me But It Was Too Late This Time« (»Da jeg sigtede på dig, så jeg mig selv, men det var for sent denne gang«), som skildrer en pistolkamp mellem otte figurer.

»For mig blev skulpturerne født ved, at jeg tog ejerskab over en radikal selvransagelse. Jeg har ført regnskab over dem, jeg kan have såret, og øjeblikke, hvor jeg tog fejl,« siger Brad Pitt til Yle.

Det er måske ikke unaturligt, at han overvejer sin egen rolle i sine tidligere forhold.
De to mest omtalte er nok forholdet til »Friends«-stjernen Jennifer Aniston, der blev afløst af et forhold til Angelina Jolie. Især forholdet til Angelina Jolie har tilsyneladende slået gnister.

Alkoholisme og en afvist anklage om vold

Fra venstre: Nick Cave, Thomas Houseago og Brad Pitt ved udstillingen  »Thomas Houseago – WE with Nick Cave and Brad Pitt«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jussi Koivunen/Sara Hilden Art Museum.

Brad Pitt mødte Angelina Jolie under optagelserne til »Mr. and Mrs. Smith« i 2004, og efter en skilsmisse fra Aniston indledte Brad Pitt et forhold til Angelina Jolie. Forholdet var ekstremt medieomtalt, og den »næsten sindssyge« medieomtale blev omtalt i en Reuters-artikel med overskriften »Brangelina-feberen«.

Angelina Jolie og Brad Pitt har siden 2016, hvor Jolie søgte om skilsmisse, kæmpet om forældremyndigheden over parrets børn.

Blandt andet kom det frem, at Angelina Jolie havde anmeldt Brad Pitt til FBI for en hændelse ombord på parrets privatfly i 2016. Angivelig skulle Pitt have angrebet Jolie og børnene både fysisk og verbalt, skrev NBC.

Pitt blev dog ikke sigtet, og både FBI og børneforsorgen i Los Angeles udtalte, at Pitt ikke havde slået sine børn. Pitt fortalte senere, at han havde haft et alkoholproblem, og at han går til Anonyme Alkoholikere-møder, omend anonymiteten for verdensstjernen nok er begrænset. Han har været ædru siden 2016, har han udtalt.

Nick Caves værk »Devil Returns from the War V1« bliver også udstillet på det finske museum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Hilden Art Museum.