Borgerlige ser positivt på lov, som skal regulere techgiganter: Vil sikre danske mediehuse

Venstre og De Konservative støtter umiddelbart regeringens lovforslag, som skal styrke danske mediehuse i forhold til techgiganterne. Nye Borgerlige er skeptisk, men ikke afvisende over for lovforslaget.

De Konservative og Venstre tager godt imod et forslag, som skal stille danske mediehuse stærkere i forhold til store techvirksomheder som Facebook, Google og Twitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS FILE PHOTO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre og De Konservative støtter umiddelbart det lovforslag, som kulturminister Joy Mogensen (S) fremsatte fredag.

Lovforslaget skal sikre, at danske medier fremover samlet kan forhandle med techgiganter som Facebook og Google om at få betaling for de danskproducerede nyheder og den journalistik, som techgiganterne anvender på deres platforme.

De store techvirksomheder har længe både i Danmark og i udlandet været kritiseret for at bruge nationale mediehuses journalistik uden at betale for det.

Lovforslaget skal give rettighedshaverne en ny udgiverrettighed, så de selv kan bestemme, hvem der må bruge deres indhold. Techgiganterne skal have samtykke fra en presseudgiver for at måtte anvende udgiverens materiale online. Der er dog undtagelser, hvor der ikke behøves samtykke – for eksempel muligheden for at linke til artikler.

V og K er positive

»Umiddelbart tager vi positivt imod regeringens forslag. Det er fornuftigt at åbne for, at mediehusene og techgiganterne kan forhandle og indgå aftaler. Vi er meget optaget af mediehusenes muligheder for fortsat at drive medievirksomheder,« siger Louise Schack Elholm fra Venstre med henvisning til, at de store techvirksomheder har svækket danske mediehuses økonomi, fordi de har taget en stor del af annoncemarkedet.

Louise Schack Elholm vil nu nøje gennemgå lovforslaget. Hun kalder det positivt, at forslaget lægger op til frivillige aftaler mellem parterne, og at der oprettes en klageinstans, Ophavsretslicensnævnet, hvor parterne kan få afgjort uenigheder.

Birgitte Bergman

»Vi er med på at styrke danskproduceret indhold ved at styrke de danske mediehuses muligheder for at drive virksomhed.«


Også De Konservatives mediepolitiske ordfører, Birgitte Bergman, tager godt imod forslaget.

»Det er et rimeligt fornuftigt forslag. Vi er med på at styrke danskproduceret indhold ved at styrke de danske mediehuses muligheder for at drive virksomhed – det var vi selv med til at sætte i gang, da vi sad i regering. Der er dog nogle punkter, vi skal kigge nærmere på,« siger Birgitte Bergman, som kalder forslaget for »teknisk tungt«.

Den konservative politiker mener, det er vigtigt, at man får reguleret techselskabernes virksomhed.

»Det er nogle meget store selskaber, og vi skal sikre lige vilkår for alle. Nu skal vi dykke ned i det og sikre, at alle parter kan se sig selv i det her,« siger Birgitte Bergman.

Nye Borgerlige er skeptiske

Lars Boje, Nye Borgerliges medieordfører, mener, at det generelt er nødvendigt at se nærmere på techgiganternes aktiviteter.

»De skal selvfølgelig leve op til de regler, vi har i samfundet,« siger Lars Boje.

Han peger på, at danske medier selv bruger platforme som Facebook og Twitter til at markedsføre journalistik.

»Det er ikke rimeligt, at Facebook skal betale for artikler, som danske medier selv lægger ud på Facebook. Det ville svare til, at du dumper en masse ting i min indkørsel og kræver, at jeg skal betale for dem. Men opretter Facebook en nyhedstjeneste, som bruger mediehusenes journalistik, er det helt fair, at Facebook skal betale for det,« siger Lars Boje.

Han undrer sig over, at det er nødvendigt med en lov, som giver private virksomheder ret til at indgå frivillige aftaler.

»Det skal vi have undersøgt nærmere, og jeg kan ikke se, hvorfor vi skal blandes ind i det. Men jeg kan ikke se noget problem i, at medierne forhandler kollektivt med techgiganterne, fordi de dermed synes, at de står stærkere. Det skal de være velkomne til,« siger Lars Boje.