Borgere i opråb i Indre By: Vi skal have genskabt trygheden

Beboere omkring Rundetårn melder sig nu ind i rækken af borgere, der vil have gjort op med støjproblemer og gener fra turisme i Indre By. Trygheden skal genskabes, lyder det.

Området omkring Rundetårn i København er blevet for turistet og tivoliagtigt, lyder det fra beboere, der med en ny forening vil bevare den gamle bykerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Turistfælder, tivolisering, tomme butikker og larm fra nattelivet. Det er nogle af de dårligdomme, der har fået endnu en gruppe borgere i det centrale København til at stifte en beboerforening, der skal ventilere borgernes utilfredshed med forholdene i Indre By.

Beboerne, der har samlet sig i foreningen, bor alle i området langs Købmagergade og har således taget navnet Rundetårn Kvarters Beboerforening.

Gruppen af borgere vil arbejde imod »tivolisering af den smukke gamle bykerne. Mod turistfælder og tomme butikker og mod et støjende natteliv, ingen rigtig ser ud til at kunne styre«.

»Vi håber med et nyt nabonetværk, at vi kan genskabe et hyggeligt og trygt lokalmiljø og den københavner-feeling, som turisterne jo også ønsker at møde, når de besøger vores bykerne. For ingen rejser vel for at møde andre turister,« lyder det fra stifterne af foreningen i en pressemeddelelse.

Den nye forening vil dække et område fra Åbenrå til Nørregade, begyndende ved Nørreport Station og med endepunkt før Strøget. Foreningen for Rundetårn-kvarters beboere ventes at blive formelt stiftet på et møde 21. oktober, hvor der skal vælges en bestyrelse og udarbejdes vedtægter.

Ifølge en af initiativtagerne, Caspar Haarløv, der har boet 25 år i Indre By, skal foreningen sikre, at beboerne bliver hørt.

»Der er virkelig godt med penge og opmærksomhed i Indre By, men det, der sker, er ikke altid rettet mod os, der bor i byen. Beboerforeningen skal sørge for, at borgernes stemme bliver hørt,« siger Caspar Haarløv til Berlingske.

Gener fra nattelivet

Med sine kritikpunkter skriver foreningen sig ind i rækken af beboerforeninger, der forsøger at få gjort op med festkulturen i Indre By og det store antal turister, der dagligt færdes i området.

Også i Nørre Kvarter og omkring Gothersgade og Grønnegade har beboere samlet sig i foreninger for at gøre op med konsekvenserne af festlivet og turismen i Indre By, skriver minby.dk.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan frustrationerne over især nattelivets lydniveau har vakt opstandelse blandt borgere i det centrale København. Og i den gamle del af Københavns indre by – Middelalderbyen – stoppede Københavns Kommune i december alle nye nattetilladelser og alkoholbevillinger.

»Der er betydelige nattelivsgener i Middelalderbyen. Området er et stærkt koncentreret restaurations- og nattelivsområde med et højt antal ordens- og ædruelighedsmæssige hændelser i nattetimerne og mange støjklager,« lød det dengang fra kommunen.

I 2017 var der 820 alkoholbevillinger til bestemte serveringssteder heraf 216 med nattilladelse til klokken 05.

Her kan du se, hvor der er nattilladelser og alkoholbevillinger i Indre By.

Casper Haarløv, én af initiativtagerne til foreningen Rundetårn-kvarteret

»Der er virkelig godt med penge og opmærksomhed i Indre By, men det, der sker, er ikke altid rettet mod os, der bor i byen.«