Bondam åben for bevaring af graffiti

Københavns Teknik- og miljøborgmester, Klaus Bondam (R), anerkender graffiti som en moderne udtryksform og er ikke afvisende over for et forslag om bevaring af særlige graffitiværker.

Bygningskultur Danmark gik for nylig igang med at undersøge mulighederne for at bevare særlige københavnske graffitiværker.

Organisationen arbejder for bevaring og udvikling af bygningskulturen herhjemme, og for kommunikationschef Bjørn Henrichsen handler den noget utraditionelle idé om ikke at glemme.

- Det her er en diskussion af, om vi skal bevare centrale fortællinger fra vores by og vores byudvikling, så de ikke bare forsvinder. De fleste af de store graffitiværker, som København har haft, er væk som følge af saneringer og byudvikling, men graffiti er altså en del af storbyens liv, som vi skal kunne huske på om 40 år, siger han.

Idéen er opstået i samarbejde med graffitientusiast og dokumentarist Andreas Johnsen, og der er endnu kun taget spæde skridt til at føre tanken ud i livet. Kommunikationschef Bjørn Henrichsen har gransket lovbøgerne for at undersøge mulighederne.

- Reel fredning i statsligt regi anser jeg ikke som særlig realistisk. Men man kan beskytte ting i kommunalt regi igennem bevarende lokalplaner.

I Københavns kommune er Teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) positivt stemt:

- Jeg er ikke afvisende over for idéen. Ud over at jeg tager stor afstand fra ulovlige tags og så videre, er graffitien en moderne, urban udtryksform. Lige som alt andet i en by, så er det jo en balance, siger borgmesteren.

Der er jo ingen tvivl om, at hærværksgraffiti kan være ekstremt provokerende. Og ikke provokerende som god kunst kan være provokerende, bare provokerende fordi det er røvirriterende. Hvorimod et flot graffitimaleri på et plankeværk eller en mur ude i Sydhavnen jo godt kan fortælle en historie om en tid og om et liv i byen, siger Bondam.

Se hvilket graffitiværk, Bygningskultur Danmark allerhelst vil bevare, og læs meget mere om den københavnske graffiti i Berlingske Tidende i morgen.