Bolsje-fri pinot

Den amerikanske stat Oregon producerer nogen af bedste de oversøiske vine overhovedet, og det endda på den vanskelige pinot noir-drue. Desværre er de næsten umulige at opdrive.

1999 Cuvée J, Willamette Valley, Evesham Wood. Foto: Allan Lundgren Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stort set alle oversøiske vine smager et eller andet sted af bolsjer. Forklaringen er ikke nødvendigvis, at de kommer fra varmere klimaer, for det er ikke altid tilfældet. Det er snarere det, at de fleste oversøiske vine kommer fra breddegrader, som ligger tættere på ækvator end de klassiske europæiske vindistrikter. Breddegraden har nemlig stort betydning for mængden af sollys, som igen har lige så stor betydning for den færdige vin som temperaturen. Det er altså det heftige sollys, som er skyld i at f.eks. chilenske vine, trods et ikke alt for varmt klima, altid smager af bolsjer.

Her har vi således forklaringen på, at vinene fra Oregon smager så godt og ikke-bolsjeagtigt, som de gør. Vinmarkerne i den relativt ukendte, befolkningstynde stat i nordvest-USA ligger nemlig på breddegrad med distrikter som Bordeaux og Bourgogne. Rent klimamæssigt betyder det, at vi befinder os på grænsen af, hvad der er muligt, når det gælder vindyrkning - en drue som cabernet sauvignon vil f.eks. ikke lege med her, den modner rigtig dårligt. Og det er også langt fra hvert år at pinot noir, som er statens mest udbredte, topper.

Men så er det, vi ved, at pinot har det bedst under disse marginale forhold, som vi også ser det i Bourgogne og på New Zealand. Når det lykkes for pinot i Oregon, er det noget af det bedste, som kan fås i denne genre - da vi for nogle år tilbage i Berlingskes årlige vintillæg afholdt et såkaldt VM i pinot, var det således vinene fra Oregon, som placerede sig på de næste pladser efter legendariske og ekstremt kostbare vine fra Domaine Leroy og Romanée Conti i Bourgogne - et godt stykke foran resten af kloden (det var før de seriøse spillere fra New Zealand var kommet på banen).

Desværre er pinot fra Oregon næsten umuligt at opdrive herhjemme - en støvsugning af markedet gav alt i alt ti flasker, som alle er anmeldt her på siden. Forklaringen er, at produktionen er meget lille, der er kun et par tusinde hektar med vinstokke og omkring 120 producenter, som alle er små på nogenlunde samme måde som i Bourgogne. Priserne er følgende høje, hvilket har gjort det svært for Oregon at konkurrere med Californien, som sprøjter millioner hektoliter vin under etiketter som Sutter Home og Gallo.

Feinschmeckerne har dog fundet interesse i dette marginale vinland - ikke mindst klodens absolut mest indflydelsesrige af slagsen - den amerikanske vinkritiker Robert Parker - som har købt vingården Beaux Frères sammen med sin svoger. Heldigvis synes Bob at være ligeså god til lave vin, som han er til at bedømme den. Samme succes kan man, ud fra det smagte, desværre ikke tillægge det kendte Bourgognehus Drouhin, som var hurtig til at sikre sig marker i Oregon, da statens store pinot-potentiale blev kendt.

2002 Estate Pinot Noir, Broadley Vineyards, Willamette Valley

140 kr. The Diplomat

Kommentar: Charmerende yngling i denne sammenhæng. Superdejlig, elegant og saftig pinotnæse med let røgede, animalske toner og flot dybde. Moden og lækkert rund, fylder godt i munden. Glimrende køb.

1999 Claudia's Choice, Broadley

375 kr. The Diplomat

Kommentar: Kraftig vin med mørke toner, røg og lakrids. Frugten er dejlig, bare synd, at den bliver overdøvet af et voldsomt fadpræg, som også dominerer vinen lovlig meget i munden.

2001 Premier Cuvée, Archery Summit

220 kr. Bergman

Kommentar: Ikke helt samme modenhed som Broadley. Frugten har et præg hen af syltet rabarber. Der er dog stadig tale om klassisk pinot, igen med et stærkt røget, animalsk præg. Ganske lækre sager.

2002 Six Vineyards, Willamette Valley, Lemelson

145 kr. Østjysk Vinforsyning

Kommentar: Mørke bærtoner med et sjovt syltet præg. I munden byder vinen på en lækker, blød sødme og afslutter rundt og blidt.

1999 Pinot Noir, Domaine Drouhin

329,75 kr. H.J. Hansen

Kommentar: Ganske anderledes end de andre vine: Besynderlig, ikke videre behagelig næse og ditto smag. En klar skuffelse, jeg havde forventet mig mere af Bourgognehuset Drouhins Oregon-vingård. Hvad er gået galt?

2002, Thea's Selection, Willamette Valley, Lemelson

245 kr. Østjysk Vinforsyning

Kommentar: Nums. Rigtig lækker, saftig næse med moden frugt - meget mørke bærtoner. Man får virkelig lyst til at drikke vinen, som da heller ikke skuffer: Den er uhyre lækker at få i munden, rig, sødmefuld og afrundet.

1999 Cuvée J, Willamette Valley, Evesham Wood

375 kr. The Diplomat

Kommentar: Yumme-yumme: Lagrede pinot-toner - frem med trøfler og skovsvampe. Der er en del træ at spore, men ikke for meget. Stor længde og tyngde i smagen, stor luksusfornemmelse. Blød og afrundet - topper vel nok nu. Navnet »J« er i øvrigt en hyldest til Henri Jayer, den største legende i Bourgogne nogensinde.

1997 Belles Soeurs, Yamhill County, The Beaux Frères Vineyard

341 kr. Bergman

Kommentar: Vin fra den amerikanske vinguru Robert Parkers egen vingård, som han driver sammen med sin svoger (heraf navnet): Sjov trøffelagtig næse med krydrede kamferagtige toner, faktisk hen af barolo. Saftig, mostagtig og rigtig lækker med god koncentration. En anelse lettere og mere feminin end storebroderen, Beaux Frères.

1997 Beaux Frères, The Beaux Frères Vineyard

446 kr. Bergman

Kommentar: Endnu et hit fra Bobs egen vingård: Fortryllende, voldsomt kraftig næse, næsten som en moderne barolo. Masser af træ og mostagtig saftighed. En viril og velstruktureret vin med mørke maskuline toner. Længere i smagen og større end lillesøsteren Belles Soeurs og således en halv stjerne bedre end denne og Evesham Woods Cuvée J.

1999 Laurène, Domaine Drouhin

399,75 kr. H.J. Hansen

Kommentar: Mærkelig småskæv næse med rosiner, lakrids, grøntsager og kærnemælk på én gang. I munden er vinen ikke uden en vis sødme og fylde, men forekommer samtidig både fad og flad.

Vintesten er foretaget ud fra en absolut skala og er således ikke et udtryk for forholdet mellem pris og kvalitet.

Forhandlere:

The Diplomat, som importerer Evesham Wood og Broadley, er restauranten i Den Amerikanske Ambassade på Dag Hammerskjølds Alle, Kbh. Ø.

Tlf. 33 41 72 51 www.restaurantdiplomat.dk

Bergman Vin-Import, www.bergmanvin.dk tlf. 48 28 00 35

Østjysk Vinforsyning, www.vignoble.dk tlf. 86 98 84 00

H.J. Hansen tlf. 63 12 82 00