Børns læseglæde falder med alderen. Det skal nyt landsdækkende initiativ lave om på

Initiativet er »stærkt nødvendigt«, siger Berlingskes litteraturredaktør, Søren Jacobsen Damm.

»Målet er få flere børn til at læse mere, uanset hvor de bor i landet, og hvilken baggrund deres forældre har,« sigerkulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børns læseglæde falder mærkbart, jo ældre de bliver.

Det viste rapporten »Børn og unges læsning 2021«, som Tænketanken Fremtidens Biblioteker sammen med Center for Anvendt Skoleforskning udgav tidligere i år.

I rapporten kunne man blandt andet læse, at mens 64 procent af eleverne i 5. klasse nyder at læse, er det kun 49 procent af eleverne i 8. klasse, der nyder at læse.

Derfor bliver der nu brugt otte millioner kroner på en national indsats, som skal hjælpe folkeskolens såkaldte »pædagogiske læringscentre« – det, der før hed skolebiblioteker – og folkebibliotekerne med at give flere børn og unge lyst til at læse. Det kan man læse i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

Den nye indsats glæder Berlingskes litteraturredaktør, Søren Jacobsen Damm.

»Den mentale evne til fordybelse er ved at erodere, så det er et stærkt nødvendigt initiativ. De nye generationer er langsomt ved at miste evnen til at læse og koncentrere sig, når de konstant kigger på deres små, lysende skærme og vælger bøgerne fra,« siger Søren Jacobsen Damm.

Han har tidligere i år skrevet om både børn og voksnes dalende evne til at fordybe sig. Han skrev, at ansvaret for problemet ligger hos forældrene. Men han er nu alligevel glad for det statslige tiltag.

»Det kan kun gavne, at der også bliver sat fokus på området via en national indsats. Jeg håber så, at man klæder blandt andet bibliotekerne ordentligt på til at løfte opgaven,« siger Søren Jacobsen Damm.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) udtaler i pressemeddelelsen, at den danske børnelitteratur bugner med fantastiske fortællinger, og at litteraturen er en vigtig del af den ballast, som vi giver vores børn.

»Men desværre er det ikke alle børn, der får del i bøgernes verden. Erfaringer fra tidligere indsatser viser, at børn gerne vil læse bøger, særligt når de har nem adgang til dem og får dem præsenteret på en aktiv og levende måde,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

De otte millioner kroner til indsatsen udmøntes via et open call, hvor folkebiblioteker, folkeskolens pædagogiske læringscentre samt »relevante foreninger og sammenslutninger« kan søge om midler.

Midlerne kommer fra Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.