Børn i tusindtal fulgte Albert Dyrlunds liv. Sådan taler du med dit barn om hans død

Når børn og unge mister en, de har fulgt på sociale medier, kan de opleve sorg, og det er ikke alle forældre, der forstår, hvor meget det kan fylde, fortæller ekspert. Han guider til, hvordan man som forælder kan tale med sine børn om youtuber Albert Dyrlunds død.

I denne uge mistede Albert Dyrlund livet i en alder af 22. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bager (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som forælder er der én ting, man virkelig ikke skal gøre, når man taler med dem om Albert Dyrlund.

Fredag kom det frem, at den kendte danske youtuber er død. Han blev 22 år gammel.

Ifølge Ekstra Bladet er Dyrlund død i Italien, hvor han faldt ud over en skrænt, mens han filmede en video til sin YouTube-kanal.

Albert Dyrlund er kendt for sine videoer og sange, som er målrettet primært børn og unge. Derfor er det også de aldersgrupper, der fylder mest blandt hans 225.000 følgere på Instagram og 168.000 abonnenter på YouTube.

Ifølge Dyrlunds ven, Jacob Krull, er det ikke bare en god kammerat, han har mistet. Det er også én, som han – og mange andre – har set op til.

»Albert var tre år ældre end mig og lavede YouTube, fra han var 14 år gammel, så jeg er vokset op med hans indhold. Han har været med til at inspirere mig. Så det er ikke kun en god kammerat, jeg har mistet, det er også et idol, og sådan tror jeg, det føles for mange,« sagde han til Berlingske fredag.

Det, man som voksen skal forstå, er at youtubere som Albert Dyrlund ikke bare er youtubere. Det fortæller Jon Kristian Lange, der er seniorrådgiver i Red Barnet og ekspert i børns mediebrug.

»Youtubere i Danmark, særligt i Dyrlunds generation, er sådan nogle, der fortæller meget om sig selv og deres dagligdag. Derfor bliver det mere, end en, man følger på nettet. Det føles som en god og vedkommende ven, de er vokset op med, og som de kan spejle sig i,« siger han og fortsætter:

»Når Albert Dyrlund pludselig ikke er her mere, så kan man som barn og ung godt opleve sorg – fordi man føler, man har mistet en, man havde en relation til.«

Ifølge Jon Kristian Lange er det ikke alle forældre, der forstår, hvor meget youtubere og influencere betyder for nogle børn og unge. Og det er vigtigt at gøre sig det bevidst:

»Måske kan man relatere det til, da man selv var ung. Da nogle af de der boy bands gik fra hinanden, var der forskellige krisehotlines, man kunne ringe til – og der var jo ikke engang nogen, der døde. For mit eget vedkommende var jeg meget ramt, da Kurt Cobain døde. Når nogen, der betyder noget for en, pludselig går bort, så kan man godt komme lidt i krise,« siger han.

»Og så er der jo også det psykologiske fænomen, at fra man er 10-12 år og indtil man er færdig med at være teenager, så er man bare mere modtagelig. De ting, der sker i de år, det er ting, vi husker. Ting, der former os.«

Det må man simpelthen ikke

Hurtigt stod det klart, at Albert Dyrlunds død har ramt det danske YouTube-fællesskab som en »atombombe«. Flere youtubere, som kendte ham, har delt deres sorg over dødsfaldet på sociale medier.

Hvis dit barn ikke allerede ved det, er det kun et spørgsmål om tid, fortæller Jon Kristan Lange. Og det kan være en god idé at spørge ind til, hvor barnet har sin information fra.

»Det kan være, at nogen på TikTok eller YouTube har givet den gas eller dramatiseret lige lovlig meget. Har de læst om, at han er faldet så og så langt, og er gået helt i stykker?« spørger seniorrådgiveren og fortsætter.

»Det handler også om at kunne være sammen med børnene om det og spørge, hvad det er for nogle følelser, de oplever. Er de kede af det? Bange? Forskrækkede?«

Allervigtigst, fortæller han, skal man have stor respekt for sine børns følelsesliv. Hvis de giver udtryk for, at de er kede af det, kan man sige, at det kan man godt forstå. At det er ærgerligt, at en, man holder meget af og har fulgt, ikke er her mere.

»Man må ikke gøre grin med det eller sige »pyt – det kommer du hurtigt over«. Det må man simpelthen ikke. Det betyder virkelig meget for børn, så det skal man være meget bevidst om,« siger Jon Kristian Lange.

Og mens man ikke skal blive forskrækket, hvis ens børn kommer til at reagere på nyheden om Albert Dyrlund, skal man heller ikke blive overrasket, hvis de slet ikke reagerer.

»Børn er lige så forskellige som os andre. Nogle vil rigtig gerne bruge lang tid på at dykke ned i deres følelser, og andre har ikke rigtig lyst. Og der skal man forsøge at følge dem i det tankespor, de nu har,« siger Jon Kristian Lange og drager en parallel til dengang Christian Eriksen kollapsede på grønsværen for rullende kameraer – og for øjnene af mange danske børn.

»Det er rigtig fint, at man fik talt om det. Men der var måske også nogle forældre, der nærmest forfulgte en følelsesmæssig reaktion og ikke kunne forstå, deres børn ikke var mere berørte af det. Men sådan er der bare nogle børn, der har det. Det er altid en svær balancegang, for man skal heller ikke presse nogle bestemte følelser ned over hovedet på børn. Dér kender man bedst selv sit barn.«