Bob Dylan fortryder og undskylder, at signaturer på kunst ikke var ægte – kunder får penge retur

Galleri i Storbritannien tilbagebetaler nu penge for kunsttryk af Bob Dylan. Kunstnerens signaturer viste sig nemlig at være udført af en maskine. Også købere af 600 dollar dyr særudgave af Dylan nye bog kan få penge tilbage på grund af maskinfremstillet underskrift.

De seneste tre år har Bob Dylans billedkunst og luksusudgaven af bogen »The Philosophy of Modern Song« været udstyret med signaturer, som ikke er udført af kunstneren selv, men af en underskriftsmaskine. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN MATUREN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle gange går tingene for stærkt, og så må man undskylde.

Det er nu sket for den amerikanske singer-songwriter, billedkunstner og modtager af Nobels Litteraturpris Bob Dylan.

For nogle uger siden begyndte købere af en 600 dollar dyr luksusudgave af Dylans nye bog, »The Philosophy of Modern Song«, på sociale medier at undre sig over, at kunstnerens signaturer i bøgerne tilsyneladende var tæt på 100 procent identiske.

Det viste sig, at signaturerne ikke kom fra kunstneren egen hånd, men fra en maskine, som kan efterligne en signatur.

Det samme har man set med print af Bob Dylans kunstværker. Også her har købere været utilfredse med, at signaturen på kunstværkerne ikke kommer direkte fra Dylans hånd.

Fredag krøb Bob Dylan til korset og udsendte en erklæring, hvor han indrømmede, at han havde gjorde sig skyldig i en »fejlbedømmelse«, og hvor han »fortrød«, at han de seneste tre år har udstyret kunstværker og særudgaver af bøger med maskinfremstillede signaturer.

I erklæringen oplyser Bob Dylan, skriver det amerikanske nyhedsmedie Variety, at han siden 1999, hvor han blev ramt af svimmelhed, og gennem coronapandemien, som begynde i foråret 2020, ikke har kunnet have assistenter til at hjælpe sig med at udstyre bøger og kunstværker med ægte håndskrevne signaturer, sådan som han tidligere har kunnet.

Dylan forklarer, at han er blevet forsikret  om, at den slags, altså maskinfremstillede signaturer, almindeligvis forekommer i den litterære verden. Derfor arbejder han nu sammen med sit forlag, det store amerikanske Simon & Schuster, og sine gallerier om at rette op på situationen.

En garanti fra topdirektøren

Simon & Schuster erklærer nu på Instagram, at kunderne kan få pengene tilbage for luksusudgaven af »The Philosophy of Modern Song«, som er kommet i et lille oplag. Forlaget har i sin markedsføring af bogen oplyst, at den indeholder forfatterens signatur, men den er altså ikke håndskrevet, men udført af en signaturmaskine.

Forlagets øverste direktør, Jonathan Karp, har ovenikøbet selv garanteret for, at luksusudgaven er udstyret med Bob Dylans signatur.

»Du holder nu i dine hænder en meget speciel udgave, ét ud af de 900 eksemplarer, som er tilgængelige i USA af »The Philosophy of Modern Song« signeret af Bob Dylan,« hedder det i et følgebrev til luksusudgaven.

Brevet slutter med følgende: »Dette brev bekræfter, at eksemplaret i din hånd er blevet håndsigneret af Bob Dylan.«

Galleri giver penge retur

Også det britiske galleri Castle Galleries, der forhandler Bob Dylans billedkunst, har besluttet at tilbagebetale penge til kunder, som tror, at de har købt kunstryk med kunstnerens egen signatur. Også her har det vist sig, at signaturerne er fremstillet af en maskine.

»Vi var fuldstændig uvidende om, at man har brugt en signaturmaskine på disse tryk, men under alle omstændigheder undskylder vi dybt denne beklagelige situation,« skriver forlaget på Facebook.

Kunderne kan nu få pengene retur og beholde kunstværket mod at tilbagelevere det ægthedscerifikat, som fulgte med kunstværkerne, da de købte dem på galleriet. Galleriet vil i denne uge selv tage kontakt til kunderne.

»Vi er utrolig kede af det besvær og den skuffelse, denne situation må have påført vores kunder, og vi tror, at denne løsning er den bedste måde at løse sagen på,« hedder det i Castle Galleries opslag på Facebook.