Bo flot og spis godt i Barcelonas »Born«-kvarter

Med sine smalle gader, grønne pladser, gode vinbarer og fine butikker er der nok at tage sig til i kvarteret El Born i Barcelona.

Varmt på toppen

Yerbban fra taget Fold sammen
Læs mere

Hotellet »Yurbban Trafalgar« er et relativt nyt og i den grad gennemført boutiquehotel, som blander råt træ med et industrielt touch og små spidsfindige beskeder på alt fra håndsæber til nøglekortet, der fortæller, at »What happens in your room stays in your room«. Hvis man ikke har lyst til at opholde sig på værelset (jeg boede i nr. 707, som var et af de små, men med fantastisk udsigt), er der basis for at få en rolig stund i hotellets patio eller – endnu bedre – følge pilen »stairway to heaven« fra 8. sal, der leder til tagterrassen. Den daglige smagning af lokale vine i lobbyen, som er inkluderet i prisen, er en oplagt måde at møde andre gæster eller varme op til middagen.
Carrer de Trafalgar, 30
Priser: fra 199 euro.

Sov i paladset

Chic & Basic Fold sammen
Læs mere

»Chick and Basic« er et mere økonomisk alternativ med en fantastisk placering midt i El Born. Det ligger i et gammelt palads fra slutningen af 1800-tallet, hvilket betyder, at højden til loftet og trappeopgangen ikke lader noget tilbage at ønske. Samtidig har designerne fået restaureret værelserne med respekt for arkitekturen – blandt andet derfor er badeværelserne flere steder placeret midt i rummet indrammet i glas. Hotellet har café, et lille træningscenter, et par opholdsrum med galleri, gratis Nespresso og mineralvand. Værelserne ud mod gaden med balkon er de mest ekstraordinære. Til gengæld er der mere ro ud mod baggården (f.eks. nr. 28), stadig lyst med smuk stuk og store vinduer.
Calle Princesa, 50
Priser: Varierer efter årstid. Fra ca. 84 euro.

Slow fashion

OZZ Fold sammen
Læs mere

Den langsomme bølge har også ramt modebranchen. I hvert fald er »slow fashion« en del af konceptet hos designerkooperativet OZZ, der ligger i en af kvarterets smalle gader, hvor man føler sig hensat til det gamle Barcelona. Hos OZZ kan man finde kunst, smykker og tøj produceret bæredygtigt af designere fra Barcelona – en del af tøjet er »upcyclet«, hvilket vil sige, at det har været brugt før, men er opgraderet og gentænkt.
Carrer dels Banys Vells, 10

Kaffe med Ø

Nømad kaffe Fold sammen
Læs mere

De tider, hvor kaffe i Sydeuropa var lig med café con leche, er for længst forbi. Kaffebaren »Nømad Cøffee« ligger i den fine lille passage »Pasaje de Sert« og er lige dele bar, laboratorium og showroom, hvor man kan købe bønner med hjem – fra brasilianske til etiopiske, men alle ristet lokalt. Noget tyder tilmed på, at det ikke kun er bogstavet ø, der trækker tråde til Danmark. I hvert fald fortæller ejeren, da jeg – som alle de andre danskere, der kommer forbi, kommenterer ø’et – at de rister bønnerne på cirka samme måde som københavnske Coffee Collective.
Passatge Sert, 12. Mandag-fredag 8:30 - 15.30.

Retro med stort R

Vintagebiler i lange baner Fold sammen
Læs mere

I sidste måned skød museet RAMM for nostalgikere med hang til veteranbiler op i El Born. Hele 1.500 kvadratmeter fordelt på tre etager er helliget en enkelt hestevogn og ellers gamle biler og motorcykler fra mærker som Fordson, Triumph, Austin og Heinkel. Selv hvis man ikke er interesseret i mekanik som sådan, er det et herligt sted at fordybe sig i fortidens smukke bildesign.
Carrer de Sant Pere Més Alt, 41. Mandag-søndag kl. 10-19. Entré: få euro. Ingen hjemmeside.

Yoga i parken

En yogasession på ferien? Fold sammen
Læs mere

Parc de la Ciutadella er ikke alene byens største park. Det er også den ældste, og det faktum, at zoologisk have udgør cirka halvdelen af parken, betyder, at man som familie uden problemer kan tilbringe en lille dag her mellem dyr, jonglører og solglade indbyggere. Selv løb jeg senest ind i en (engelsk) yogasession. Undervisningen finder sted for foden af springvandet med Venusstatuen, som Gaudi efter sigende var med til med til at skabe, mens han var assistent for arkitekten Josep Fontseré, og før han blev berømt. Flere af parkens smukke monumenter stammer fra parkens fødsel i 1888, hvor Barcelona husede Spaniens første verdensudstilling.
Passeig de Picasso, 21.
Yoga: Lørdag og onsdag. Se skema her – det koster under 10 euro at være med.

Leg arkæolog

»Mercat del Born« havde været lukket i 42 år, da det i 2013 genopstod som et kulturcenter under navnet »El Born Centre Cultural i Memoria«. I forbindelse med totalrenoveringen, blev gulvet gravet op, så man kan se arkæologiske rester af nedgravede huse og gader fra 1700-tallet. Centret huser også »L’espai gastronòmic Moritz« – et lille udvalg af madboder – og en fin boghandel. Hvis du vil blive klogere på historien, koster en guidet tur fem euro.
Plaça Comercial, 12.

Brutal naturvin

Bar Brutal Fold sammen
Læs mere

Under sloganet »Born to be Wine« åbnede »Bar Brutal« i 2013 med ikke færre end 300 forskellige naturvine, som kan indtages ledsaget af herlige tapas. De tilberedes i køkkenet hos restauranten Can Cisa, der ligger i forlængelse af baren (med egen indgang). På menuen står blandt andet røgede sardiner med æble og svampe, bøftatar, ørred med dildsauce og »brutal tun«. Indretningen er cool og stilren, og betjeningen er opmærksom og venlig, hvilket ikke er en selvfølge i Barcelona.
Carrer de la Princessa, 14

Marked og tapas


Nok er El Marcat de Santa Catarina mindre i størrelse end det populære »La Boqueria«, men det er også en smule mindre turistet og har gode specialvarer fra frugt og fisk til olie og eddike. Man spiser desuden godt på stedets tapasbar, »Cuines Santa Caterina«, der blandt andet trækker på det asiatiske køkken, men også serverer middelhavs- og vegetarmad til rimelige priser.

Avinguda de Francesc Cambo, 16

Knæl i kirken

Santa Maria del Mar Fold sammen
Læs mere

Pladsen foran den smukke »Santa Maria del Mar« er på ikke et sted, jeg ynder at opholde mig længere tid ad gangen af den simple årsag, at den er pakket med turister og mere eller mindre talentfulde gademusikanter. Ikke desto mindre elsker jeg at træde indenfor i den gotiske kirke og forestille mig, hvordan byen så ud i 1300-tallet, mens store dele af kirken blev opført. Måske har du også læst romanen »Havets Katedral« af Ildefonso Falcones? I så fald kender du historien. Det koster 8 euro at bestige tagterrassen.
Plaça de Santa Maria, 1

Andalusien i Barcelona

Bar Quillo Fold sammen
Læs mere

Den nye Bar Quillo kombinerer Andalusien med Catalonien. Blandt andet på menukortet, der tæller alt fra kylling, blæksprutte og iberisk skinke til de klassiske patatas bravas og risretter, men det sydlige Spanien kommer også i spil, når musikere af og til lægger vejen forbi og giver en minikoncert. For det meste kan man dog spise uden de store musikalske indtryk i den velindrettede bar og restaurant eller på den hyggelige plads udenfor.
Carrer del Rec Comtal, 2