Bizar mobil-app-animationsfilms-efterfølger er ikke uden svinsk humor

På trods af en del gode grin undervejs virker det som om at manuskriptet til »Angry Birds 2« kunne være forfattet af en flok fem-årige, der har spist for meget Matador Mix foran udstødningen på en dieselbil.

Det animalske ensemble i »Angry Birds 2« kan nok bedst beskrives som »bizart«. Der er dog flere gode grin undervejs. Foto: SF Studios Fold sammen
Læs mere

»Angry Birds«, det lille spil om arvefjenderne, de vrede fugle og de svigagtige svin, er en af de største kommercielle spilsucceser på mobilplatformen nogensinde, og har de seneste år gået sin globale sejrsgang. Fra Herning til Hong Kong har unge som gamle skudt de karikerede fugle afsted mod de vakkelvorne tårne bygget af svin!

Når man nu har sådan en succes, hvordan malker man den så mest intensivt? Svaret er naturligvis, at man laver dukker, T-shirts og film. Og ikke bare én film, nej, nu er »Angry Birds 2« kommet til en biograf tæt på dig.

Handlingen er forlagt til to øer. På den ene bor de vrede fugle, på den anden grisene. Dagen går med forskellige drillerier mellem de to arvefjender. Men pludselig melder en ny kombattant sig på scenen, ørnene. De bebor en hidtil ukendt tredje ø, og er alle underlagt den tyranniske dronning, Zeta. Ørnenes ø er et ugæstfrit ishelvede, og nu vil Zeta ved hjælpe af en gigantisk iskanon udslette fuglene og grisene for at overtage deres varme og mere gæstfri øer. Så arvefjenderne må altså nu stå sammen mod en fælles fjende.

Den meget enkle ide, der udgør spillet »Angry Birds«, er med opportun skamløshed smurt udover et uskønt 96 minutters usammenhængende vrøvle-forløb. Man får indimellem en fornemmelse af, at manuskriptet er forfattet af en flok femårige, der har spist for meget Matador Mix foran udstødningen på en dieselbil – men det er måske bevidst?

»Det er tydeligt, at de tekniske muskler og talentet er til stede, men der er ikke meget manøvrerum i det snævre, infantile univers.«


Adskillige kendte skuespillere og komikere har lagt stemme til filmens animerede, animalske ensemble. På nær Ruben Søltoft, som lægger stemme til »Chuck« og Iben Hjejle som »Zeta« virker de resterende stemmer halvhjertede og næsten skamfulde over at optræde i den besynderlige film.

Den groteske fortælling er dog ikke uden charme. Filmens tiltagende spændingskurve fungerer godt, og mod slutningen udløser handlingen en håndfuld gode grin. Det er dygtige animationsfolk, der står bag, og ind imellem lyser talentet gennem vrøvlet. Særligt ansigtsmimikken på »Chuck« falder indimellem ret morsomt ud.

»Angry Birds 2« rummer enkelte gode om end bizarre elementer såsom en 90er-homage for ørne, en bombeformet fugl i et kar med svinesnot og pludselige, usammenhængende, men sjove intermezzoer. Man diverteres samtidig med et udmærket potpourri af 80-90er-musik.

I stedet for slavisk at følge spillets grafiske og begrænsede univers, kunne man med stort held have blødt lidt op på rammerne for fortællingen og givet animatorerne mere frihed til at afvige fra »Angry Birds«-universet. Det er tydeligt, at de tekniske muskler og talentet er til stede, men der er ikke meget manøvrerum i det snævre, infantile univers.

Jeg tror, at filmen sagens kan underholde børn fra fire til ti år, men for forældrene er den en udfordring at komme igennem. Men hvad gør man ikke for de kære møgunger? Og lige præcis dét ved de udspekulerede folk bag »Angry Birds 2« udmærket godt.

Angry Birds 2
Instruktion: Thurop Van Orman
Spilletid: 96 minutter
Medvirkende: Ruben Søltoft, Iben Hjejle, Stephania Potalivo, Lasse Rimmer, m.fl.