Birgitte Borup: »Grab’em by the Pussy«-Billy er tilbage – og han er ikke den eneste, der rejser sig fra #MeToo-mausoleet

Den detroniserede TV-stjerne Billy Bush får comeback på TV tre år efter sin skandaleoptræden med Donald Trump på den famøse »Grab’em by the pussy«-optagelse. Hans comeback fortæller sin egen historie om de mænd, der blev fældet af #MeToo.

Birgitte Borup, redaktør for international kultur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Bush is back! Ikke George W., som mange amerikanere ellers har følt en stærk og uventet længsel efter, siden Trump kom til magten, men hans nevø Billy. Det er ham, der optræder på den herostratisk berømte »Grab’em by the pussy«-båndoptagelse sammen med Donald Trump.

»Du ved, jeg er automatisk tiltrukket af skønhed – jeg begynder bare at kysse dem. Det er som en magnet. Jeg kysser bare. Jeg venter ikke. Og når du er en stjerne, lader de dig gøre det. Du kan gøre hvad som helst. Tage dem på fi.....«, siger Trump på båndet, der dukkede op under præsidentvalgkampen i 2016, men er optaget tilbage i 2005.

Billy Bush agerede heppekor for Trump på båndet, men mens Donald Trump få uger efter skandalen kunne kalde sig USAs præsident, blev Bush fyret fra sit højtprofilerede job som vært på NBCs formiddagsshow »Today«. Siden har han ligget nederst i mediebranchens fryser sammen med resten af dem, der væltede på stribe under #MeToo-bølgens pres.

Billy Bush har siden åbent fortalt om sin nedtur med angstanfald, ensomhed og selvransagelse, og han advarede mod, at jagten på »mænds fejl« var blevet for »barbarisk«. Nu er han så tilbage i et nyt nationalt TV-show, der har fået titlen »ExtraExtra« og er produceret af giganten Warner Bros.

Billy Bushs comeback er endnu et bevis på, at den første #MeToo-bølge er ved at lægge sig og blive til et skvulp mod den strandkant, hvor bevægelsen tog sit magtfulde udspring for to-tre år siden.

Billy Bush, som her er fotograferet, dengang han var inde i varmen og på vej til Golden Globe-uddelingen i 2015. Året efter blev han lagt på is af underholdningsindustrien på et splitsekund. Nu vender han tilbage til TV. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL BUCK.

Standupstjernen Louis C.K., der har erkendt at have onaneret med kvinder som ufrivillige vidner, er begyndt at optræde igen. Komikeren Aziz Ansari er tilbage med sit eget Netflix-show, hvor han aktivt adresserer beskyldningerne om at have presset for hårdt på under en date. TV-værten Charlie Rose, der blev fyret for sexchikane på CBS, er angiveligt snart tilbage med et talkshow. Det handler om – gæt engang – andre mænd, der er blevet lagt ned af #MeToo. Den første generation af mænd, som blev fældet af upassende seksuel adfærd, er begyndt at rejse sig fra skammens mausoleum.

TV-værten Charlie Rose var en af USAs mest anerkendte journalister. Så blev han fældet af beskyldninger om sexchikane – men nu er han på vej tilbage med et talkshow om mænd, der blev fældet af #MeToo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson.

Men som Jeffrey Epstein-sagen netop har bevist, giver #MeToo stadig vægt til den store hammer, der stort set aldrig faldt for bare et årti siden. Dengang lignede magt og rigdom en fribillet til seksuel udnyttelse af kvinder. Det har ændret sig markant. Milliardæren Epstein stod foran en retssag for misbrug af adskillige unge piger, men valgte selvmord. Komikeren Bill Cosby er stadig bag tremmer efter i årevis at have bedøvet og voldtaget kvinder. Og sagen mod filmproduceren Harvey Weinstein, der blev signaturen på #MeToo, ruller endnu. De tungeste hanelefanter med det groveste synderegister blev liggende.

#MeToo har givet et markant skub i retning af en mere retfærdig verden for kvinder. Men noget tyder på, at det store og evige skub ud over kanten er forbeholdt dem, der fortjener den endegyldige deroute. Og det er vel egentlig godt nok. Billy Bush er på vej mod et comeback. Men kommer tiden nogensinde, hvor vi igen griner af »The Cosby Show«? Forhåbentlig ikke!