Berømt arkæolog hævder, at han har løst mysteriet om den smukke dronning Nefertiti

Det har i årtier været en gåde, hvor den smukke egyptiske dronning Nefertitis grav befinder sig, men nu hævder den egyptiske arkæolog Zahi Hawass at have fundet den.

Busten af Nefertiti er en af de mest berømte og skattede genstande på det store Neues Museum i Berlin. Nu hævder den egyptiske arkæolog Zahi Hawass, at han har fundet den egyptiske dronnings grav i nærheden af Luxor i Egypten. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL SOHN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af verdens førende egyptologer hævder, at han har løst et af arkæologiens store mysterier, nemlig placeringen af den berømte egyptiske dronning Nefertitis grav.

Det skriver flere udenlandske medier, blandt andre artnet.com.

Mange har set den udsøgte buste af Nefertiti (cirka 1370 f.Kr. - cirka 1330 f.Kr.) på Neues Museum i Berlin. Hun var den vigtigste hustru til Farao Akhenaton, og hendes havn betyder »Den smukke er kommet«.

Det er den berømte egyptiske arkæolog Zahi Hawass, der hævder, at han fundet Nefertitis grav.

Hawass er tidligere minister for Egyptens rige kulturarv fra oldtiden, og han er kendt fra tv-udsendelser om arkæologi på tv-kanaler som National Geographic Channel, The History Channel og Discovery Channel.

Arkæologen Zahi Hawass er tidligere minister i Egypten. Nu hævder han, at han har fundet dronning Nefertitis grav. Fold sammen
Læs mere
Foto: Khaled DESOUKI.

Som minister gjorde Hawass sig blandt andet bemærket i kampen mod ulovlig handel med kunstgenstande fra den egyptiske oldtid.

Zahi Hawass har også stået i spidsen for en række udgravninger i Kongernes Dal ved Luxor. I december meddelte hans udgravningshold, at man havde fundet adskillige ukendte mumier, som man nu foretager dna-analyser af.

»Til oktober vil vi være i stand til at offentliggøre opdagelsen af Ankhesenamun, som var kong Tutankhamons kone, og hendes mor Nefertiti,« forudser Zahi Hawass.

Blandt mumierne fandt forskerholdet også en tiårig dreng, og hvis dna-prøverne viser, at han er bror til Tutankhamun, vil forskerne også kunne fastslå, om en af mumierne indeholder de jordiske rester af Nefertiti, som sammen med sin mand, farao Amenhotep IV, regerede for 3.300 år siden.

Amenhotep IV ændrede det daværende Egypten fra et land med flere religioner til et land med én religion, ligesom han flyttede landets hovedstad, men efter hans død vendte landet tilbage til den tidligere kultur, og monumenter for den tidligere konge blev ødelagt.

Er mysteriet løst?

Hvis det går, som Zahi Hawass forventer, og man vil kunne identificere Nefertiti, vil man dermed have løst et af arkæologiens store mysterier.

»Jeg leder stadig efter to ting: Nefertitis grav og hendes jordiske rester. Jeg tror rent faktisk, at hun regerede Egypten tre år efter hendes mands død,« siger Zahi Hawass til artnews.com.

Den egyptiske arkæolog har tidligere gjort banebrydende fund i Kongernes Dal.

Arkæologer har i årevis ledt efter Nefertitis grav og jordiske rester. Inden for de seneste syv år har flere arkæologer fremlagt teorier om, hvor den egyptiske dronning skulle være begravet.

»Der er mange forhindringer forbundet med at finde Nefertitis grav, fordi hun levede et meget mystisk liv, som vi ved meget lidt om. Det siges jo, at den egyptiske oldtids mest berømte personer er de mest mystiske,« siger den egyptiske arkæolog Bassam al-Shammaa til mediet Al-Monitor.

Han tror ikke, at det vil lykkedes Zahi Hawass at identificere Nefertiti.