Berlingskes kongehuskommentator: Derfor sidder Frederik og Mary på lægterne i London – trods misundelsen

Kommentar. Kritikken af, at kongehusets medlemmer kan komme til fodbold i London, når danske fans er forment adgang til Storbritannien, er helt forfejlet. De er tværtimod helt på hjemmebane.

Frederik og Mary sidder på lægterne, fordi de er på arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når skæbnekampen England-Danmark blæses i gang onsdag klokken 21.00 dansk tid, sidder kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prins Christian blandt de relativt få danskere på sidelinjen.

Hvordan kan det lade sig gøre, når Johnny og Bettina og Gunnar og Lone ikke kan få lov til at tage afsted på grund af de strenge coronaindrejseregler, der gælder på britisk grund? Eksisterer der virkelig andre regler for medlemmer af det danske kongehus, selv når det handler om noget så alvorligt som corona? Er det i det hele taget  ikke en »hån« mod de skuffede danske fans, at den kongelige kan, når almindelige danskere ikke kan, sådan som Ekstra Bladet, der rejser spørgsmålet, formulerer det?

Baggrunden for kritikken er sådan set kedelig nok. Når de danske EM-helte drenge tørner sammen med de frygtindgydende engelske modstandere, er overlegenheden godt nok til at få øje på. Ikke bare på banen, men også udenfor.

65.000 tilskuere vil vifte med det engelske flag og forsøge at brøle og klappe deres hold til sejr over de invaderende gæster fra lilleputnationen mod øst. Danskerne må til gengæld nøjes med et heppekor på en tiendedel af den britiske overmagt – cirka 6.000 stemmer skal forsøge at skrige sig hæse for at støtte de danske spillere.

Lad os håbe, de er i stand til at råbe deres idoler op. For det har i hvert fald ikke været muligt at nå frem til den britiske regering. De, der kan få fat i de billetter, der er afset til danske fans, er nogle af de cirka 30.000 danskere, der bor fast i Storbritannien. Den danske minoritet på lægterne tæller til gengæld ikke én eneste repræsentant for det glade, omrejsende cirkus, der plejer at følge deres idoler i tykt og tyndt. Premierminister Boris Johnson har lagt en jernring af et coronarelateret indrejseforbud om sit land, og så nytter det ikke noget, at restriktionerne står til at  blive hævet om blot 14 dage. En regel er en regel i Storbritannien.

I lyset af denne lidt halvtriste situation for danske fodboldentusiaster har Ekstra Bladet forsøgt at piske en misundelsens stemning op mod kongehuset, sådan som nu Ekstra Bladet skal.

Skulle nok blive efterlyst

Men altså: Nej, det er ikke en hån, når de kongelige viser sig på Wembley. Og jo, de kongelige nyder et særligt privilegium i dette tilfælde. Men når Kronprinsen, Kronprinsessen og prins Christian dukker op i London, er de der ikke som private fodboldentusiaster, selv om vi godt ved, at den sportsglade familie sikkert er rigtigt glade for at være til stede.

De sidder der, fordi de er på arbejde. De er inviteret af DBU og er som sådan en del af den danske delegation, som naturligvis er undtaget fra coronabestemmelserne, for at den sportslige udveksling overhovedet kan finde sted. Kronprinsfamilien er der, på lige linje med kulturministeren, fordi de er det officielle Danmarks repræsentanter.

De sidder der, fordi de med deres tilstedeværelse signalerer til de danske spillere  – og alle deres fans derhjemme – at hele Danmark bakker op om det hold, der tegner sig for den måske vigtigste sportsbegivenhed i mange år. I respekt for den enestående præstation, at det er lykkedes David at kvalificere sig til semifinalen i EM i verdens største sportsgren vis a vis goliater som England, Italien og Spanien.

Kunne man forestille sig, at kongehuset havde negligeret de danske spillere og var blevet væk? Så skulle de nok blive efterlyst. Såmænd også af Ekstra Bladet.

Man kan også sige det på en anden måde: Kronprinsen, hans hustru og ældste søn sidder på Wembley Stadion, fordi de repræsenterer os allesammen.

Også dem, der ikke kunne få billet.

Jakob Steen Olsen er Berlingskes kongehuskommentator.