Berlingske får ny kongehus-kommentator: »Vi går til monarkiet med kritisk sans. Det fortjener både kongehuset og læserne«

Jakob Steen Olsen er Berlingskes nye kongehuskommentator. Han skal analysere de store begivenheder i det danske monarki og samtidig dække kongehuset som en institution i det danske samfund.

Jakob Steen Olsen er Berlingskes nye kongehus-kommentator. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Læserne af Berlingske kender Jakob Steen Olsen som en yderst vidende og velskrivende teaterredaktør, der med skarp pen dissekerer kulturlivet. Nu bliver han også avisens nye kongehuskommentator.

»Berlingske er jo en borgerlig avis, hvor vi tror på, at monarkiet er værd at bevare, og at det spiller en væsentlig rolle for sammenhængskraften i vores samfund. Men det betyder ikke, at vi ikke kan gå til kongehuset med den samme fordeling af fairness og kritisk blik, som vi benytter os af i alle mulige andre journalistiske sammenhænge, når vi beskæftiger os med samfundets magtfulde institutioner,« siger han.

Jakob Steen Olsen skal dække de store begivenheder i det danske kongehus med analyser og kommentarer. Samtidig bliver den journalistiske dækning af kongehuset forankret hos Berlingskes kulturredaktion, AOK.

Han har løbende beskæftiget sig med og kommenteret det danske monarki og de øvrige europæiske kongehuse i medierne. Blandt andet har han været kommentator på en række royale programmer på TV 2, herunder Årets kongelige øjeblikke og transmissionerne fra Royal Run, ligesom han har været at finde som en del af panelet på Amalienborg Slotsplads i forbindelse med stationens transmissioner fra Dronningens nytårstale eller den årlige nytårskur. En overgang var han også vært på Berlingskes podcast 1257 Amalienborg.

»Vi går til monarkiet med kritisk sans. Det fortjener både kongehuset og læserne. Meget af den journalistik, der omgærder kongehuset, falder i to lejre. Enten er den næsegrus beundrende til det næsten latterlige, eller også er den småperfid personfikseret. Vi tror på, at man sagtens kan lægge snittet et andet sted,« siger han og fortsætter:

»Mest af alt glæder jeg mig til, at vi skal dække det store regeringsjubilæum næste år. Dronningen kan fejre 50 år på tronen. Det er immervæk noget af en bedrift. Og nu, hvor 80 års-fødselsdagen og andre royale fejringer ikke rigtigt blev, hvad de skulle have været, på grund af coronapandemien, må man gå ud fra, at alle sejl sættes til. Det bliver de naturligvis også hos Berlingske. Det bliver en begivenhed, hvor der bliver rig lejlighed til at se tilbage, men også til at kaste blikket mod fremtidens kongehus.«

Jakob Steen Olsen har løbende beskæftiget sig med og kommenteret det danske monarki og de øvrige europæiske kongehuse i medierne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.