Benedict Cumberbatch gør tykt nar ad amerikanske abortholdninger

Satireshowet Saturday Night Live har lavet flere indslag om middelalderlig abortlovgivning, herunder spørgsmålet om, hvorvidt abort bør tillades kvinder udsat for voldtægt og incest.

 
Benedict Cumberbatch laver grin med, at abortmodstanderne nu henviser til middelalderlig lovgivning. Video: Saturday Night Live Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange danskerne korser sig over lækket af det dokument, der viser, at den amerikanske højesteret i fuld alvor planlægger at tilbagerulle retten til abort, men af og til kan man glemme, at en stor del af amerikanerne er lige så rystede over afsløringen.

En sådan begivenhed kunne heller ikke gå upåtalt forbi det mangeårige satireshow Saturday Night Live, som forleden brugte lækket til en åbningssketch, der foregik i engelsk middelalder.

Med den britiske filmstjerne Benedict Cumberbatch som gæstestjerne med en meget latterlig munkefrisure indledtes sketchen med en kort forklaring om baggrunden: At højesteretsdommer Samuel Alito har udtalt, at ingen kvinde har ret til abort, og at abort er en forbrydelse – idet dette fremgår af en engelsk forordning fra det 13. århundrede!

»Bør vi ikke have en lov mod abort?« spørger Cumberbatch, der spiller en retslærd i sketchen.

»Du mener en lov, som den vi har mod spidse sko og mod at jage hjorte i kongens skov, hvilket straffes med afskæring af genitalierne?«  spørger hans kollega i sketchen.

»Ja, en lov, der er lige så retfærdig som de love,« svarer Cumberbatch.

En tredje skeptisk retslærd spørger, om ikke der undtagelsesvis bør gives ret til abort i tilfælde af voldtægt og incest?

»Men det er jo de eneste former for sex, vi har?« protesterer de andre.

Derefter snakker de om, at de skal passe på at deres samtale ikke bliver overhørt og »lækket til byens udråber«.

I en anden sketch fra Saturday Night Live, der indgår i de tv-nyheder, der er en fast del af showet, lader skuespilleren Kate McKinnon sig interviewe i rollen som abortmodstander og højesteretsdommer Amy Coney Barett.

I sketchen siger højesteretsdommeren, at hun ikke forstår, hvorfor man skal være imod abort, når man alle steder i USA sagtens kan aflevere en nyfødt baby på en brandstation.

»Bare drop babyen der! Lav en Moses! Eller giv babyen til en stork, og så kan storken give babyen til en lesbisk. Eller giv den til en panter inde i junglen,« siger Amy Coney Barett.

Også satiresitet The Onion, der specialiserer sig i falske nyheder, har lavet et nyhedsindslag om abortlovgivning. Her hævder en tv-vært, at delstaten Florida har indført en lov, der påbyder kvinder, der ønsker abort, først at tilbringe natten i et »uhyggeligt gammelt hus«.