Bedst som du troede, det var umuligt: Der er mange gode grunde til at elske januar

Årets første måned har altid været kalenderens paria. Den er de 12 måneders svar på den sortseende fætter, som ingen gider have til bords ved familiefesterne. Men er der grund til at elske den alligevel? Ja, mener Birgitte Borup.

Birgitte Borup, redaktør for international kultur Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Hvis du tror, Blå Mandag udelukkende er betegnelsen for den dag, hvor de nye konfirmander slippes løs, så tro om igen. Der findes skam en Blå Mandag for voksne. Den indfinder sig om et par uger, helt præcist 20. januar 2020, og den symboliserer det stik modsatte af konfirmandernes pubertære gazelleløb gennem Tivoli.

Den er intet mindre end årets mest deprimerende dag.

»Jeg bærer selv rundt på en veludviklet skepsis overfor sommeren, som med alle sine lyse nætter og krav om glade dage kan være en smule anstrengende. Januar er det stik modsatte. Den er en forventningsfri oase i et år, der ellers bugner af krav.«


Blue Monday falder typisk den tredje mandag i januar, og den er, hvis man skal tro den walisiske psykolog Cliff Arnall, et orgie i trælshed. Psykologen har lavet en sirlig beregning, der blandt andet inkluderer sandsynligheden for dårligt vejr, maksimal gæld, fejlslagne nytårsforsætter og lav motivationsfølelse. Ud af det har han fundet frem til mareridtsdagen over dem alle, og det kan ikke overraske nogen, at den ligger hengemt i årets mest forkætrede måned. Januar!

Årets første måned har alle dage været kalenderens paria. Den er de 12 måneders svar på den sortseende fætter, som ingen gider have til bords ved familiefesterne. Den er lige så mørk, som den er trist, og den er det værste, man overhovedet kan være i disse sprudlende instagram-tider: kedelig!

Hvis nogen overhovedet taler om januar, er det som regel med tilføjelsen: »Godt den snart er overstået«. Januar skal bare gå, og ingen lader til at have noget fornuftigt at bruge den til, udover at piske rundt i fitnesscenteret og udsætte sig selv for det ene magre, smagsforladte måltid efter det andet. Januar er måneden, hvor ingen ulejliger sig med noget så decemberagtigt som nydelse, og hvor alle simultant skruer proppen i vinflasken og selvtilfredse holder Hvid Januar. Det ligger lidt i luften, at man er et udisciplineret alkoholvrag, hvis man ikke hopper med på vognen og udrenser legemet for de øvrige måneders synder.

Alle hader januar.

Men ikke jeg, mine damer og herrer. Jeg er fan! For lige så uimødekommende måneden i al sin tristesse måtte synes, ligeså formidabel er den under sit dystre ydre. Jeg bærer selv rundt på en veludviklet skepsis overfor sommeren, som med alle sine lyse nætter og krav om glade dage kan være en smule anstrengende. Januar er det stik modsatte. Den er en forventningsfri oase i et år, der ellers bugner af krav.

Januar er blottet for hyggetvang

I januar er der plads. Både på restauranterne, hvor man som regel ubesværet kan få et bord, men også i de løstsiddende gevandter, hvor man med sindsro kan skjule de ekstra julekilo lidt endnu, velvidende, at der er et halvt år til, at sommeren dukker op med sine forlangender om letpåklædthed. Januar er måneden, hvor alle forventer så lidt, at enhver glædelig begivenhed, hvor lille den end måtte være, udløser jubel. Januar er blottet for al den hyggetvang, vi har brugt december på, og er tidspunktet, hvor vi tager magten over egen tid tilbage. Og den er endda det eneste tidspunkt, hvor man kan have et kontoudtog, der ligner Roskilde Bank på sidste åbningsdag, uden at man behøver at føle sig som en kæmpe taber.

Januar er kalenderens pausefisk, hvor FOMO er aflyst, og hvor det er tilladt at overgive sig. Til sofaen, til eksistensen, til mørket. For vi ved, at det med garanti ikke er i januar, vi peaker. Pyha! Akkurat som decembers natur er forventning og forløsning, er januars grundstemning en slags langsom opvarmning.

Årets første måned er tiden, hvor vi øver os på at at blive bedre mennesker, men der er intet krav om øjeblikkelig eksekvering. Vi kan holde fri fra fordømmelsen af os selv, mens vi i ro og mag lægger store planer i gråvejret og ved, at der venter noget bedre lige om lidt. Vi sætter langsomt kurs mod lysere tider og glæder os til kontrasterne i vejret og i livet, der for de fleste, bevidst eller ubevidst, er kilden til al glæde.

Med alt dette i hu bør vi være rustet til Blå Mandag i voksenversionen, når den om lidt indfinder sig. Blue Monday blev i øvrigt udviklet på opfordring af rejseselskabet Sky Travel, der for 15 år siden efterlyste en sandsynlighedsberegning på, hvornår den forholdsvist største andel kunder ville bestille deres sommerferie. Svaret var tredje mandag i januar. Siden har den været udråbt til årets mest deprimerende dag, hvor vi længes maksimalt efter en palmestrand, mens vi mentalt skraber bunden. Til gengæld kan det kun gå fremad. Og alene dét er grund nok til knuselske januar.