»Bedre sent end aldrig« – efter at festivaler er aflyst på stribe, åbner kulturministeren nu for afholdelse af testkoncerter

I en pressemeddelelse skriver Kulturministeriet, at det vil åbne for muligheden for at afholde såkaldte storskalaforsøg. Formanden for Epidemiudvalget, Stinus Lindgreen (R), siger »bedre sent end aldrig«.

27. marts var 5.000 mennesker til en forsøgskoncert i Barcelona, hvor maksimalt to mennesker blev smittet. Nu åbner Kulturministeriet for lignende forsøg i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lluis Gene/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Koncert- og festivalarrangører har flere gange efterspurgt, at man skævede til forsøgene med afholdelse af større koncerter, som har fundet sted i andre lande. Eksempelvis i Barcelona i Spanien, hvor 5.000 mennesker var til koncert med maksimalt to smittetilfælde til følge.

Sent mandag aften udsendte Kulturministeriet en pressemeddelelse om, at man nu vil åbne for muligheden for »forsøg med arrangementer på kulturområdet, for eksempel koncerter« – efter at en lang række festivaler allerede har aflyst, vel at mærke.

Søren Eskildsen, der er talsmand for Smukfest, siger, at det er glædeligt, at der nu kommer mulighed for at afholde testarrangementer.

»Dog er det enormt ærgerligt, at muligheden kommer, ganske kort tid efter at stort set hele den danske festivalsæson er blevet aflyst. Mulighederne for test kunne have dannet et fundament for ikke at aflyse hele sæsonen,« siger Søren Eskildsen i en skriftlig kommentar.

Det er den ekspertgruppe, der for ikke så længe siden afleverede sine anbefalinger til, hvordan man kunne afholde større koncerter, der skal arbejde på, hvordan forsøgene kan tage sig ud.

Bedre sent end aldrig?

Ekspertgruppen skal undersøge muligheden for såkaldte storskalaforsøg, samtidig med at den skal evaluere de første trin i afholdelsen af større arrangementer. Evalueringen skal afleveres medio juni.

»Vi er mange, der længes efter fællesskabet ved større arrangementer til livemusik og andre kulturbegivenheder. Vi er nu nået til et punkt, hvor store dele af samfundet er åbnet, og det giver mening at vurdere, om forsøg med arrangementer med større publikum kan give ny viden, der kan bane vejen for en fuld genåbning. Derfor vil regeringen bede ekspertgruppen vurdere mulighederne for storskalaforsøg til sommer, når den evaluerer erfaringerne fra de første trin i genåbningen af større arrangementer i midten af juni,« siger kulturminister Joy Mogensen (S) i pressemeddelelsen.

Mange af sommerens musikfestivaler og store udendørskoncerter har måttet aflyse efter en genåbningsaftale mellem Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance samt Alternativet.

Søren Eskildsen fra Smukfest siger, at det er afgørende, at testforløbet ikke bliver hæmmende for den øvrige genåbning af livescenen, og at han er ked af, det bliver besluttet så sent.

»Ellers bliver testforløbet en hæmsko, som vores branche under ingen omstændigheder har brug for. Den danske festivalbranche og de danske koncertsteder har i samarbejde med blandt andet Divisionsforeningen budt ind med testforløb til myndighederne siden efteråret uden at få opbakning. Testforløbet er godkendt af Videnskabsetisk Komité, og i udlandet er der gennemført massevis af ambitiøse test, der har givet værdifuld viden til genåbning af livescenen. Dette har man ikke valgt at prioritere rettidigt her i landet, og det er enormt ærgerligt,« skriver Søren Eskildsen til Berlingske.

Stinus Lindgreen (R), der er formand for Folketingets epidemiudvalg, synes, at det er en god idé at afholde testarrangementer. Han siger, at han har talt med kulturministeren om det flere gange, og at det er bedre sent end aldrig.

»Det er fornuftigt at forsøge at se på det nu, selvom det jo er flere måneder for sent for festivalerne. Sådan nogle forsøg kan jo gøre, at vi har noget data på plads, som måske kan vise, at vi kan afholde nogle større koncerter og arrangementer senere på sommeren – eller hvis det frygtelige skulle ske, at der kommer endnu en pandemi på et senere tidspunkt i fremtiden, så har vi allerede lavet de her forsøg,« siger Stinus Lindgreen.