Beboere i Indre By blokerer gade: Vil ikke have asfalteret over brosten

Torsdag har en række borgere blokeret Gernersgade i Indre By. Det skyldes, at Københavns Kommune vil asfaltere vejen og dermed skjule flere hundrede år gamle brosten.

Brostenene er sendt til deponering lige nu, og det vil ifølge beregninger koste cirka ni millioner kroner ekstra at genoprette brostenene, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen til Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Scharff/Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

I forbindelse med en renovering af Gernersgade ved Nyboder i Indre By har kommunen fjernet asfalten på gaden. Under asfalten gemte sig brosten, der er lagt for hundreder af år siden.

Nu er brostenene blev fjernet, og siden er stenene blevet centrum for en strid mellem Københavns Kommune og en række beboere i området. Det har nu ført til, at beboerne har blokeret gaden, så kommunens asfaltlæggere ikke kan komme til. Det skriver TV 2 Lorry, og det bekræfter en beboer fra området, Leon Milo, overfor Berlingske.

Her ses brostenene, som dukkede op under asfalten i Gernersgade. De er siden blevet fjernet, siger Lean Milo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Scharff/Privatfoto.

Lean Milo, der er medlem af Indre By Lokaludvalg og af grundejerforeningen ved Gernersgade, siger, at målet med blokaden er at få brostenene tilbage.

»Tirsdag havde vi beboermøde, hvor vi talte om, at vi ikke er tilfredse med Teknik- og Miljøforvaltningens svar, fordi de siger noget forskelligt til os hver især. Onsdag aften kl. 21 kørte vi bilerne ud i gaden, så de blokerede vejen,« siger Lean Milo til Berlingske.

Beboerne havde oprindeligt spærret gravemaskinerne inde, men kommunens arbejdere har nu fået dem ud, siger Lean Milo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Scharff/Privatfoto.

Siden har beboerne dog ladet vejarbejderne få deres udstyr ud, så det kunne bruges andre steder i byen, siger Lean Milo.

Beboerne holder fredag eftermiddag vejfest for hele kvarteret, hvor de vil prøve at finde et fælles fodslag. Ifølge Lean Milo er der nemlig flere veje i kvarteret, som også har skjulte brosten under asfalten.

I april sagde Jane Snog, der er områdechef for Byvedligehold og Tilsyn i Københavns Kommune til TV 2 Lorry, at projektet vil blive langt dyrere, hvis brostenene skal bevares.

Brostenene er sendt til deponering lige nu, og det vil ifølge beregninger koste cirka ni millioner kroner ekstra at genoprette brostenene, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen i København til Berlingske fredag.

Ikke på dagsordenen

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser derudover, at renoveringens budget kun er til en 1:1-gendannelse af vejen, som den så ud indtil april. Hvis beslutningen skal laves om, kan pengene derfor først findes til budgetforhandlingerne til september.

Lean Milo håber alligevel på, at det kan nå at komme på dagsordenen, når Teknik- og Miljøudvalget skal mødes på mandag. Han siger derudover, at der er foretaget nogle andre beregninger, som viser, at det måske »kun« koster to til tre millioner kroner.

»Vi har fået nogle tilkendegivelser fra medlemmer af Borgerrepræsentationen, som vil spørge i Teknik- og Miljøudvalgsmødet på mandag, om der kan findes pengene til at lade brostenene ligge. For det ser måske ud til, at det kan gøres billigere, end det oprindelige bud på ni millioner kroner,« siger Lean Milo.

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser dog til Berlingske, at sagen fredag klokken 14 fortsat ikke er på udvalgets dagsorden til mandagens møde.

Beboerne holder fredag eftermiddag vejfest for hele kvarteret, hvor de vil prøve at finde et fælles fodslag. Billedet er fra torsdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Scharff/Privatfoto.