BBC vandaliseret: »Et monster, en fordærvet pædofil, der misbrugte sine døtre og andre. Men som billedhugger lavede han vidunderlige kreationer«

En statue på BBCs facade er blevet udsat for hærværk, fordi dens ophavsmand var pædofil. Aktionen rejser atter spørgsmålet, om man kan skille kunstværket fra kunstneren.

 
Sådan så det ud, da en borger gik løs på en af BBCs statuer med en forhammer. Video: Twitter: katierazz. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En person er blevet arresteret efter at have brugt en hammer til at lave skader på en statue på BBCs Broadcasting House i det centrale London, skriver flere medier. En årelang kampagne for at få statuen fjernet, fordi billedhuggeren optog seksuelle overgreb på sine døtre i sine dagbøger, har dermed taget en ny drejning.

Aktionen følger, efter at en stribe statuer og monumenter, der forestiller prominente slaveejere fra historien, sidste og forrige år blev væltet under Black Lives Matter-demonstrationer i Storbritannien og USA.

Statuen blev opstillet i 1933 som en del af BBCs facade. Den er lavet af Eric Gill og har titlen »Prospero og Ariel« og forestiller en mand og en dreng i bar figur.

Politiet fik manden med hammeren ned ved hjælp af en kran efter fire timer på statuen. BBCs personale rapporterede, at de hørte manden råbe »pædofil«, da han slog på statuen på Broadcasting House.

Skaderne på statuen bliver nu undersøgt, og samtidig meddelte politiet, at en anden person var blevet anholdt for at have medvirket til aktionen.

BBC har ikke officielt kommenteret aktionen, men BBCs kulturredaktør, Katie Razzall, har i en kommentar beklaget aktionen.

»Eric Gill var et monster, en fordærvet pædofil, der misbrugte sine døtre og andre. Men som billedhugger lavede han vidunderlige kreationer,« skriver Katie Razzall, der sammenligner aktionen med angrebene på statuerne af slaveejere og spørger, om hærværket mod statuen er berettiget som følge af pædofilianklagen.

»Hvis det er tilfældet, hvor ender det så?« slutter hun.

På Twitter er diskussionen om, hvorvidt man kan skille kunstværket fra kunstneren genopblusset.

I flere år har grupper som den højreekstreme QAnon ført kampagne mod statuen udskåret af Gill, der døde i 1940.

BBC blev i flere år beskyldt for at have holdt hånden over en pædofil, nu afdød studievært, Jimmy Savile, der ifølge nylige undersøgelser havde misbrugt adskillige hundrede børn.