Barack Obama om sin skoletid på Hawaii: Svarede med næverne, da han blev kaldt dette ord

USAs tidligere præsident Barack Obama har fortalt om dengang, han blev udsat for hadtale af en klassekammerat, i en podcast, han laver sammen med rocksangeren Bruce Springsteen.

»Jeg husker, at jeg sprang på ham og brækkede hans næse. Jeg sagde til ham: ‘Du skal aldrig nogensinde kalde mig sådan noget',« fortæller Barack Obama i en ny podcast om et voldelig sammenstød i sin ungdom med en klassekammerat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Reynolds/EPA/Ritzau Scanpix

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama brækkede engang sin skolekammerats næse med en knyttet næve, efter at skolekammeraten havde kaldt ham noget racistisk i omklædningsrummet efter en baseballkamp.

Den 59-årige ekspræsident fortalte om episoden i en ny podcast, som han har indtalt sammen med rockstjernen Bruce Springsteen mandag. I det tredje afsnit af podcasten kom samtalen ind på racerelationer, og ekspræsidenten fortalte om sine egne erfaringer, herunder om sammenstødet med sin holdkammerat. Podcasten er tilgængelig på Spotify her.

»Vi mundhuggedes, ​​og han kaldte mig coon,« sagde Obama om slåskampen, der fandt sted i Hawaii, som er ekspræsidentens hjemstat. I de amerikanske medier er ordet erstattet af omskrivelsen 'c – – n', da man ikke ønsker at støde læsernes følelser. Ordet er en ældre nedsættende betegnelse for sorte amerikanere.

»Han vidste måske ikke engang, hvad ordet betød. Det, han vidste, var ‘Jeg kan skade dig ved at sige dette ord’,« sagde Obama i samtalen med Bruce Springsteen.

»Og jeg husker, at jeg sprang på ham og brækkede hans næse. Jeg sagde til ham: ‘Du skal aldrig nogensinde kalde mig sådan noget'.«

Her kommenterede Springsteen den tidligere præsidents historie med et: »Godt gået«.

Raceslagsmålet har Obama tidligere nævnt i sin erindringsbog fra 1995, men det er angiveligt første gang, at han talte om hændelsen offentligt.

Bruce Springsteen optager en podcast med den tidligere præsident Barack Obama, en podcast, der blandt andet fokuserer på politik, familie og race. I det ovennævnte afsnit beskriver Obama brugen af ​​racistisk hadtale som et forsøg på at få »herredømme over en modstander«.

»I nogle tilfælde er det så simpelt som 'Jeg er bange, jeg er ubetydelig og ikke vigtig. Og denne ting kan give mig en vis betydning’,« sagde Obama.