Barack Obama fortæller om sine favoritstjerner: Særligt ét navn går igen

Ud over politiske refleksioner rummer Barack Obamas erindringer et væld af beskrivelser af møder i Det Hvide Hus med USAs kulturelle stjerner.

Beyoncé synger den amerikanske nationalsang ved indsættelsesceremonien 21. januar 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Bourg/Reuters/Ritzau Scanpix

Bob Dylan var meget fåmælt, og Beyoncé gjorde så stort indtryk ved en fest, at hun fik USAs forrige præsident Barack Obama til at glemme alle andre fester, der blev holdt til hans ære.

Barack Obamas erindringer, »Det forjættede land«, der i øjeblikket topper den danske danske hitliste for bøger, handler ikke kun om politik – som f.eks. mødet med en stresset Lars Løkke Rasmussen under klimatopmødet i København og svære militære beslutninger som at få Osama bin Laden dræbt.

Han beskriver også sine talrige møder med USAs kulturelle elite, helt i pagt med landets præsidentielle tradition for at invitere kunstnere og intellektuelle til private middage i Det Hvide Hus.  Nu har Los Angeles Times lavet en liste over alle de kendisser, som det lykkes Obama at namedroppe i sin bog.

Ægteparret Obama er store fans af den moderne musiks forskellige genrer og fik udbygget traditionen med at invitere stjerner til at optræde for Det Hvide Hus – ikke kun kendte som Stevie Wonder, B.B. King og jazzlegenden Wynton Marsalis, men også up-and-coming bands som Aventura, Leon Bridges og Thalia.

Om funklegenderne Earth, Wind & Fire, der blandt andet har skrevet hittet »Boogie Wonderland«, skriver Obama:

»Da Michelle fik til opgave at være vært for Governors Ball, fornyede hun traditionen ved at skaffe Earth, Wind & Fire til at stå for underholdningen. Deres hornblæsende funk fremkaldte dansetrin på dansegulvet, som jeg aldrig ville have troet, at jeg skulle se hos en gruppe midaldrende politikere fra begge partier.«

Et andet sted småpraler ekspræsidenten af at have smalltalket med Sean Penn og Scarlett Johansson over vin og steaks til Correspondents Dinner,  der er den årlige middag for journalister, der dækker Det Hvide Hus.

En nær ven af Det Hvide Hus var TV-stjernen og skuespilleren Oprah Winfrey, som var en del af Obamas valgkampagne.

»Klog, sjov og elskværdig,« skriver Barack Obama om Oprah, der tiltrak titusinder på sine valgmøder til ære for ham.

En del af de kendte mennesker, der gjorde indtryk på ægteparret Obama, var gæster ved private middage i Det Hvide Hus.

»Disse middagssamtaler, der blev holdt i gang af rødvin, kunne vare til over midnat,« skriver Obama, der i den sammenhæng beskriver den nyligt afdøde forfatter Toni Morrison som »majestætisk og drilagtig« og skuespilleren Meryl Streep, der fik præsidenten til at føle sig »optimistisk på menneskehedens vegne«, da hun reciterede et kinesisk digt.

Bob forsvandt

Blandt de største hvide musikstjerner nævner Barack Obama Bob Dylan, der i 2012 modtog en »frihedsmedalje« for sit livsværk. Dylan optrådte i Det Hvide Hus som en del af de koncerter, præsidentparret arrangerede.

»Koncerterne var meget intense. Jeg kan stadig se Bob Dylan for mig, med en bassist, en pianist og sig selv på guitar, mens de følsomt spillede »The Times They Are a-Changin'«. Da de var færdige, gik han ned fra scenen, gav mig hånden med et lille smil og bukkede for Michelle – og forsvandt uden et ord,« skriver Barack Obama.

Præsidenten fik også lejlighed til at møde et af de endnu levende The Beatles-medlemmer.

»Paul McCartney sang en serenade for min kone med »Michelle«. Hun lo, lidt genert, mens resten af publikum klappede, og jeg selv spekulerede på, hvad Michelles forældre mon ville have sagt tilbage i 1965, det år, sangen kom ud, hvis nogen havde banket på deres dør og fortalt dem, at en fra The Beatles ville synge sangen til deres datter fra en scene i Det Hvide Hus,« skriver Barack Obama.

Et tilbagevendende navn er superstjernen Beyoncé, der var en del af programmet ved Barack Obamas to indsættelsesfester og ved Michelles 50-års fødseldagsfest. Barack Obama deltog i ti indsættelsesfester, da han tiltrådte posten første gang i 2009, men det var den fest, hvor Beyoncé sang, mens han dansede med sin first lady, at tingene gik op i en højere enhed.

»Jeg tog hende i mine arme og hviskede fjollede ting i hendes øre, mens vi dansede til en sublim version af »At Last«, sunget af Beyoncé,« skriver Barack Obama i sine erindringer.