Bankmand vil krydse USA på cykel

Udvikling. 46-årige Per Kyed Laursen er gået fra at være en solid sofakartoffel til en benhård cykelrytter. Til sommer skal han krydse USA på cykel på højst 12 dage og med et minimum af søvn.

Her ses 46-årige Per Kyed Laursen, der til sommer skal deltage i Race Across America. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

4.800 kilometer på tværs af USA. Fra vest mod øst gennem 12 stater. På maks 12 dage. Det her er Race Across America (RAAM), og det er et af verdens hårdeste løb.

Kun tre danskere har gennemført cykelløbet siden det kørte første gang i 1982, blandt andet sundhedsguruen Chris MacDonald, der sluttede af på en andenplads.

Til sommer skal Per Kyed Laursen deltage i løbet, hvor han skal køre fra Vestkysten til Østkysten af USA.

»Det handler om, hvad der sker inde i hovedet, når jeg udsætter mig selv for det her løb. I virkeligheden er det en mental øvelse, og ikke kun et fysisk projekt. Jeg vil gerne se, hvor langt jeg kan skubbe mig selv mentalt, for det er ikke fysikken, der bestemmer, hvor langt man kan gå, men hjernen. Og det er meget interessant,« siger Per Kyed Laursen, der til daglig er IT-projektleder i Lån og Spar Bank.

Sidste år var løbet ellers ved at koste bankmanden livet, da en meget lav saltbalance sendte Per Kyed Laursen i koma i et døgn og på intensiv afdeling i fire dage.

Cykelrytteren havde kørt 893 ud af 4.863 kilometer, da hans team besluttede, at han skulle have et hvil bag i følgebilen for at køle ned og indtage mere energi samt væske.

Pludselig gik Per Kyed Laursens krop i voldsomme kramper, og hans overkrop blev kastet bagud. De andre tog ham ud af bilen og lagde ham på jorden, mens hans krop stadig rystede for vildt, og der ikke var kontakt til ham.

Dernæst blev han kørt til et nært liggende, lokalt hospital i Tuba City og efterfølgende fløjet med helikopter til et større hospital i Flagstaff. Det var enden på RAAM for Per Kyed Laursen.

Men hvis man tror, at oplevelsen har gjort ham bange, skal man tro om igen.

»Jeg havde et dokumentarhold med mig, som havde optaget mit kollaps på film. Det var mærkeligt at se sig selv være så skrøbelig, men jeg blev ikke bange - tværtimod, det motiverede mig bare endnu mere til at gøre det igen,« siger han.

Per Kyed Laursen træner nu op til 25 timer om ugen for at forberede sig til løbet i år, men motion har ikke altid været en del af hans liv.

I 2004 vejede Per Kyed Laursen knap 113 kilo og havde et BMI på 32,3, som placerede ham solidt i kategorien »svært overvægtig«. Det skyldtes en kombination af for meget junkfood og for lidt motion, og faktisk fik bankmanden kun motion, når han skulle gå fra sit skrivebord til den nærmeste Burger King for at hente mad.

Derudover røg han 20-25 cigaretter om dagen, og viste tegn på type 2 diabetes, som hans far døde af få år tidligere.

Da helbredet også var begyndt at svigte Per Kyed Laursen, gik det en dag pludselig op for ham, at han måtte gøre noget ved sit liv, inden det for alvor gik galt.

Derfor startede han til spinning to gange om ugen.

»Den hårdeste mentale kamp, jeg nogensinde er kommet ud for, var at rejse mig op fra sofaen og komme til fitnesscenteret. Alle fysiske og mentale udfordringer derefter, fra at løbe de første fem kilometer, køre den første dobbelte spinningtime, gennemføre 300 kilometer cykelløb, maraton, eller Ironman har været barnemad ved siden af. Hvorfor? Fordi man har trænet til det! Man ved, når man står på startlinjen, at hvis man ikke bliver skadet undervejs, kan man gennemføre. Den vished havde jeg ikke, da jeg rejste mig fra sofaen og skulle begynde at lægge min livsstil om.«

Træningen trak hurtigt i cykelrytteren, der syntes, det var sjovt at spinne og løbe. Der gik derfor ikke lang tid, før han gik fra fitnesscenteret til at gennemføre sin første Ironman i København.

I 2011 måtte han udgå i København, men da han en måned senere ligger på stranden i Barcelona, efter at have gennemført sin anden Ironman, beslutter Per Kyed, at han vil deltage i RAAM.

»Omkring det tidspunkt, hvor jeg tog den beslutning og begyndte at træne lidt, så jeg en dokumentar om RAAM, hvor jeg tænkte: Det der kan bare ikke lade sig gøre, de er på stoffer, det er sindssygt. Det fascinerede mig meget samtidig med, at det var fuldstændig afsindigt. I Barcelona kom jeg så til at tænke på det igen.«

Efter ti års struktureret træning har Per Kyed tabt hele 34 kilo, kvittet smøgerne og omlagt kosten fuldstændig. Men det har været en lang og hård rejse at nå hertil, forklarer han.

»Jeg har været overvægtig som barn og blev mobbet ret kraftigt fra 2. til 8. klasse. Jeg havde ikke rigtig nogle venner og gik bare rundt og læste bøger for mig selv. Det er stadigvæk sådan noget, man på en eller anden måde tager med sig. Det der med at være den tykke dreng, tror jeg aldrig rigtig forlader en helt. Jeg har valgt at se på det positive og fokusere på, hvad det har givet mig,« siger cykelrytteren og fortsætter:

»RAAM er for mig blevet et symbol på den kamp, jeg har været igennem, og derfor har jeg valgt det som platform for at fortælle min historie og forhåbentlig inspirere nogle andre til at komme op af sofaen. Eller tage en bevidst beslutning om at blive liggende.«