Balladen med Karen: En tonedøv kvinde, der tror, man kan tæmme internettet

En »karen« kan hidse sig op over hvad som helst. Pas endelig på, du ikke møder en karen – hun er derude, skriver Berlingskes klummeskribent Susanne Staun.

 
Et amerikansk advokatpar rettede til en Black Lives Matter demonstration i juli våben mod demonstranter foran parrets hjem i St. Louis. Video: CNN/Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Hedder du Karen? Så kan du godt glemme alt om at fortælle, at dit navn betyder renhed og er en variant af Katarina, for i dag betyder det hvid, midaldrende, privilegeret middelklassekvinde. Og lidt til.

Balladen med Karen begyndte sidste år, da Urban Dictionary fastslog, at en »karen« (bøjes: karenen, flere karener, alle karenerne?) er en klagevorn madam, der hele tiden insisterer på at tale med chefen og ofte skriger hen over køledisken, at hun vil lægge sag an mod ham, der går for langsomt i afdelingen for mel og gryn.

I sidste uge optrådte hele tre fornærmede karener på engelsk morgen-TV, hvor de lod forstå, at de overhovedet ikke var racistiske, og hvis man ville benævne en racist, var det alligevel nemmere bare at kalde dem racist. De forurettede karener indledte efterfølgende en underskriftsindsamling.

Susanne Staun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

»Stands brugen af navnet Karen til at beskrive en racist,« stod der blandt andet. Og på en sær måde lever dette opråb op til beskrivelsen af en kvinde, der klager til chefen – en tonedøv kvinde ovenikøbet, der tror, man kan tæmme internettet.

Den emsige amerikanske moster, der sammen med sin semiautomatikbevæbnede mand trak sin diminutive sølvpistol mod en Black Lives Matter-demonstration, der passerede forbi deres hus, var en kæmpekaren.

En karen »glemmer« også at afspritte hænder i supermarkedet og nægter at gå med maske. Meget karen! Karen har meninger, som regel åndede, og hvis du på parkeringspladsen møder en kvinde, der overfalder et par sagesløse bilfælge, er det helt sikkert en karen, for hun kan altid finde en årsag til en offentlig nedsmeltning.

Kan en mand være en karen? Ifølge Urban Dictionary er en mandlig karen en mand, der har for mange katte. Bare tanken! Men dybere inde i karenskoven ses diskussioner, der kalder karenmanden Ken. For eksempel hedder de »Ken og Karen«, parret, der rettede deres skydevåben mod Black Lives Matter-demonstrationen.

Og til jer, der hedder Karen: Nu ved I, hvordan Brian har haft det i alle disse år. Så kan I lære det. (Let for mig at sige. Jeg er stadig en … lilje, hvis største bekymring er, om Peking-anden nu kommer til at hedde Beijing-anden. Skulle det komme så vidt, klager jeg helt sikkert til restaurantchefen. Vi har vel alle et strejf af karen).

Aktivister gik ind i et velhavernabolag i St. Louis i Missouri i USA for at demonstrere foran borgmesterens hus. De kom i den forbindelse forbi dette advokatpars hus, og så var fanden løs. Det samme var titusinder af vittigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lawrence Bryant/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hvad ville en karen gøre, hvis hun hørte, at en vis ærværdig institution havde vedtaget ikke længere at bruge betegnelsen han- og hunstik og i stedet overgå til danske arvesølvsbetegnelser som plug & socket? Hun ville helt sikkert eksplodere, men om det ville være af lykke eller forargelse, er ikke til at vide. Det eneste, vi med sikkerhed ved, er, at hun ikke ville eksplodere af grin. En karen griner ikke. Ad noget! Overhovedet!

Det er heller ikke til at vide, hvordan hun ville reagere, hvis hun hørte, at Veganerpartiet anbefalede, at blod på tanden skulle udskiftes med rødbedesaft på tanden, og at vi i det hele taget skal til at omgås alting på en mindre menneskecentrisk måde. For en karen kan hidse sig op over hvad som helst, og faktisk kunne en karen sagtens være forkvinde for Veganerpartiet.

Pas på, du ikke møder en karen! Hun er derude.