Ballade i ukrainsk Melodi Grand Prix: Eurovision-deltager i krig med både Ukraine og Rusland

Maruv, der efter planen skal synge for Ukraine ved Eurovision i Tel Aviv, har påkaldt sig både sine landsmænds og russernes vrede. Sagen er den seneste i en lang række Eurovision-relaterede polemikker, der vedrører alt fra seksuel tolerance til storpolitik.

Når musik bliver til politik: 27- årige Maruv vandt lørdag det ukraniske Melodi Grand Prix med »Siren song«, men det er alligevel langt fra sikkert, at hun får lov til at repræsentere sit land ved finalen i Tel Aviv til maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Serg Glovny
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så blev EurovisionSong Contest ramt af endnu en sag med storpolitiske over- og undertoner. Sagens hovedperson er denne gang den ukrainske sanger Anna Korsun - med kunstnernavnet Maruv - som det er lykkedes at blive uvenner med ikke bare sit lands aktuelle fjende nr. 1, Rusland, men også med sine egne landsmænd.

Den 27- årige sanger vandt lørdag det ukraniske Melodi Grand Prix med »Siren Song«, men det er alligevel langt fra sikkert, at hun får lov til at repræsentere sit land ved finalen i Tel Aviv til maj. En af årsagerne er, skriver flere internationale medier, at hun har optrådt flere gange tidligere i Rusland, at hun også har kontrakt med Warner i Rusland, og at hun har planer om at turnere mere i Ukraines store naboland, der i 2014 annekterede den ukrainske halvø Krim. Ifølge ESCKAZ -  en engelsk/russisksproget website, helliget Eurovision - har Maruk aktuelt fire kommende koncerter i det russiske i sin kalender, og efter sejren søndag aften kom reaktionen da også prompte fra den ukraniske vicepremierminister, Vjatjeslav Kyrylenko:

»Hvad angår Melodi Grand Prix, vil jeg gerne gentage, hvad mange af os mener: At den artist, der repræsenterer Ukraine, ikke kan være en person, der har turneret i en agressiv stat, og som planlægger også at gøre det i fremtiden, og som ikke kan se det forkerte i at gøre det. Derfor er det stadig ikke afgjort, hvem der skal repræsentere Ukraine.«

Hvem tilhører Krim?

Og balladen stopper ikke her. På et tidspunkt under lørdagens ukraniske  Melodi Grand Prix var der en TV-journalist, der spurgte Maruv, hvilket land Krim tilhører, og hun svarede, ifølge flere udenlandsk medier: »Ukraine, selvfølgelig«. Nu kræver både russisk Warner og russiske politikere, at hun øjeblikkeligt stopper sine russiske aktiviteter.

Hvad det hele ender med i denne krig på to fronter, hvor Maruk både beskyldes for at være og ikke at være  i lommen på Rusland - er i skrivende stund uvist. Sikkert er det, at det ikke er første gang, at Krim-konflikten er trængt helt ind i Eurovision. Da showet i 2017 skulle afholdes i Ukraine, pegede Rusland på sangeren Julia Samojlova, men Ukraine nægtede hende indrejse, fordi hun i 2015 - uden tilladelse fra de ukrainske myndigheder - havde givet koncert på Krim, der efter ukrainernes mening stadig lå og ligger inden for Ukraines internationalt anerkendte grænser.

Men storpolitik er ikke den eneste form for politik, der matrer dette års Eurovision. Spørgsmålet om tolerance vs. manglende tolerance bliver også mere og mere betændt.

Flere medier, blandt andre den engelsksprogede israelske avis Haaretz, skriver således, at Frankrig aktuelt overvejer at boykotte Eurovision-showet i Israel i protest mod en ny israelsk TV-serie, »Douze Points«. I TV-serien, der, som titlen antyder, foregår i og omkring Eurovision, optræder en særdeles suspekt hovedperson, der ligesom årets franske deltager, Bilal Hassani,  er homoseksuel muslim med nordafrikansk baggrund. Den går bare ikke, mener franskmændene.

Hverken kristen, heteroseksuel eller hvid

Der er også en aktuel italiensk Eurovision-kontrovers, der har både kønspolitiske og indvandrerkritiske undertoner, og som involverer en række toppolitikere, herunder den højreorienterede Lega Nord-leder og indenrigsminister, Matteo Salvini. Han og hans ligesindede synes ikke at bryde sig om, at  vinderen af årets italienske Melodi Grand Prix, Mahmood, hverken er kristen, heteroseksuel eller hvid, og da Matteo Salvini på Twitter satte spørgsmålstegn ved, om vindersangen virkelig kunne være den smukkeste italienske sang, fik han straks opbakning fra Luigi di Maio, der er italiensk vicepremierminister og leder af Italiens største parti, Femstjernebevægelsen. Med henvisning til, at det var en professionel jury, der skar igennem og gjorde Mahmood til vinder af det italienske Melodi Grand Prix, udtalte Luigi de Maio ifølge flere italienske medier, at udnævnelsen af Mahmood var udtryk for »en afgrundsdyb kløft mellem folket og eliten« og et valg, truffet af »journalister og radikale.«

Til disse  enkeltsager føjer sig også diverse generelle opfordringer til boykot af Eurovision Song Contest 2019.

Boykot Israel!

I maj sidste år underskrev 17 000 islændinge et brev, der opfordrede den nationale public service-udbyder RÚV til at boykotte Eurovision-deltagelse i et land, hvor israelske soldater ifølge internationale medier netop havde dræbt mindt 60 og såret mindst 2700 i forbindelse med palæstinensiske protester på grænsen mellem Israel og Gaza-striben.

I sommeren 2018 indsamlede  Musician’s union i Irland ifølge bl.a. The Irish Times 3500 stemmer  mod landets Eurovision-deltagelse i et land, der, skal man tro brevunderskriverne, har lige så meget blod på hænderne i forhold til palæstinenserne som England har i forhold til Irland.

Endelig - i januar i år - skrev den tidligere Pink Floyd-bassist Roger Waters, filminstruktøren Ken Loach, skuespilleren Julie Christie, musikeren Peter Gabriel, designeren Vivienne Westwood og 45 andre fremtrædende britiske kunstnere og kulturpersonligheder et åbent brev til BBC med et krav om, at dette års Eurovision afholdes et andet sted end i Israel. Begrundelse: At landet, som kritikerne formulerede det, gør sig skyldig i apartheidlignende tilstande og omfattende krænkelser af menneskerettighederne.

Kravet er ikke blevet imødekommet.

Eurovision Song Contest 2019 finder sted i Israel, fordi israelske Netta sidste år vandt med sangen »Toy«. Både de to semifinaler - 14. og 16. maj - og finalen - 18. maj løber af stablen i Expo Tel Aviv. Fra Danmark deltager Leonora  med sangen »Love Is Forever«.