Ballade i Holland: Kongelige tjener formue på salg af mesterværk

Trods kritik og ihærdige bestræbelser på det modsatte, er en kridttegning af Peter Paul Rubens endt hos en ukendt køber i stedet for på et hollandsk museum. Den hollandske prinsesse Christina menes personligt at stå bag det kontroversielle salg.

For 7,2 millioner euro kridttegning: Peter Paul Rubens' forstudie til »Nedtagelsen fra korset«, som det blev præsenteret ved auktionen onsdag hos Sotheby´s i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tristan Fewing/EPA/Ritzau Scanpix

7,2 millioner euro. Så meget betalte en ukendt køber for en kridttegning af den store flamske maler Peter Paul Rubens (1577-1640) ved en auktion onsdag hos auktionshuset Sotheby's i New York.

Tegningen tilhørte det stenrige hollandske kongehus, og formodningen i Holland er, at det var prinsesse Christina – prins Bernhards og dronning Julianas yngste datter – der personligt satte værket på auktion.

Uanset hvad vækker salget harme i Holland, hvor flere kunsteksperter ifølge avisen de Volkskrant mener, at museer i Holland burde have haft førsteret til at byde på tegningen, der er et forstudie til mesterværket »De kruisoprichting« (»Nedtagelsen fra korset«).

Allerede i sidste uge stod det klart, at der var seriøse hollandske forsøg på at beholde kridttegningen i Holland, skriver de Volkskrant. Efter at nogle tunge aktører – Mondriaanfonds, Vereniging Rembrandt og Museum Boijmans Van Beuningen – havde vist interesse for sagen, bevilgede undervisnings-, kultur- og videnskabsministeriet 992.000 euro til hjælp til køb af værket. Ifølge Vereniging Rembrands direktør, Fusien Bijl de Vroe-Verloop, lykkedes det de tre parter tilsammen at stable et beløb, der var »lidt højere« end de 3,1 millioner euro, som Sotheby's havde vurderet billedet til, på benene. Det var så bare ikke nok.

Salget af Rubens-tegningen og 12 andre tegninger er et særligt følsomt emne i Holland, fordi landet tidligere har oplevet, at en kongelig solgte ud af arvesølvet. De 13 tegninger tilhørte oprindelig den kunstelskende kong Willem II (1792-1849), og da det ved hans pludselige død viste sig, at han havde en kæmpegæld på anslået 4.5 millioner gylden, blev store dele af kunstsamlingen sat på auktion af hans efterkommere.

Den daværende hollandske regering gjorde intet for at hindre salget af klenodierne, idet de blev betragtet som kongens private ejendom. Så sent som i 2014 havde Dordrechts Museum en velbesøgt udstilling om auktionen, der den dag i dag er et kunstnationalt traume.

Efter auktionen i går hos Sotheby´s sagde den liberale hollandske premierminister, Mark Rutte, ifølge de Volkskrant, at salget af tegningerne var en privatsag, og at der ikke var noget at komme efter.

Fusien Bijl de Vroe-Verloop fra Vereniging Rembrand nøjedes med at konstatere, at »sådan er spillet«.

»Men jeg er glad for, at vi gjorde forsøget,« tilføjede hun.