»Badehotellet«-instruktør: Vi har savnet den politiske film i Danmark

Instruktør Fabian Wullenweber vil lave spillefilm om inklusionsreformen i folkeskolen.

Danmark har ikke en stor tradition for at lave politiske film, men det vil instruktør af »Badehotellet«, Fabian Wullenweber, gerne lave om på. Arkivfoto: Simon Læssøe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Den socialrealistiske, politisk kommenterende spillefilm har været fraværende i dansk film i mange år, men det kan snart ændre sig. I hvert fald er manuskriptforfatteren Susanne Juhasz og filminstruktøren Fabian Wullenweber begyndt at lave research til en ny dansk spillefilm, der handler om folkeskolens inklusionsreform.

»Susanne og jeg har begge børn i folkeskolen og ved begge, hvor stor en omvæltning inklusionsreformen kom til at betyde for forældre og børn,« siger Fabian Wullenweber, der måske er mest kendt for at have udtænkt konceptet til og instrueret TV-serien »Badehotellet«.

I politisk henseende er inklusionsreformens konsekvenser et brandvarmt politisk emne, idet den socialdemokratiske børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil for nylig forkyndte, at hun ville tage et opgør med den udskældte reform fra 2012. Reformen blev besluttet for at integrere børn fra specialklasser i almindelige skoleklasser.

»Danmark har ikke tradition for at lave politiske film, som det for eksempel er tilfældet i Storbritannien, hvor Mike Leigh og Ken Loach stadig skaber meget sete film,« siger Fabian Wullenweber.

De to engelske instruktører, samt de belgiske Dardenné-brødre, er også forbilledet for den danske instruktørs kommende film om inklusionsreformen.

»Det politiske er begyndt at fylde mere i mig personligt, og jeg er sikker på, at man godt kan få danskerne til at engagere sig i en film med relevant indhold om et aktuelt emne, hvis man sørger for at få et drive i handlingen, ligesom eksempelvis Dardenné-brødrene gør det,« siger Fabian Wullenweber.

I forbindelse med filmprojektet er makkerparret gået i gang med at finde forældre, lærere og skoleledere, der kan fortælle om deres erfaringer med inklusionen.

»Vi har et stort håb om, at så mange som muligt har lyst til at maile os deres oplevelser med inklusion og den påvirkning, den har haft på deres børn og dem som familie,« siger Fabian Wullenweber.

Filmen kommer til at hedde»Emmas stemme« og handler om en 14-årig pige fra en specialklasse ved navn Emma, der skal begynde i en almindelig skoleklasse. Den bliver optaget i efteråret 2020 og forventes i biograferne til marts 2021.