Auktionernes tikkende yndlinge

Bankede friværdien ikke på din dør, har din bil tabt 9/10 af nyprisen efter 25.000 kilometer, eller har din boss overset din kompetence og givet lønforhøjelsen til receptionisten? Fortvivl ikke, det kan være, at dit livs investering ligger i gemmerne og stiger i værdi for hvert lille tik.

Rolex er hammerslagenes yndling og allermest den såkaldte Paul Newman-model. Den store skuespiller lagde uvidende navn til en hel generation af manuelt optrukne Rolex Cosmographs med markante sort/hvide detaljer, da han bar et af disse ure på forsiden af et italiensk magasin i 1980erne. Siden er urene blevet noget af det bedste at investere i. Det er slet ikke usædvanligt, at Cosmograph-modellerne fordobler værdien, hver gang de udbydes.<br>Denne version fra 1972 udløser dog en højere vurdering end de normale versioner, idet skiven bærer Cartiers insignia. Det skyldes, at nogle Cartier-<br>butikker var Rolex-forhandlere i en længere periode. Hammerslag ca. 400.000 kr. Fold sammen
Læs mere

Urmesserne i Basel og Geneve kunne igen i år meddele om rekordsalg, og de schweiziske urproducenter soler sig i en nærmest uhørt succes, selv om flere fremtidsforskere for længst har erklæret uret dødt til fordel for mobiltelefoner og computere som de primære tidvisere.

Uret er dog ikke dødt, kære fremtidsforskere, det er ikke engang kommet på aldersdomshjem! Efterspørgslen er enorm, og intet tyder på, at toppen er nået med de mange nye millionærer fra både Kina, Indien, Rusland og Brasilien. Her findes der penge i så usandsynlige mængder, at de blot venter på at blive brugt på ure i platin med evighedskalender, minutrepetition og dobbelt tourbillon til adskillige millioner.

Det er dog ikke kun nye ure, der er blevet efterspurgt de seneste år. Gamle mekaniske ure har ligeledes oplevet en voldsom interesse, der kan skyldes, dels at der er kommet flere rige mennesker til, dels at den primære diskussion om ældre ure foregår på internettet og derfor deles af langt flere end for 20 år siden.

Flere auktionshuse bl.a. Christies og Sothebys har erfaret, at mange børsmæglere får én solid årlig bonus og hvorfor ikke få dem til at bruge disse penge på ure i stedet for hurtige biler, champagnepiger og andet kortsigtet gøgl?

London-afdelingen af Christies begyndte for nogle år siden at invitere børsmæglere til »go home meetings«, hvor der blev underholdt med investeringsråd og info om nogle af verdens mest eftertragtede ure, bl.a. auktionshusenes yndlinge Rolex, Patek Philippe og Panerai.

Det er dog ikke kun pengestærke børsmæglere, der påvirker markedet for ældre ure. Antallet af ur-samlere vokser dag for dag, men der kommer jo ikke flere gamle ure af den grund. Ergo går priserne på de gamle ure kun én vej...

M/S har kigget auktionshusene over skulderen og fundet tidens mest interessante ur-mærker. Det kan endda være, at du har et af disse ure liggende på loftet eller i garagen og dermed kan se frem til at nyde frugten af en god investering. n@Tekst u. indryk:

Breitling var et af de første urfirmaer, der i 1969 introducerede et ur med automatisk optrukket kronograf-værk, i øvrigt i samarbejde med bl.a. Heuer, Dubois-Depraz og Hamilton. Disse store Chrono-Matic-modeller er begyndt at stige i værdi, både p.g.a. det innovative værk og tidstypiske skivedesign, men også p.g.a. den store kassediameter på hele 48 millimeter. Store ure er populære i disse dage, og de tidlige Chrono-Matic modeller passer godt til tidens håndled. Hammerslag ca. 16.000 kr.

Zenith lancerede i 1969 et af verdens mest pålidelige kronograf-værker, El Primero, som har siddet i utallige ure fra både Zeniths egne modeller, Rolex, TAG Heuer, Louis Vuitton o.a. kendte ure.

Zeniths tidlige El Primero-versioner fra 1970erne er specielle set med vor tids designbriller og kombineret med det legendariske værk oplever disse ure en stigende interesse blandt samlere.

Den viste model tilbyder stopur med automatisk optræk og indre tachymeter-krans, der giver brugeren mulighed for at udregne fart og distance. Hammerslag ca. 20.000 kr.

Omega Speedmaster blev udødeliggjort, da NASA sendte de første mænd til Månen i 1969 og har siden været fast leverandør til både astro- og cosmo-nauter på rumfærd. Nogle af disse Speedmasters er blevet penge værd, specielt modeller fra før månefærden. Hvis modellen har manuelt optrukket kaliber 321-værk, som Speedmaster brugte fra 1957-1967, så er det værd at samle på. Ved en storstilet mono-brand auktion i foråret hentede adskillige Speedmasters både fem- og seks-cifrede hammerslag hjem. Den viste model er fra 1967 og dermed et af de sidste Speedmasters med den eftertragtede værk-kaliber. Hammerslag ca. 22.000 kr.

Jaeger-LeCoultre har i mange år været berømt for deres Memovox med mekanisk alarm, der styres via urets øvre krone, som drejer urets indre skive. Når alarmens aktiveres, udløses en lille pind, der banker mod urets bagkasse og dermed afgiver en lyd, der er høj nok til morgenvækning. Alarmens funktion forstærkes yderligere, idet pindens bevægelser kan mærkes på armen.

Den viste model er i 18K pink guld, har automatisk værk og er produceret sidst i 1960erne. Hammerslag ca. 25.000 kr.

IWC er i de sidste år blevet mere og mere efterspurgt på alverdens auktioner, og det hjælper absolut på værdien, hvis proveniens inkluderer ingen ringere end Charles Chaplin. Uret blev solgt til Chaplin i 1957 og er i 18K guld med automatisk optræk. Der medfølger et signeret dokument fra Chaplins søn, Eugene, der garanterer for urets oprindelige ejer. Hammerslag ca. 100.000 kr.

Audemars Piguet introducerede i 1972 design klassikeren Royal Oak, som senere blev introduceret i en større udgave, kaldet Offshore. En vis hr. Schwarzenegger bar et af disse Offshores i filmen »End of Days« og skabte et af moderne tids mest samlerværdige sportsure ved at have dette på armen. End of Days har sort PVD-belægning, kontrastrige gule visere og automatisk værk med stopur.

Produktionen var kun på 500 ure, og disse stiger hver eneste gang, de udbydes på diverse auktioner. Hammerslag ca. 200.000 kr.

Rolex er hammerslagenes yndling og allermest den såkaldte Paul Newman-model. Den store skuespiller lagde uvidende navn til en hel generation af manuelt optrukne Rolex Cosmographs med markante sort/hvide detaljer, da han bar et af disse ure på forsiden af et italiensk magasin i 1980erne. Siden er disse ure blevet noget af det bedste at investere i. Det er slet ikke usædvanligt, at Cosmograph-modellerne fordobler værdien, hver gang de udbydes.

Denne version fra 1972 udløser dog en højere vurdering end de normale versioner, idet skiven bærer Cartiers insignia. Dette skyldes, at nogle Cartier butikker var Rolex-forhandlere i en længere periode. Hammerslag ca. 400.000 kr.

Patek Philippe er det urmærke, der har toppet auktionernes hammerslag i adskillige årtier. Mærkets legendariske historie med komplicerede mekaniske værker og sublim finish, tiltrækker de tungeste samlere verden over. Urene fra 1930-1960erne hører til den mest efterspurgte periode, og det er ikke sjældent, at Pateks ure ryger over den anden side af millionen. Den viste model i 18K guld har et værk, der er produceret i 1946, men først puttet i kasse i 1964. Uret tilbyder kronograf, evighedskalender og månefaseindikator. Hammerslag ca. 1.5 mio. kr.