August er festivalernes måned – her er otte af de bedste

AOK

To nye festivaler byder den kommende weekend på musik under åben himmel midt i København. August byder desuden på opera, unge talenter og en stor madbegivenhed, der spreder sig over hele byen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste sidder igen bag skærmen på kontoret, mens sommervejret frister uden for.

Heldigvis byder august på hele seks festivaler i København og omegn, og flere af dem starter i denne uge.

Få overblikket her.

1

Musik og langbordsmiddag på Refshaleøen

En helt ny festival O/Day Fest har meldt sin ankomst denne sommer. Den starter torsdag og har sammensat et musikprogram med både danske og internationale kunstnere.

På plakaten er blandt andre Channel Tres (USA), CHINAH (Danmark), Giolì & Assia (Italien), Jyoty (USA), TSHA (UK), Kenton Slash Demon  (Danmark), Namasenda (Sverige) og Sofia Kourtesis (Peru).

Arrangørerne har i et tidligere interview udtalt, at festivalen henvender sig til folk mellem 25-40 år og ikke varer til langt ud på natten. Her vil også være langbordsmiddage og altså mulighed for at komme hjem og sove i ordentlig tid.

Bryggeriet ÅBEN står bag festivalen, der varer i tre dage og holder til på Refshaleøen. (Foto fra tidligere festival samme sted).

2

Næsten ny festival på Tiøren

På trods af år med corona har flere kastet sig ud i at skabe nye musikbegivenheder. For eksempel AiaSound Festival, som så småt startede sidste år, og som nu folder sig fuldt ud midt i august, hvor de fleste er vendt hjem fra ferie, og vejret ofte er godt.

Festivalen finder sted på Tiøren og starter torsdag med et program, der strækker sig over tre dage. Den dansk-tanzaniske rapper KESI er en af de sangere, der går på scenen. Hans album fra 2020, »BO4L«, høstede et hav af roser, og han er et af hovednavnene på Amagers unge festival.

Oplev desuden Malte Ebert, Steve Aoke og mange flere.

AiaSound har desuden fokus på gastronomi og stræber efter at være Nordens mest bæredygtige festival.

3

Unge talenter

Copenhagen Summer Festival, som startede i søndags, er en tilbagevendende begivenhed. Den finder sted i Charlottenborg Festsal, hvor der vil være rig mulighed for at høre unge talenter, danske som internationale, optræde med klassisk musik.

Som altid uddeles årets talentpris. Det er allerede offentliggjort, at det er den 17-årige fagottist Bjarke Ramnefjell Schousboe, der modtager den. Han har spillet i Skt. Annæ Symfoniorkester og vundet guldmedalje i Berlingske Musikkonkurrence. Ham kan man opleve på festivalens sidste dag, 18. august.

 

4

Uhørt Festival

August byder også på en anden festival, som dyrker den nye talentmasse – dog inden for en ganske anden genre.

For 10. år i træk rykker festivalen UHØRT ind på Vesterbro med nye bands, solister og dj's fra hele Danmark. Det er netop udgangspunktet for festivalen, at den introducerer musikere fra et bredt geografisk område, men inden for landets grænser.

I år optræder 42 nye danske navne herunder Sosa, der spiller hiphop og optrådte på årets Roskilde Festival, August Høyen og søskendeduon EYJAA bestående af Brynja Mary og Sara Victoria Sverrisdóttir. Singer/songwriter Esben Svane er desuden på programmet.

 

5

Operaen er tilbage

Snart, når sommeren går på hæld, fyldes København igen med opera til alle aldre, morgensang og et hav af solister med forskellige tilgange til genren.

På Copenhagen Opera Festival vil Charles Gounods »Romeo og Julie« blive opført. Det samme gælder den nyskrevne opera »Alan Turing«, der kommer ind på temaer som kunstig intelligens, nazimodstand og kampen mod undertrykkelse af seksuelle minoriteter.

Igen i år har festivalen sin egen scene på Den Røde Plads på Nørrebro, hvor der også vil være en lang række sangoplevelser.

6

Copenhagen Cooking

Hvad er sommeren uden god mad og godt selskab? Der er garanti for begge dele ved Copenhagen Cooking, som hvert år fokuserer på København som gastronomisk knudepunkt.

Årets program er rummer cirka 100 indslag fordelt over ti dage. De foregår rundt omkring i byen, ikke mindst på Israels Plads, hvor blandt andre Torvehallerne byder ind med at hav af arrangementer.

Her er blandt andet søndagsfrokost, hvor man kan smage på mad fra en bred vifte af stadeholdere, for eksempel La Boca, RØRT, M Poule, Hija de Sanchez, Den Grønne Kutter, GRØD, Summerbird og Coffee Collective.

Traditionen tro afholder Frederiksberg desuden høstfest med langbordsmiddag på alleen.

7

Søerne klædt i Street Food

Som et led i Copenhagen Cooking rykker en anden festival ind i byen.

»Street Food om Søerne« behøver næppe den store forklaring. Den varer i fire dage, hvor i alt 60 stader tager gastronomiske afstikkere til fjerne himmelstrøg og serverer gademad fra kontinenter som Latinamerika, Europa og Asien med stadeholdere som Greak Treat Food Truck, Spicy India, Slow Food Danmark, Italien Street Treats og Tacopop.

Festivalen er arrangeret i et partnerskab med Madland, som arbejder for »en bæredygtig forandring af madsystemerne i Danmark«. (Foto: Tue Søiberg).

 

8

»Stjernestunder« i Tivoli

Den sidste halvdel af august bliver forlystelserne i Tivoli suppleret med festivalen »Stjernestunder«, som varer fra 13. til 27. august. Her præsenteres en række klassiske koncerter med flere verdensstjerner, der optræder mere end en gang i løbet af de to uger, festivalen varer.

På programmet er blandt andre georgiske Khatia Buniatishvili, ungarske András Schiff og tyrkiske Fazil Say, som alle er pianister, men som optræder hver for sig – sidstnævnte spiller blandt andet Goldbergvariationerne.

Blandt de store stemmer kan man desuden opleve tenoren Lawrence Brownlee og sopranen Fatma Said, som er den første egyptiske sanger, der har sunget på La Scala-operaen i Milano.

Den britiske dirigent Edward Gardner (se foto) deltager også i det omfattende program.