Atjuu!

Bliver man forkølet, fordi man fryser eller pga. virus? Hvorfor kan man ikke vaccinere mod snottede næser, og er der overhovedet nogle gode råd og midler, der kan holde forkølelsen på afstand?

Foto: Maria Hedegaard Fold sammen
Læs mere

Næsen løber, øjnene står i vand og vejrtrækningen er lidt tungere end sædvanligt. De helt typiske tegn på, at sæsonens mest udbredte grund til at kaste sig i sofaen med fjernbetjeningen og et tæppe har indfundet sig.

Forkølelsen har sat sig i næse og svælg, og enten tager man det som en kærkommen chance til med god samvittighed at sove ti timer i træk, eller også kæmper man imod med alle midler, der findes. Men er der overhovedet noget, der virker?

»Forkølelse forårsages af en virus, og dem findes der flere hundrede varianter af. Man opnår livslang immunitet over for hver enkelt virus. Derfor rammes almindeligt sunde voksne ikke lige så ofte som børn, der kan have seks-otte forkølelser på et år,« siger overlæge Henrik Permin på Bispebjerg Hospital.

Det er heller ikke muligt at udvikle en vaccine, da man ikke kan forudse, hvilken virus, der vil slå ned. Antibiotika kan heller ikke bruges, da det ingen virkning har på virus, men kun på efterfølgende betændelsestilstande i lunger, mellemøre og bihuler. Så er man først blevet forkølet, er der ikke meget at stille op.

Men der er dog alligevel visse gode råd, det kan være gavnligt at lytte til. Forkølelsesvirus finder vej ind i kroppen i gennem øjne og næse og smitter enten via dråber i luften efter nys eller ved berøring. Virus kan også nemt overleve på dørhåndtag eller lign., som den smittede har været i berøring med. Så det altoveskyggende kodeord for at undgå at videregive smitte er: God hygiejne. Vask hænder ofte, smid brugte næseservietter ud med det samme og hold ikke hånden for munden, når du nyser, da det øger risikoen for at sprede smitten. Brug i stedet overarmen eller et lommetørklæde.

På den anden side kan man ikke helt gardere sig mod at viderebringe virus. Man kan selv være blevet ramt fem dage før, forkølelsen reelt bryder ud, og i den periode er man altså også smittefarlig.

Med hensyn til kulde er den ikke nødvendigvis den direkte årsag til, at næsen begynder at løbe.

»Kulde er sandsynligvis ikke en årsag til forkølelse. Nogle føler, at de får forkølelseslignende symptomer, når det er koldt, fordi slimhinden i næsen trækker sig sammen,« forklarer Henrik Permin og tilføjer, at på den anden side kan sammentrækningen gøre det nemmere for virus at passere.

Den kølige årstid har dog alligevel indflydelse på, hvor meget virus, der er i omløb. Den har bedre overlevelsesvilkår i vinterhalvåret, hvor den ikke så ofte bliver udsat for solens ultraviolette stråler, som dræber den. Desuden opholder vi os mere indendøre, hvilket giver virus optimale vilkår for at sprede sig.

Og sidst, men ikke mindst, hvor meget betyder det, at immunforsvaret er i topform?

»Immunforsvarets tilstand spiller højst sandsynligt en rolle, i hvert fald når det gælder i forvejen syge eller skrøbelige personer,« runder Henrik Permin af.

Så konklusionen må være, at den løbende vinternæse er svær at undgå, selv om man gør sig umage. Men der er dog stadig en del mere eller mindre effektive og dokumenterede råd, der måske kan lindre eller forkorte sygdomsperioden. Fri har samlet ti af dem. God bedring.

Ti gode råd

1. Fri for bakterier

Forkølelse smitter ved berøring og nys. Virus kan overleve mere end 24 timer på overflader som telefonrør og dørhåndtag, så vask ofte hænder med varmt vand og sæbe eller brug Alcogel fra apoteket, der desinficerer hænderne og dræber bakterier uden brug af vand. 230 ml koster 39,75 kr.

2. Luft i næsen

Et skud saltvand i næsen opløser slim og renser for virus og bakterier samt forebygger, at forkølelsen sætter sig som betændelse i mellemøret eller bihulerne. Apoteket har en opløsning, der er uden konserveringsmidler og med samme PH-værdi som kroppen.

En spray med 20 ml koster 42.75 kr. Fås også som engangspipetter.

3. Styrkende te

Varme drikke er altid en rar ting, når en forkølelse hærger. Og hvorfor ikke styrke immunforsvaret ved samme lejlighed. Pukka Protect te er sammensat af bla. grøn jasmin te, kardemomme, lakridsrod og rosmarin. Den koster 34,50 kr. og forhandles i helsekostbutikker. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 70 23 44 20.

4. Naturapoteket

I mange år har Echinea-dråber, der er baseret på purpurhat, været et populært middel mod forkølelse, men dokumentationen for, at de har en virkning, er ikke entydigt positiv. Trikatu fra Pukka med bla. sort peber og ingefær er også en mulighed. Tabletterne skulle bla. lindre en tilstoppet næse. Et glas koster 175 kr. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 70 23 44 20.

5. Den rå

For de hårdføre er der det gamle husråd om at varme en kop mælk og tilsætte honning, to fed presset hvidløg og to teskefulde ingefær - og så ned med det. Se mere på www.bionordic.dk hvor der også findes andre og mere moderate kostråd i forbindelse med forkølelse. Et mere drikkeligt forslag er at drikke varm mælk med kanel, der har en antiseptisk virkning.

6. Langtidsvirkning

En undersøgelse offentliggjort i American Journal of Epidemiologi i 2002 kom frem til det glade budskab, at minimum to glas vin om dagen nedsætter risikoen for forkølelse med 44 pct. I undersøgelsen indgik 4.000 personer på fem spanske universiteter.

7. Klassikeren

At indånde dampene fra varm kamillete er et godt gammeldags råd. Det løser op for en tilstoppet næse og lindrer irriterede slimhinder. Desuden har det en bakteriehæmmende effekt.

8. C-vitamin

I mange år har det været god latin at spise rigeligt med C-vitamin for at forebygge forkølelser. Men senere undersøgelser har vist, at effekten er tvivlsom, hvis man ellers spiser en almindelig varieret kost. Taget under sygdom kan C-vitamin måske forkorte sygdomsperioden med en halv dag.

9. Tigerbalsam

Den stærke duft af kamfer, kanel og mentol har en god virkning på luftgennemstrømningen i næsen. Det er ikke en ubetinget god ide at smøre det under næsen, da det både kan svide og fåøjnene til at løbe i vand. Men put en smule i varmt vand og indånd dampene. Det renser.

10. Sov den væk

En god nats søvn eller to kan være løsningen på mange problemer - også en forkølelse. Flyt fjernsynet ind i soveværelset, sæt en god film på og fald i søvn med god samvittighed. På den måde får kroppen ro til at restituere sig.