Arbejde og fritid skal adskilles

Det kan være svært at lægge arbejdet helt fra sig, når man har fri. Men det giver mindre stress og øger præstationerne på jobbet, hvis man formår det, viser en række studier.

Foto: Foto: Scanpix

De fleste vil nok nikke genkendende til, at det ikke altid er helt let at lade problemer, stress og opgaver ligge på jobbet, når man træder ind ad døren derhjemme efter en lang dags arbejde. For man kan vel altid lige sende en mail eller læse nogle vigtige papirer.

Men det er ikke godt at være så ophængt af tanker om job og arbejdsrelaterede pligter, når man kommer hjem. Så måske skal man overveje en ekstra, om det nu også er pinedød nødvendigt at skrive den mail efter aftensmaden.

Det kan nemlig både gå ud over humøret, men også præstationerne på jobbet. Det viser en ny gennemgang af en lang række stuider, som har beskæftiget sig med emnet, skriver forskning.no.

Læs også:
Vi lærer om os selv på jobbet
Familien må ikke blive et arbejde
Kærligheden blomstrer på jobbet

En af undersøgelserne antyder, at dem som mentalt kan løsrive sig fra jobbet i privaten, har et højere niveau af velvære, er mindre "psykisk slidte" og sover bedre. Forskerne bag fulgte 309 servicearbejdere gennem et år og fandt ud af, at de, der fra begyndelsen fortalte, at de havde svært ved at løsrive sig fra jobbet, generelt følte sig mere udmattede.

Selvom det lyder som en drøm for en arbejdsgiver at have produktive ansatte, som bruger mange af deres vågne timer på arbejde, så er det altså slet ikke sikkert, det er en god idé.

Dårligere på jobbet
Resultaterne tyder på, at mennesker, som ikke tænker så meget på jobbet derhjemme, i højere grad går på arbejde med en god indstilling og en større mængde energi. Det medfører, at de løser arbejdsopgaverne bedre. Det mener i al fald Sabine Sonnentag fra University of Mannheim i Tyskland, hvor hun har forsket i emnet.

Følg også sundhedsstoffet på Facebook

Hun fremhæver også undersøgelser, som viser, at mennesker, der kan finde ud af at holde weekend uden tanker om job, føler mere sig friske, når en ny arbejdsuge starter, samt at de i større grad tager hånd om problemer på jobbet og løser dem.

Det er dog en hårfin balance, for hvis man løsriver sig for meget fra jobbet, begynder at gå ud over præstationerne, fortæller Sabine Sonnentag.

Hun mener, at man let kan lade jobbet ligge på kontoret, hvis man formår at skabe en defineret fysisk og psykisk adskillelse mellem arbejde og fritid. Og at arbejdsgiverne bør tilskynde medarbejderne til at "slukke for jobbet", når de er hjemme og dermed gøre det klart, at arbejde døgnet rundt ikke er definitionen på høj ydeevne og engagement.

Læs også:
Vi lærer om os selv på jobbet
Familien må ikke blive et arbejde
Kærligheden blomstrer på jobbet