A.P. Møller Fonden trækker sig fra kæmpeprojekt: »Mit hjerte græder«

Renoveringen af historisk slot, der har været undervejs i 10 år, er nu yderligere besværliggjort, efter A.P. Møller Fonden har trukket sig.

Nyborg Slot var i middelalderen et centralt slot i Danmark. Her blev holdt danehof, og på slottet underskrev Erik Klipping i 1282 sin håndfæstning. Her blev også det dokument, der var forudsætningen for Kalmarunionen, underskrevet af Margrethe 1.s søn, Oluf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller Fonden trækker den økonomiske støtte til Nyborgs 340 millioner kroner dyre slotsprojekt. Det kan man læse i en pressemeddelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Det sker, selvom A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, som fonden rettelig hedder, allerede havde postet 47 millioner kroner i projektet, skriver TV 2 Fyn. Fonden skulle i alt have bidraget med 107 millioner kroner, og projektet mangler derfor 60 millioner kroner.

Mediet har talt med Mai Mercado (K), der sidder i Folketingets kulturudvalg, og som i øvrigt er fynbo.

»Det er et projekt, som Nyborg har kæmpet for i ti år. Det er helt grotesk, når man tænker på, at det tog tre år at få opført Operaen i København. Mit hjerte græder både for Nyborg og på kulturens vegne,« siger Mai Mercado.

Det vides ikke, hvorfor A. P. Møller Fonden har trukket sin støtte, da den ikke har villet udtale sig til hverken TV 2 Fyn eller Danmarks Radio. Men projektet har trukket i langdrag og er også undervejs blevet 50 millioner kroner dyrere end oprindeligt bebudet.

Efterlyser realistisk tidsplan

Slotsprojektet var årsag til en bred politisk aftale om at ændre i museumsloven mellem regeringen, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Kristendemokraterne og Frie Grønne. Aftalen blev lavet i december og skulle have hjulpet projektet på vej.

Det skete, efter at et snævert flertal i Miljø- og Fødevareklagenævnet gav en klager medhold i, at en planlagt såkaldt formidlingsfløj ikke skulle opføres lige oven på rester af det gamle Nyborg Slot.

Berlingskes arkitekturredaktør, Holger Dahl, har her beskrevet middelalderslottets tidligere betydning, og hvorfor de stridende parter havde så svært ved at blive enige om projektet.

Oprindelig støttede A. P. Møller Fonden og Realdania projektet med hver 100 millioner kroner, Slots- og Kulturstyrelsen med 41 millioner kroner og Nyborg Kommune med 35 millioner kroner.

A.P. Møller Fonden har oplyst til Slots- og Kulturstyrelsen, at den vedstår sig den oprindeligt aftalte fordeling af omkostninger til de allerede gennemførte opgaver og faser. Fonden har endvidere tilkendegivet, at den er indstillet på tage stilling til en fornyet ansøgning om støtte til en fuldendelse af et projekt ved Nyborg Slot, når en realistisk tidsplan for et endeligt projekt og dettes økonomi foreligger.

Meldingen fra  A.P. Møller Fonden gør, at renoveringen nu står vi i en ny situation, siger Jesper Hermansen, der er direktør i Slots- og Kulturstyrelsen, i pressemeddelelsen.

»Vi vil hurtigst muligt drøfte de næste skridt med de resterende parter i projektet. Det er derfor for tidligt at sige præcist, hvad der kommer til at ske herfra. Uanset hvad, skal vi stadig færdiggøre det sidste af restaureringsarbejdet på slottet. Vi er næsten i mål med en restaurering af Kongefløjen både udvendigt og indvendigt, og Nyborg har fået et nyt, multifunktionelt torv neden for slottet. Det arbejde vil – uanset hvad vi kommer frem til – bestå,« udtaler Jesper Hermansen.