Anne Sophia Hermansen: Drop Taleban-sammenligningen, medmindre du er komplet historie- og proportionsløs

»Taleban i Vejle!«, »frihedskamp!«, og »hvad bliver det næste?«. Forargelsen var total, da en skoleledelse meddelte, at det skal være slut med 'crop tops'. Men det er den i sin gode ret til. Skoleledelsen blev overrulet af stanghysteriske forældre, og det er den virkelige tragedie.

»Det er helt fint at lære unge, at det mest klædelige er situationsfornemmelse, og at ens personlighed ikke sidder i tøjet. Medmindre man da er cirkusklovn,« mener Anne Sophia Hermansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I virkeligheden er der intet nyt under solen. Skoler er ligesom virksomheder i deres gode ret til at udstikke retningslinjer for påklædning, det vil sige en dresscode. Og hvis jeg var skoleleder, havde jeg også frabedt mig stumpebluser, hængerøvsbukser, speedos, kasketter inden døre og crocs i idiotisk farvestrålende plastic i skoletiden. Den slags kan folk gå med, når de har fri.

Men det indlysende er ikke altid så indlysende endda. Det er i denne uge faldet mange for brystet, at ledelsen på Firehøjskolen i Vejle har sat foden ned over for dårlig tøjsmag og meddelt eleverne, at de fremover skal være til at holde ud at se på.

»Taleban i Vejle!«, »frihedskamp!« og »hvad bliver det næste?« lød reaktionen fra tv-værter, meningsdannere og endda en tidligere statsminister. Men ligesom dansk politik ikke bør regeres fra Twitter, skal skoler i provinsen det heller ikke.

»Så hvad bliver det næste? Man kan håbe, at det bliver et nej tak til septum-piercinger i næsen.«


Lad os lige tage den med Taleban først. Undskyld mig, men er I komplet historie- og proportionsløse? Taleban praktiserer en fundamentalistisk og blodig udgave af islam, hvor det er helt fint at stene utro og afhugge lemmer, og hvor homoseksuelle selvsagt ikke fejres med en Pride hvert år. Den våde drøm er et kalifat, og al vestlig kultur er selvsagt uønsket, i stedet skal Afghanistan føres tilbage til middelalderen, anført af langskæggede mænd i ørkenpjalter.

Og det sammenligner man så med en skole i Vejle, fordi skolens ledelse er træt af at se på grimme stumpebluser? Tænk jer lige om! Hav eventuelt også lidt respekt for de titusinder af mennesker, der nu er drevet på flugt efter 20 års fejlslagent forsøg på at bekæmpe al-Qaeda og installere lidt demokrati og ligestilling dernede.

Frihedskamp lyder det også, men hvori består kampen egentlig for noget, man allerede har ret til? Ligesom piger er fri til at gå i stumpebluser i fritiden, kan drenge også spankulere rundt i speedos, hvis de brænder for det. På stranden, altså.

Endelig er der Helle Thorning-Schmidts spørgsmål, som imidlertid hver eneste dag besvares på uddannelsesinstitutioner, hvor man helt udramatisk insisterer på, at bøllehat og baseballkasket er noget, man bærer udendørs, og at hængerøvsbukser skal trækkes op fra knæene, så eleven ikke snubler i dem. Så hvad bliver det næste? Man kan håbe, at det bliver et nej tak til septum-piercinger i næsen.

»Junik« personlighed

Det er, som om mange har glemt, hvad en skole er. At det ikke bare er en uddannende, men også dannende institution, hvor lærere i forvejen blander sig i, om de unge spasser rundt på deres mobil i undervisningstiden, kommer daskende for sent, inviterer til tåbelige puttemiddage og generelt ikke kan opføre sig ordentligt over for andre.

Grunden til, at lærere er nødt til at blande sig i det, er, at børnene ikke altid har fået tilstrækkeligt mange sociale navigationsinstrumenter med hjemmefra, og så må skolen varetage det, der egentlig er en forældreopgave, nemlig at lære børn og unge at klæde sig til lejligheden, overholde tiden og vise hensyn, og vigtigere, at deres tilfældige lystimpulser ikke er andres pligt.

Andre har således ikke pligt til at acceptere, at man tilfældigvis har lyst til at udtrykke sin »junikke« personlighed gennem pailletstjerner på brystvorterne i matematiktimen. Det undrer mig, at det kan være så svært at forstå.

Men det er det, og årsagen er enkel: Debatten er kommet til at handle om, at kun piger begrænses. Faktisk, at den onde skoleledelse i virkeligheden vil have dem tvunget i burka og hijab.

Det lader dog ikke til at være tilfældet. Udmeldingen fra skolens side går på, at der er tøj, der er uegnet i en undervisningssituation, men velegnet i fritiden, i haven og på stranden. Det burde være helt ukontroversielt.

Tillad mig at minde om, at de bedste skoler er kendetegnet af faste rammer og klare retningslinjer. Af lærere, som tør vedstå sig deres autoritet, og som kerer sig om at uddanne og danne elever til oplyste og nysgerrige borgere – og måske væsentligst: til at kunne begå sig i et fællesskab.

For forude venter kun flere fællesskaber, og man vil på de fleste arbejdspladser insistere på, at der skelnes mellem privat og professionelt. At man ikke tager på arbejde i en helsekostbutik i Lady Gagas kødkjole eller foretrækker at operere i Spiderman-kostume, hvis man er hjertekirurg.

Det er helt fint at lære unge, at det mest klædelige er situationsfornemmelse, og at ens »personlighed« ikke sidder i tøjet.

Medmindre man da er cirkusklovn.

Klummen er blevet opdateret, efter det i går aftes blev besluttet, at skoleledelsen dropper deres »crop top«-forbud efter pres fra skolebestyrelsen.