Anmeldere langer ud efter film med danske navne: »Overfladisk og stillestående«

De danske præstationer på filmfestivalen i Berlin får – med en enkelt undtagelse – dårlige skudsmål af de internationale anmeldere.

Den østrigske skuespiller Adele Neuhauser og danske Trine Dyrholm på den røde løber forud for premieren på »Brecht« ved den 69. filmfestival i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den 69. filmfestival i Berlin havde tirsdag besøg af den danske skuespiller Trine Dyrholm, der er en af festivalens tilbagevendende stjerner, og som dukkede op i Berlin-kulden iklædt en knaldblå dragt i skarp kontrast til den røde løber.

Trine Dyrholm fik i 2016 en Sølvbjørn for sin præstation i »Kollektivet«, og i år er hun med i »Brecht«, som er Heinrich Breloers biografiske film i to dele om dramatikeren Bertolt Brecht, der blander dokumentariske optagelser med fiktion.

Se traileren her:

I filmen, der allerede er købt af DR til visning i TV, spiller Dyrholm Brechts elskerinde Ruth Berlau. »Brecht« har efter festivalvisningen fået en negativ anmeldelse fra branchebladet Variety, der kalder den en »overfladisk og stillestående TV-film«. De indflettede interview med dramatikerens stadig levende samarbejdspartnere betegnes som »fascinerende«, mens anmelderen beskriver Dyrholms karakter som en »træt« skabelonfigur.

Anmeldelsen af Dyrholm følger efter den regulære slagtning af Lone Scherfigs engelsksprogede film »The Kindness of Strangers«, der som den første film af en dansk instruktør åbnede filmfestivalen. Scherfigs film er et såkaldt ensembledrama, der fortæller om en gruppe ensomme mennesker, som mødes i en tidligere glamourøs restaurant i hjertet af New York.

Filmen, der er instruktørens tiende spillefilm, deltager også i hovedkonkurrencen og skal dermed dyste om de eftertragtede guld- og sølvbjørne. Anmelderne har været benhårde over for instruktøren, og i The Guardian skriver Peter Bradshaw, at det virker, som om Lone Sherfigs manuskript er blevet Google-oversat fra dansk. Samtidig påpeger den indflydelsesrige anmelder, at Scherfig tidligere har lavet nogle velfungerende film på engelsk, heriblandt »An Education« og »Their Finest Hour«.

Blandt de øvrige danske film på festivalen er Omar Shargawis dokumentarfilm »Western Arabs«, der er instruktørens personlige beretning om sin dansk-arabiske familie. Filmen har fået gode anmeldelser i blandt andet den skotske avis The National, der kalder filmen »rå, følelsesfuld og personligt fortalt«.

DR-serien »Bedrag III«, der i øjeblikket vises på DR, er også blevet præsenteret på Berlinalen, hvor den blandt andet er blevet opkøbt af BBC, der traditionelt elsker den nordiske noir-stil. Filmfestivalen slutter på søndag.