Anmelder om efterfølger til 90er-hit: »Smagløs digital øjebæ«

Anmelderne er enige om, at »Space Jam«-efterfølgeren er en reklame for Warner Bros, men uenige om, hvorvidt den alligevel er værd at se.

LeBron James spiller for tiden for LA Lakers, og bliver af nogle anset for den bedste basketballspiller nogensinde – i skarp konkurrence med Michael Jordan, der spillede hovedrollen i den første »Space Jam«-film. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valerie Macon/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At lade basketballstjernen over dem alle, Michael Jordan, spille hovedrollen i »Space Jam« sammen med Snurre Snup, Lola Kanin og Elmer Fjot, var en »så hashagtig idé«, sagde radioværten Andrew Moyo forleden i Berlingskes podcast, »Byens Bedste«.

Den første film blev lige så dårligt anmeldt som den nye, men »Space Jam« blev en kæmpesucces, og for mange børn af halvfemserne – som denne signatur – blev den grønne æske med den grå vhs-kassette afspillet, indtil den blev til båndsalat.

Nu, 25 år efter den første film, er »Space Jam 2: A New Legacy« kommet i biograferne med superstjernen LeBron James i hovedrollen. Men anmelderne tager ikke lige godt imod opdateringen, hvor førnævnte Andrew Moyo i den danske version lægger stemme til LeBron James.

I The Guardian skriver Charles Bramesco, at man skulle tro, at filmens undertitel »A New Legacy« (et nyt eftermæle) skyldtes, at LeBron James skal løfte arven fra Michael Jordan.

»Men så ville man tage fejl. Det nævnte eftermæle er Warner Bros' – filmselskabet, som er ansvarlig for denne smagløse digitaliserede øjebæ,« skriver Bramesco og giver én stjerne.

På Twitter kalder Bramesco filmen for »ublu virksomhedsonani«:

I filmen genbesøges Warner Bros' bagkatalog, og igen er karakterne fra »Looney Tunes« med i den endelige basketkamp mod nogle onde og ligeledes animerede basketspillere. Men ifølge The Guardians anmelder, så gør filmen alt for meget ud af at hylde Warner Bros' og det bagkatalog, som netop er blevet tilgængeligt på streamingtjenesten HBO Max, der også snart kommer til Danmark.

»Hovedproblemerne med filmen – at man bliver bedøvet af det roterende regnebuelys, der hele tiden stråler frem på lærredet, de ulidelige popkulturreferencer forklædt som humor, Lebrons opstyltede – men dog ivrige – skuespil, den dovenhed, som moralen om at turde være sig selv, bliver leveret med, og at den helt uforståeligt er en halv time længere end forgængeren – blegner i forhold til de underliggende ondsindede intentioner, som driver filmen,« skriver Charles Bramesco, med henvisning til at filmen tilsyneladende kun er lavet for at binde Warner Bros' karakterer sammen i ét fælles univers.

Det samme bemærker en anden anmelder, som dog godt kunne lide filmen.

Play it again, LeBron

Nell Minow, der skriver for det anerkendte amerikanske filmanmeldersite, RogerEbert.com, giver nemlig tommelfingeren op og tre ud af fire stjerner.

Hun bemærker også, at filmen er et forsøg på at binde Warner Bros' karakterer sammen i ét univers, ligesom Marvel for eksempel har gjort det med Marvel Cinematic Universe, hvori Avengers-filmene udspiller sig.

»Men når de flyvende aber fra »Troldmanden fra Oz«, Superman, King Kong, Agent Smith fra »The Matrix« og Ingrid Bergman fra »Casablanca« viser sig i »Space Jam 2«, som jo er en film om basketball og Looney Tunes-karaktererne, tænker man, at filmens hovedformål bliver at promovere alle karakterer, som Warner Bros' ejer rettighederne til,« skriver Minnow.

Anmelderen slutter dog med at sige, at filmen er fornøjelig som ren underholdning, der taler til underjeget, og at hun nød filmreferencerne, selvom de virker som resultatet af et gigantfirmas algoritmetænkning.

Forbes.com-anmelderen Scott Mendelson kalder filmen for en HBO Max-reklame i filmlængde.

»»Space Jam 2« er slet ikke god nok til at retfærdiggøre dens ekstremt kommercialiserede eksistensens,« konkluderer Mendelson, som dog også mener, at filmen har gode kvaliteter og en morale om at være sig selv, som er god for børn at lære.

Filmen er jo lavet til børn, så måske anmelderne blot ikke er på bølgelængde med nutidens poder. Det talte Berlingskes Aminata Amanda Corr om med filminstruktør Martin Miehe-Renard, der netop har lavet »Buster Oregon Larsen«, til nogle anmelderes irritation, samt Andrew Moyo, der som nævnt lægger stemme til LeBron James. Det kan du høre herunder.

»Space Jam 2: A New Legacy« er instrueret af Malcolm D. Lee og kan ses i biograferne nu.