Andreas Kraul: »Og bare rolig. Du bliver flottere med alderen«

Andreas Kraul. Fodboldkommentator på DR, der følger EM i de kommende uger. Er vild med Madrid, kan ikke lide øl og har en hidtil hemmeligholdt svaghed for Four Jacks.

Andreas Kraul fra DR sporten skal til Frankrig og kommentere EM i fodbold. Foto: Søren Bidstrup. Fold sammen
Læs mere

Hvorfor skal vi se EM uden Danmark?

Fordi det stadig er Europas allerbedste spillere, som mødes i en fantastisk turnering på flotte stadioner. Samtidig kan landsholdsfodbold stadigvæk noget med store følelser og national identitet, som er fascinerende at følge. Og helt ærligt, der er nok ikke ret mange andre end os selv, der vil savne Danmark.

Hvad var de længste minutter i dit liv?

En af mine første udebaneture med fodboldlandsholdet var i 1999. Danmark spillede en afgørende EM-kvalifikationskamp mod Italien, og jeg skulle aflevere min artikel til avisen det sekund, der blev fløjtet af. Med 25 minutter tilbage førte Danmark med 3-2, og jeg skrev en sejrsartikel uden nogen form for plan B, hvis Italien skulle udligne. De sidste fem minutter plus tillægstid var afsindigt længe om at gå, men stillingen holdt.

Hvilket kunstværk giver dig tårer i øjnene?

Jeg har fået en fin kunstnerisk opvækst med min del af van Gogh, Monet og Chagall, men jeg har nu aldrig tudet foran et maleri eller en skulptur. Fodbold bliver nogle gange også omtalt som kunst, men selv som barn kan jeg ikke huske ligefrem at have grædt over det. Til gengæld overvejede vi at smide min kammerat Jacobs lille 14 tommers fjernsyn ud af vinduet, da Rumænien slog Danmark i 1989, så landsholdet ikke kom med til VM i Italien.

Hvad vil du gerne lave om på dig selv?

Egentlig er det et fjollet spørgsmål, som alt for mange stiller sig selv alt for ofte. Vi skal have lov til at være forskellige, og små fejl er ofte der, hvor lyset slipper gennem sprækken, for nu at blive lidt småpoetisk. Men okay, jeg ville da gerne have lidt færre allergier over for pollen, dyrehår, støvmider und so weiter.

Hvor rejser du altid tilbage til?

Madrid er min favoritby ud over København. At sætte sig om formiddagen i forårssolen på Plaza de Santa Ana med en kop kaffe, en bocadillo og de spanske sportsaviser er for mig en helt særlig nydelse.

Hvad er meningen med livet?

Det er i virkeligheden det nemmeste af samtlige spørgsmål. Det gælder om at nyde livet mest muligt hver dag, og så ellers spille de kort, man er blevet udstyret med, fra toppen af.

Hvad er det mærkeligste, du har i dit køleskab?

Det mærkeligste er nok, at der aldrig står øl, for jeg kan simpelthen ikke udstå smagen, hvilket er endnu mere bizart, når jeg nu bevæger mig så meget i en fodboldverden, hvor netop øl spiller en markant rolle.

Hvad ville du sige til dig selv som 17-årig?

Jeg ville sige to ting: Først: »Spænd sikkerhedsselen knægt, you’re in for a ride!« og så: »Og bare rolig. Du bliver flottere med alderen.«

Hvad tror du på?

Jeg tror ret meget på næstekærlighed. Det er virkeligt et fint koncept. Og på godt humør. Min gode ven og målmand, Hougaard, har engang sagt, at »al ventetid er festtid«. Det er også en fin lille ting at tro på.

Er der noget, vi ikke ved om dig?

Jeg har på et tidspunkt ejet alt, hvad Four Jacks har udgivet. Dele af samlingen gik dog tabt under et skybrud. Derudover holder jeg altid en lille smule med Italien ved de store slutrunder.